1515

Gasellfesten fortsätter – årets vinnare i Dalarna och Gävleborg korade

FALUN. Så blev det dags att fira Dalarnas och Gävleborgs läns vinnare!

Gasellturnén nådde Falun och det blev en kväll att minnas, fylld av inspiration, fest och glädje.

Vinnare i Dalarna, Erika Hellman och Olle Hellman från Hellman Dynamic. Di:s Maria Lindholm till höger.
Vinnare i Dalarna, Erika Hellman och Olle Hellman från Hellman Dynamic. Di:s Maria Lindholm till höger.Foto:Jesper Frisk

Magasinet i Falun fylldes på tisdagskvällen med festklädda Gasellföretagare från Dalarnas och Gävleborgs län. Det trista novembervädret utanför var snabbt glömt och minglet var igång, följt av en trerätters middag och galaprogram från scenen.

”Det är de små och medelstora företagen driver företagen framåt och skapar jobb”, säger moderatorn Andreas Johansson, Dagens industris debattredaktör, och konstaterar att dessa båda läns Gasellföretagare – trots pandemin – tillsammans har skapat 210 arbetstillfällen.

Madelene Törnblom, grundare av e-handelsbolaget Maya Delorez, är kvällens första talare. Som 21-åring startade Madelene Törnblom tillverkning av ridsportkläder och 2,5 år senare är succén ett faktum med 40 miljoner kronor i omsättning vid senaste bokslutet.

Madelene Törnblom, grundare av e-handelsbolaget Maya Delorez var kvällens första talare.
Madelene Törnblom, grundare av e-handelsbolaget Maya Delorez var kvällens första talare.Foto:Jesper Frisk

”Hästar och ridsport har alltid varit min stora passion men jag insåg att jag var för dålig för att tävla. Men jag hade en idé om att ta fram de ridkläder jag själv har saknat, i annan design och lite andra material än de man traditionellt brukat använda”, säger Madelene Törnblom.

En lyckad hästförsäljning gav ett startkapital på 120.000 kronor.

”Jag var 21 år gammal och hade ingen aning om hur man gjorde när man startade och drev bolag. Så jag lyssnade nog på alla podcasts som någonsin har gjorts om företagande och hur man blir framgångsrik. Och på något sätt ramlade bitarna på plats.”

Madelene Törnblom tipsar andra som vill starta bolag att gå på magkänslan och lyssna mycket inåt.

”Du måste kasta dig ut och våga prova!”

I år är målet att spränga 100-miljonersvallen.

”Det tror jag att vi kommer att lyckas nå”, säger Madelene Törnblom.

Ett samtalsämne som återkommer i många former under kvällen är kompetens, vilket många företag upplever som svårt att hitta. Kvällens sista talare, Anna Stiwne, vd på anrika Dalaföretaget Åkerströms Björbo, delar bland annat med sig om hur de jobbar med att rekrytera och inte minst behålla viktig kompetens.

”Vi försöker se till att vara en väldigt bra arbetsgivare, där folk ska trivas och vilja stanna kvar. För oss handlar det till exempel om att se till att hålla organisationen platt med snabba beslut, och att hela tiden jobba med kommunikation.”

 

Andreas Johansson intervjuar Anna Stiwne, vd Åkerströms Björbo.
Andreas Johansson intervjuar Anna Stiwne, vd Åkerströms Björbo.Foto:Jesper Frisk

Som alltid på Gasellgalan är förstås kvällens höjdpunkt när länens vinnare avslöjas.

I Dalarna vinner it-konsultbolaget Hellman Dynamic, och priset tas emot av ägarna tillika makarna Erika och Olle Hellman. Till stort jubel kliver de upp på scenen och mottar priset.

Därifrån hyllar de sedan framför allt sina medarbetare – och varandra. 

”Medarbetarna är värda allt. Utan dem, inget vi”, säger Erika Hellman.

I Dalarna vinner it-konsultbolaget Hellman Dynamic, och priset tas emot av ägarna tillika makarna Erika och Olle Hellman.
I Dalarna vinner it-konsultbolaget Hellman Dynamic, och priset tas emot av ägarna tillika makarna Erika och Olle Hellman.Foto:Jesper Frisk

Olle Hellman konstaterar att paret kompletterar varandra bra, där hans tekniska expertis och Erika Hellmans ledarskap har tagit Hellman Dynamic till förstaplatsen i Dalarna.

Gävleborgs vinnare heter Snickar Erik från Järvsö, och ägaren Erik Blom är på plats i Falun. Han gläds åt utmärkelsen och berättar att det även ser ljust ut framåt.

”Ja, det ringer hela tiden. Så det rullar på.”

Gävleborgs vinnare heter Snickar Erik från Järvsö, och ägaren Erik Blom är på plats i Falun.
Gävleborgs vinnare heter Snickar Erik från Järvsö, och ägaren Erik Blom är på plats i Falun.Foto:Jesper Frisk

 


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?