


GÖTEBORG: Det börjar närma sig slutet för den 20-årsjubilerande Gasellturnén. På måndagen var det dags för stort företagarfirande på Gothia Towers i Göteborg.
På scen inledde Jarno Vanhatapio, som gjort snabb tillväxt till något av sitt signum. Han blev känd inom det svenska näringslivet när han som 25-åring grundade e-handelssajten Nelly.com som han senare sålde till dåvarande Cdon.com.
Sedan dess har han hunnit med en sejour inom husdjurssegmentet för att sedan återvända till damkläderna. För fyra år sedan grundade han e-handelsföretaget Na-kd, med bland annat affärsängeln Magnus Emilson, som gästade förra årets gasellgala, i ryggen. Bolaget skeppar nu kläder till 100 marknader.
På frågan om hur han är som ledare svarar han att han är extremt krävande.
”Men också väldigt belönande.”
Han konstaterar också att många tidigare anställda gått vidare och startat egna företag.
Erfarenhet är viktigt för att företaget inte ska drabbas av växtvärk när man skalar upp väldigt snabbt, anser Jarno Vanhatapio. Samtidigt tycker han inte att man ska vara rädd för lite växtvärk.
”Det är en fråga om perspektiv. Man måste acceptera att det inte behöver vara något dåligt”, säger han.
Brist på växtvärk kan i stället vara ett tecken på för lågt satta mål.
Förra året omsatte den snabbväxande näthandeln Na-kd 763 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa någonstans mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor.
Jarno Vanhatapio följdes på scen av Evelina Lindgren, vd på familjeföretaget Apak, som är ett av Sveriges äldsta emballage- och förpackningsföretag.
”För mig var det rätt självklart att jag skulle arbeta inom familjeföretaget. Jag har alltid varit intresserad av bolaget och vetat att jag skulle vilja jobba där. Sedan var det kanske lite oklart när, jag började väldigt tidigt.”
Redan som 26-åring axlade hon rollen som vice vd. Redan då fanns en plan att hon skulle ha den rollen i tre till fem år och sedan ta över som vd. Den tydliga planen var den viktigaste framgångsfaktorn i generationsskiftet, tror hon.
”När jag väl tog över var det: ''här, var så god, gör vad du vill'. Min pappa var väldigt bra på att släppa taget”.
Intervjuades gjordes även serieentreprenören Charlotte Ljung, som är delägare i familjeföretaget Dux som tillverkar sängar. Att hon skulle ta över familjeföretaget var allt annat än självklart. Faktum är att hon flyttade till New York efter gymnasiet för att komma så långt bort från företaget som möjligt.
Nu har hon startat en digital plattform för skilsmässor. Idén fick hon från sina två egna separationer. Det är en tjänst hon själv önskar att hon hade haft sa hon nyligen till Di Digital.
På scen under festkvällen stod även Fabian Bengtsson, mannen som klivit in hela svenska folkets vardagsrum i de ständigt återkommande reklamfilmerna för Siba, som hans familj ägde, men numera har slagit ihop med deras andra hemelektronikföretag Netonnet.
Efter måndagens gasellgala återstår endast två deltävlingar, i Malmö och i Stockholm. Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, som modererat kvällens evenemang tillsammans med nyhetschefen Anna Ekelund är nöjd när han summerar årets gasellturné så här långt.
”Vi har faktiskt 40 procent fler gäster på årets gasellturné jämfört med i fjol och intresset har varit större än någonsin tidigare under de här 20 åren.”
Funktioner för ekonomi och löner är något alla företag behöver ha på plats men det lönar sig inte alltid att axla en egen avdelning. I många fall kan företag istället tjäna på att outsourca avdelningen och frigöra tid som istället kan läggas på affären. Samtidigt säkrar man tillgången till den senaste kompetensen och tekniken.
I en tid när många företag kämpar för att behålla sina kunder, och hitta nya, har det blivit viktigare än någonsin att lägga tid på sin affär och kapa tidsödande processer. Interna funktioner driver kostnader för både system och personal och att lägga ut sin ekonomi- och lönavdelning kan vara ett strategiskt bra val för företag som vill kunna lägga mer tid på sin kärnverksamhet.
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR och hjälper företag att dra nytta av den senaste tekniken inom området så att de kan ligga steget före sina konkurrenter. Detta gör bolaget genom att effektivisera och automatisera kundernas flöden och arbetssätt.
– Vi är en modern, digital byrå som investerar mycket tid i att underlätta för våra kunder genom teknik som robotar och AI-lösningar som skapar en hög och tillförlitlig kvalitet. Det gör att kunderna istället kan bygga sina relationer och bättre förstå sin affär, säger Magnus Högvall, vd på Accountor.
Helhetserbjudande
Som en one-stop-shop inom ekonomi och lön kan Accountor bland annat sköta företags löneadministration, redovisning och elektronisk fakturahantering, men också erbjuda kvalificerad löpande rådgivning och rekrytering av personal. Att nyttja detta är en bra strategi om man vill minimera kostnader och risker, menar Magnus Högvall.
– Genom att outsourca funktioner får ledningen och företaget mer tid att fokusera på sin verksamhet, tillgång till mer modern teknik utan att behöva göra stora investeringar eller genomföra tunga migrationsprojekt. Man får tillgång till kompetens, så inga dyra och kostnadskrävande rekryteringar behövs med allt vad överlämning och inkörning innebär. Jag skulle vilja säga att outsourcing är ett bra sätt att undvika framtida stora kostnader och risker samtidigt som det ger större möjlighet för ledningen att fokusera på att utveckla företaget och affären.
Personliga relationer i fokus
Utöver att hjälpa företag att kunna fokusera på sina kunder lägger Accountor stort värde i att bygga och bevara sina egna relationer med kunderna. Trots att de använder automatisering och AI så är konsulterna en tung del av deras erbjudande, förklarar Magnus Högvall.
– Det är i slutändan människor som upptäcker många saker och kan vara proaktiva och inga robotar kan ersätta dem. Modern teknik höjer kvaliteten och skapar en trygghet som ger en grund där relationen mellan kund och konsult kan byggas. Robotisering gör också att kostnaderna blir mycket mer förutsägbara i leveransen vilket också bidrar till ett ökat förtroende.
– När Covid-19 började sprida sig i Sverige och vi började få daglig information om bidrag och krispaket märkte vi hur ovärderliga våra medarbetare var i stöttandet av våra kunder. De kunde förklara hur åtgärderna fungerar och användas för deras företag vilket verkligen uppskattades, avslutar han.