Annons

Gasellföretagets vd: ”Vi ska bli ett dentalt techföretag”

HÄGGENÅS. Tidig digitalisering och industriellt tänkande kring tandtekniskt hantverk – det är två av nycklarna till Bra Tänders stadiga tillväxt – ett av bolagen på den senaste Gasellistan.

Tidigare i år köpte det jämtländska bolaget upp Pålssons tandtekniska Lab i Göteborg.

3D-printade tandradsmodeller används för att stämma av att kronorna blir rätt.
3D-printade tandradsmodeller används för att stämma av att kronorna blir rätt.Foto:Malin Palmqvist

När Bra Tänder Sweden startade 2011 rymdes hela verksamheten med två anställda i ett mindre rum i Jemtabs lokaler i jämtländska Häggenås. Nu, nio år senare, har verksamheten vuxit långt utanför hörnrummet där keramiska tandkronor bränns i 1.500 grader för att sedan målas med rätt färgblandning. Strax utanför fräser datorstyrda maskiner ut bettskenor i genomskinlig eller färgad akrylplast. I datorerna längre bort skapas modeller för bettskenor, tandkronor- och broar i cad-program. Slutprodukten granskas i mikroskop av en av företagets tre tandtekniker.

På nio år har Bra Tänder ökat omsättningen från 198.000 kronor till 11,1 Mkr. Som många andra företag påverkas företaget nu av coronakrisen.

”Vi har upplevt en klar påverkan på vår orderingång från början av april. Flera av våra stora kunder har korttidspermitterat sin personal och det påverkar naturligtvis beställningarna till oss”, säger Daniel Andersson, vd och delägare.

De senaste månaderna har han tvingats säga upp två av de tidigare tolv tillsvidareanställda och korttidspermittera i princip all produktionspersonal.

I fjol var Bra Tänder Sweden ett av Gasellföretagen i Jämtlands län. Daniel Andersson lyfter fram den tidiga digitaliseringen och det industriella kunnandet som två nyckelfaktorer till den stadiga tillväxten. Huvudägaren Jemtab specialtillverkar för industrin, bland annat SKF, men har också varit underleverantör till dentalindustrin.

”Vi har en industriell approach som är hämtad från Jemtab”, säger Daniel Andersson.

Traditionellt är tandtekniskt arbete ett hantverk som bedrivs i mindre labb.

”Men utvecklingen går emot en digitalisering och så ser vi en konsolidering vad gäller de tandtekniska labben, där större kedjor köper upp enskilda labb”, säger han.

Daniel Andersson är vd och Magnus Starck produktionschef på Bra Tänder i Häggenås.
Daniel Andersson är vd och Magnus Starck produktionschef på Bra Tänder i Häggenås.Foto:Malin Palmqvist

Tidigare i år köpte Bra Tänder upp Pålssons tandtekniska Lab i Göteborg med fyra anställda. Pålssons är ett specialistlabb inom bettfysiologi och Bra Tänder en av Sveriges största tillverkare av bettskenor.

”Det är en perfekt match mellan Pålssons stora kunnande inom området och vårt digitala och teknologiska kunnande. Dessutom får vi en filial i södra Sverige”, säger Daniel Andersson.

Redan nu arbetar han själv i huvudsak från Chalmers Science Park i Göteborg där ytterligare två av företagets anställda har sin arbetsplats.

”Vi driver egen mjukvaruutveckling och då är det väldigt viktigt att ha tillgång till spetskompetens och även akademin inom det området.”

Historiskt finns också ett samarbete med Chalmers kring cad-utveckling och med Tandläkarhögskolan i Göteborg.

Daniel Andersson jobbade inom den medicintekniska industrin innan han i fjol vår gick in som vd och delägare i Bra Tänder. Hans pappa Matts Andersson, tandläkare och forskare, har tidigare utvecklat ny teknik för tillverkning av tandkronor i högteknologiska material som keramer och titan tillsammans med Morgan Andersson, grundare av Jemtab och Bra Tänder. Jemtab var tidigare underleverantör till Nobel Biocare, ett av världens största dentalföretag. När Nobel Biocare flyttade huvudkontoret från Göteborg till Schweiz frigjordes kompetens i Sverige som blev en av grundstenarna i Bra Tänder.

Just nu satsar företaget på protetiken – tandkronor och broar – bland annat genom att använda nya material. Men det är bettskenorna som står för den största delen av omsättningen, 75–80 procent.

”Behovet av bettskenor ökar. Orsakerna till det är, enligt studier, stress i samhället. Stress kan bidra till spänningshuvudvärk och tandgnissling.”

Enligt siffror från SVT som Försäkringskassan tagit fram ökade utskrivningen av bettskenor med 24 procent till 55.000 mellan 2009 och 2017. Magnus Starck, produktionschef på Bra Tänder, har funnits med sedan starten och jobbade mycket själv i början.

”Då kände jag att jag satt och spände käken på kvällarna så jag provade att använda en bettskena och det hjälpte faktiskt”, säger han.

Även när det gäller Vita-skalan, som berättar vilken färg patientens egna tänder har, sker en teknisk utveckling med appar som kan leverera färgkoder.

Konkurrens finns i dag även från lågkostnadsländer som Kina, men Daniel Andersson tror på produktion i Sverige med hög kvalitet och snabba leveranser.

Tiden som frigörs när coronakrisen bromsar produktionen används till kvalitetsarbete och utvecklingsinsatser för att ytterligare stärka digitaliseringen.

”Ett väldigt viktigt fokusområde för oss framåt är teknikutvecklingen. Vi ska bli ett dentalt techföretag, det är vår absoluta ambition”, säger han.

 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?