På scen inledde Jarno Vanhatapio, som gjort snabb tillväxt till något av sitt signum. Han blev känd inom det svenska näringslivet när han som 25-åring grundade e-handelssajten Nelly.com som han senare sålde till dåvarande Cdon.com.
Sedan dess har han hunnit med en sejour inom husdjurssegmentet för att sedan återvända till damkläderna. För fyra år sedan grundade han e-handelsföretaget Na-kd, med bland annat affärsängeln Magnus Emilson, som gästade förra årets gasellgala, i ryggen. Bolaget skeppar nu kläder till 100 marknader.
På frågan om hur han är som ledare svarar han att han är extremt krävande.
”Men också väldigt belönande.”
Han konstaterar också att många tidigare anställda gått vidare och startat egna företag.
Erfarenhet är viktigt för att företaget inte ska drabbas av växtvärk när man skalar upp väldigt snabbt, anser Jarno Vanhatapio. Samtidigt tycker han inte att man ska vara rädd för lite växtvärk.
”Det är en fråga om perspektiv. Man måste acceptera att det inte behöver vara något dåligt”, säger han.
Brist på växtvärk kan i stället vara ett tecken på för lågt satta mål.
Förra året omsatte den snabbväxande näthandeln Na-kd 763 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa någonstans mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor.
Jarno Vanhatapio följdes på scen av Evelina Lindgren, vd på familjeföretaget Apak, som är ett av Sveriges äldsta emballage- och förpackningsföretag.
”För mig var det rätt självklart att jag skulle arbeta inom familjeföretaget. Jag har alltid varit intresserad av bolaget och vetat att jag skulle vilja jobba där. Sedan var det kanske lite oklart när, jag började väldigt tidigt.”
Redan som 26-åring axlade hon rollen som vice vd. Redan då fanns en plan att hon skulle ha den rollen i tre till fem år och sedan ta över som vd. Den tydliga planen var den viktigaste framgångsfaktorn i generationsskiftet, tror hon.
”När jag väl tog över var det: ''här, var så god, gör vad du vill'. Min pappa var väldigt bra på att släppa taget”.
Intervjuades gjordes även serieentreprenören Charlotte Ljung, som är delägare i familjeföretaget Dux som tillverkar sängar. Att hon skulle ta över familjeföretaget var allt annat än självklart. Faktum är att hon flyttade till New York efter gymnasiet för att komma så långt bort från företaget som möjligt.
Nu har hon startat en digital plattform för skilsmässor. Idén fick hon från sina två egna separationer. Det är en tjänst hon själv önskar att hon hade haft sa hon nyligen till Di Digital.
På scen under festkvällen stod även Fabian Bengtsson, mannen som klivit in hela svenska folkets vardagsrum i de ständigt återkommande reklamfilmerna för Siba, som hans familj ägde, men numera har slagit ihop med deras andra hemelektronikföretag Netonnet.
Efter måndagens gasellgala återstår endast två deltävlingar, i Malmö och i Stockholm. Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, som modererat kvällens evenemang tillsammans med nyhetschefen Anna Ekelund är nöjd när han summerar årets gasellturné så här långt.
”Vi har faktiskt 40 procent fler gäster på årets gasellturné jämfört med i fjol och intresset har varit större än någonsin tidigare under de här 20 åren.”
