1515
Annons

Gasellgalan 2016

Måndagen 5 december, 16.30 är dags för årets Gasellgala på Konserthuset i Stockholm. Under galan delar Dagens industri ut pris till Supergasellen, Årets Digitala Gasell samt gasellvinnarna i Stockholm och Uppsala län.

Micael Bindefeld, entreprenör, Anna Kinberg Batra (partiledare M) och Christer Gardell, riskkapitalist.
Micael Bindefeld, entreprenör, Anna Kinberg Batra (partiledare M) och Christer Gardell, riskkapitalist.Bild:Di
Anna Wikland, Sverigechef Google, och Anders Eriksson, vd Bonnier News: ”Sebastian Knutsson, grundare King”
Anna Wikland, Sverigechef Google, och Anders Eriksson, vd Bonnier News: ”Sebastian Knutsson, grundare King”Bild:Di
Helena Stålnert, kommunikatör, och Åka Svensson, vd Teknikföretagen: "SAEID ESMAEILZADEH och ASHKAN POUYA, grundare av Serendipity"Bild:Di
Fredrik Arnander, riskkapitalist, Ingrid Bonde, styrelseproffs och Anders Lindsten, ägare av Upplands Motor. Fredrik; ”Steve Jobs, Ingrid; ”Jörgen Olsson vd på Hoist” Anders: ”Klarna-grundarna.” Alla ihop: ”Steve Jobs, Apoteas Jörgen Olsson och Klarna-grundarna.”Bild:Di
Johan Andersson, Mellby Gård, och Stina Andersson, sko-entreprenör: ”Richard Branson.”Bild:Di
Victoria Skoglund, ägare Zetas Trädgård, med maken Johan: ”Ingvar Kamprad.”Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di
Bild:Di

Gästerna fick frågan "Vilken är din favoritentreprenör?". I bildspelet ovan hittar du ett axplock av svaren.

Nu ska discgolfen erövra världen – potential att bli ”nya padeln”

Gasellvinnaren Latitude 64 är en ledande aktör inom discgolfen. Nu ska Skellefteåföretaget bli ännu större med hjälp av norskt kapital. 

Mountain Village, som tidigare hette Latitude 64, är ett av de ledande företagen på discgolfmarknaden. Bilderna är från när bolaget blev Gasellvinnare 2016.
Mountain Village, som tidigare hette Latitude 64, är ett av de ledande företagen på discgolfmarknaden. Bilderna är från när bolaget blev Gasellvinnare 2016.

Discgolf, i folkmun kallat frisbeegolf, är en snabbt växande sport i USA och norra Europa. Utvecklingen har gått så snabbt att en del av sportens påhejare rentav tror att den kan få samma genomslag som padel. 

Ett av de ledande företagen på marknaden finns i Skellefteå. Latitude 64 grundades för 17 år sedan av fyra utövare av sporten som tröttnat på dåliga discar och började utveckla egna. Det hela gick så bra att bolaget 2016 blev gasellvinnare i Västerbotten. 

I dag heter bolaget Mountain Village och omsättningen i koncernens bolag låg under 2021 på ungefär 300 miljoner kronor. 

Nu säljs majoriteten av Mountain Village till två internationella aktörer. De fyra grundarna Svante Eriksson, David Berglund, Tomas Ekström och Johan Åström kommer att finnas kvar i bolaget även efter försäljningen. 

Köpare är dels Belgien-baserade Vendis Capital dels norska Equip Capital. I synnerhet Equip är mycket aktivt på den svenska marknaden. 

Bolaget är storägare i restaurangkedjorna Bastard Burgers och Holy Greens samt leklanden Busfabriken. Tidigare har Equip Capital arbetat med cafékedjan Espresso House och chipstillverkaren i Estrella.

”Historiskt har vi gjort nästan mer affärer i Sverige än i Norge, och vi har lyckats bra i Sverige. I Mountain Village samarbetar vi med Vendis Capital som är starka internationellt,” säger Sverre Flåskjer, partner på Equip Capital och ordförande i flera av de svenska bolagen. 

Han har stora planer för discgolftillverkaren i Skellefteå. Företaget är redan i dag den nästa största producenten globalt av discar. Sporten har sina starkaste fästen i USA, Norden och Baltikum. 

”Sporten har en otroligt snabb tillväxt. Den dubblas vart fjärde år. Tanken är att bli störst i världen. Grundarna i Skellefteå är redan bäst på produktion och nu ska vi jobba mer med varumärkena och marknadsföring där Vendis och Equip har mycket kompetens”, säger Sverre Flåskjer.

För att vara störst kommer det, med tanke på att sporten växer, att krävas en omsättning på ungefär en miljard kronor. Siktet är närmast inställt på den amerikanska marknaden, där de flesta utövarna finns. 

”Vi kommer investera i USA för att få en bättre position på marken. Vår investering ger bolaget helt andra muskler. Troligen ska vi bygga en ny anläggning för att ta delar av den planerade tillväxten genom produktion i USA, och vi investerar för vidare expansion i Skellefteå”, säger Sverre Flåskjer. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera