1515

Gasellföretag skyltar med tillväxt

När Conny Westlund gick i åttan blev han utkastad från skolan. Han var för bråkig, sa man. Hans energi och tekniska intresse värderades inte högt i skolbänken.
Men i Gävleborgs snabbast växande företag har han nytta av de egenskaper som skolan inte gav utrymme för.

Wewabs delägare Conny Westlund.
Wewabs delägare Conny Westlund.Bild:Jesper Frisk

”Morfar hade Gävle plattsättning. Jag satte min första kakelplatta när jag var sju år. Senare jobbade jag lov och somrar med honom”, säger Conny Westlund.

Gävlepojken ägde senare en egen kakelfirma. Men han tyckte att han var hemma för lite med barnen som var små, så han sålde firman och tog anställning som plattsättare i stället.

Han fick diskbråck. Han arbetstränade på en skola. Han stannade som lärare på byggprogrammet i tre och ett halvt år. Han började arbeta på ett företag som hyr ut skyltar och utrustning som används vid vägarbeten. Han var vd för och byggde upp entreprenaddelen inom det företaget. Han slutade. Han var arbetslös. Han satt i sin sommarstuga på vintern med en vän. Där tändes en idé till ett eget företag.

Det företaget heter Wewab och är Gävleborgs läns snabbast växande. Företaget har vuxit med 774 procent, från drygt 3 till 30 miljoner kronor i omsättning på tre år.

”Det skulle vara ett vanligt entreprenadföretag. Vi behövde bara ha lön. Vi skulle hyra ut oss själva. Jag hade ingen plan på att fortsätta med det jag hade gjort innan, men folk kontaktade mig och ville hyra skyltar, stängsel och bilar. Så jag köpte in lite grejer.”

När uppdragen med utrustning till vägarbeten hade blivit tillräckligt många insåg Conny Westlund att han höll på att bygga upp en konkurrerande firma till den han hade arbetat för tidigare.

”Sedan dess har vi följt budget och presterat ännu lite bättre.”

Det som började som en slump utvecklades till en strategisk utvecklingsplan inom en bransch han redan kunde. I dag arbetar de konkurrerande företagen sida vid sida i samma stad. Marknaden är stor nog för båda att växa.

”Men det är klart att jag har tagit jobb som de annars hade fått”, säger Conny Westlund.

Första året köpte han två tjältinare. Det är en maskin som värmer upp 200 kvadratmeter mark med hundragradigt vatten. På två dygn är marken tjälfri en meter ned och man kan gräva och arbeta.

”Jag körde de här maskinerna fram och tillbaka. Jag levde i bilen. Hämtade jag tjältinaren i Stockholm hann jag inte längre än till Dragon Gate innan någon ville ha den i Örebro.”

Conny Westlund säger aldrig nej till ett jobb. Springer ett rör läck och det sprutar vatten upp till trädtopparna, är Wewab där med material, vad klockan än är.

”Många anställda har varit med från början. Jag tror att de är stolta över vad vi har åstadkommit tillsammans. Därför går de upp mitt i natten för att leverera avstängningsmaterial.”

Den senaste tiden har Conny Westlund lagt mer ansvar på sina anställda. Men det är inte bara frivilligt. I juni i år fick han en stroke.

”Jag trodde att jag fick en hjärtinfart på natten men det var en blodpropp i hjärnan, som berodde på högt kolesterol och högt blodtryck. Jag hade misshandlat min kropp för länge.”

Conny Westlund berättar om korvkiosker och få timmars sömn.

”Jag kunde komma hem klockan elva för att sova och sticka i väg och köra lastbil klockan ett igen”, säger Conny Westlund.

Han blev sjukskriven.

”Det var väldigt jobbigt, när man är van att jobba mycket.”

Nu säger alla åt honom att ta det lugnare.

”Jag försöker delegera. Jag försöker lita mer på personalen och det har gått fantastiskt mycket bättre än jag kunde tro. Jag som trodde att jag var oumbärlig.”

Någonstans mellan att Conny Westlund satte sin första kakelplatta och startade kakelföretag blev han utkastad ur skolan.

”Jag var väldigt bråkig som barn. Eller, jag tyckte inte att jag var bråkig. Jag hade bara myror i baken och ville göra helt andra saker. Jag körde cross och hade ett motorintresse. Jag hade en förgasare på bänken och ville hellre pilla på den än att göra läxor.”

Han kom senare in och läste en processteknisk linje på gymnasiet. När han själv arbetade som lärare upplevde han att personer som hade dyslexi, adhd eller andra diagnoser ofta var väldigt duktiga inom tekniska och praktiska ämnen.

”Det finns pennor och spadar. De måste få finnas båda två. Alla är lika viktiga i samhället men jag tror faktiskt att de praktiskt lagda klarar sig längre. Det finns alltid jobb åt dem som kan ta tag i en spade och gräva, eller skruva isär en motor”, säger Conny Westlund.

Det som började med att Conny Westlund skulle hyra ut sig i entreprenadbranschen har utvecklats till ett företag med depåer i Ljusdal, Borlänge, Gävle och Sundsvall. Wewabs största kunder är Gävle Energi, NCC, Peab och Eltel.

”Det bara sprutar ut skyltar. Främst på grund av fiberutbyggnaden. Vi hinner bara precis köpa in tillräckligt många innan de försvinner.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?