Annons

Gasellfest i Göteborg – se mingelbilderna här

GÖTEBORG: Det börjar närma sig slutet för den 20-årsjubilerande Gasellturnén. På måndagen var det dags för stort företagarfirande på Gothia Towers i Göteborg. 

Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, samtalar med Evelina Lindgren, vd på Apak, på Gasellgalan i Göteborg.
Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, samtalar med Evelina Lindgren, vd på Apak, på Gasellgalan i Göteborg.Foto:Pax Engström
Jarno Vanhatapio, grundare av Na-kd intervjuas av Anna Ekelund, Dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri, på Gasellgalan i Göteborg.
Jarno Vanhatapio, grundare av Na-kd intervjuas av Anna Ekelund, Dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri, på Gasellgalan i Göteborg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Ronja Pantzar, rekryteringsansvarig på bemaningsföretaget Nr 1 Personalpartner AB tillsammans med Jennifer Djureholt, konsultchef. ”Att man ska tro på det man gör och våga står för det. Ärlighet och att hålla det man lovar kunderna är centralt”, säger Ronja Pantzar.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Nina Järvi, vd, med Alexander Palmqvist, arbetsledare, på städbolaget Fix Cleaning ”Att våga sätta höga mål och att verkligen jobba för att få med hela teamet”, säger Nina Järvi.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Susanne Sahlén, försäljningschef på Appva, och Ulrika Kjellberg, vd och grundare Appva. ”Lyssna på dina kunder. Arbeta hårt. Var tillgänglig och nyfiken. Skapa en stark företagskultur där teamet delar samma värderingar”, säger Ulrika Kjellberg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Niclas Svensson, regionsansvarig, och Tobias Ryberg, vd och grundare, på redovisningsbyrån Frivision. ”Jag hämtar inspiration från Warren Buffett. Satsa gärna på en unik och skalbar affärsidé med en säkerhetsmarginal, så kan man nå framgång säväl i goda som i dåliga tider”, säger Tobias Ryberg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Christian Wieland, vd på Vestia Construction Group, och Linda Wennersten, marknadschef. ”Att ligga nära sina kunder och förstå vad kunderna vill ha. Att försöka hitta nya segment i marknaden”, säger Christian Wieland.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Patric Rydén, franchisegivare på Flexmassage, och Frida Möstl, franchisetagare på Flexmassage. ”Att brinna för det du gör och våga satsa”, säger Frida Möstl.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Richard Jonsson, ägare, byggbolaget PB Bygg i Falkenberg AB, med Magnus Sundblad, driftschef. ”Håll koll på utgifterna, det finns mer av dem än du tror. Alliera dig med personal som har mer kompetens än du själv”, säger Richard Jonsson.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Anton Sandblom, ägare och ordförande i entreprenadfirman Schaktbolaget i Borås AB, med Kim Sandblom, ekonomiansvarig. ”Ta hand om de anställda. Glöm heller aldrig familjen. Även om man jobbar mycket som egenföretagare så måste man hitta en balans i livet”, säger Anton Sandblom.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Daniel Tovesson, projektledare och Jonas Johansson, ägare på Paralarm. ”Att vara öppen, lyhörd och genuint nyfiken. Det hjälper både för att få med de anställda och sina kunder”, säger Jonas Johansson.
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Daniel Tovesson, projektledare och Jonas Johansson, ägare på Paralarm. ”Att vara öppen, lyhörd och genuint nyfiken. Det hjälper både för att få med de anställda och sina kunder”, säger Jonas Johansson.Foto:Pax Engström

På scen inledde Jarno Vanhatapio, som gjort snabb tillväxt till något av sitt signum. Han blev känd inom det svenska näringslivet när han som 25-åring grundade e-handelssajten Nelly.com som han senare sålde till dåvarande Cdon.com. 

Sedan dess har han hunnit med en sejour inom husdjurssegmentet för att sedan återvända till damkläderna. För fyra år sedan grundade han e-handelsföretaget Na-kd, med bland annat affärsängeln Magnus Emilson, som gästade förra årets gasellgala, i ryggen. Bolaget skeppar nu kläder till 100 marknader.

På frågan om hur han är som ledare svarar han att han är extremt krävande. 

”Men också väldigt belönande.”

Han konstaterar också att många tidigare anställda gått vidare och startat egna företag. 

Erfarenhet är viktigt för att företaget inte ska drabbas av växtvärk när man skalar upp väldigt snabbt, anser Jarno Vanhatapio. Samtidigt tycker han inte att man ska vara rädd för lite växtvärk. 

”Det är en fråga om perspektiv. Man måste acceptera att det inte behöver vara något dåligt”, säger han.

Brist på växtvärk kan i stället vara ett tecken på för lågt satta mål. 

Förra året omsatte den snabbväxande näthandeln Na-kd 763 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa någonstans mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor. 

Jarno Vanhatapio följdes på scen av Evelina Lindgren, vd på familjeföretaget Apak, som är ett av Sveriges äldsta emballage- och förpackningsföretag. 

”För mig var det rätt självklart att jag skulle arbeta inom familjeföretaget. Jag har alltid varit intresserad av bolaget och vetat att jag skulle vilja jobba där. Sedan var det kanske lite oklart när, jag började väldigt tidigt.”

Redan som 26-åring axlade hon rollen som vice vd. Redan då fanns en plan att hon skulle ha den rollen i tre till fem år och sedan ta över som vd. Den tydliga planen var den viktigaste framgångsfaktorn i generationsskiftet, tror hon. 

”När jag väl tog över var det: ''här, var så god, gör vad du vill'. Min pappa var väldigt bra på att släppa taget”.

Intervjuades gjordes även serieentreprenören Charlotte Ljung, som är delägare i familjeföretaget Dux som tillverkar sängar. Att hon skulle ta över familjeföretaget var allt annat än självklart. Faktum är att hon flyttade till New York efter gymnasiet för att komma så långt bort från företaget som möjligt.

Nu har hon startat en digital plattform för skilsmässor. Idén fick hon från sina två egna separationer. Det är en tjänst hon själv önskar att hon hade haft sa hon nyligen till Di Digital.

På scen under festkvällen stod även Fabian Bengtsson, mannen som klivit in hela svenska folkets vardagsrum i de ständigt återkommande reklamfilmerna för Siba, som hans familj ägde, men numera har slagit ihop med deras andra hemelektronikföretag Netonnet. 

Efter måndagens gasellgala återstår endast två deltävlingar, i Malmö och i Stockholm. Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, som modererat kvällens evenemang tillsammans med nyhetschefen Anna Ekelund är nöjd när han summerar årets gasellturné så här långt. 

”Vi har faktiskt 40 procent fler gäster på årets gasellturné jämfört med i fjol och intresset har varit större än någonsin tidigare under de här 20 åren.”

Di:s chefredaktör Peter Fellman, Anders Berg från Viaq, Simon Arvidsson från Devies Development, Di:s nyhetschef Anna Ekelund och Jonas Södergård från Evolabel.
Di:s chefredaktör Peter Fellman, Anders Berg från Viaq, Simon Arvidsson från Devies Development, Di:s nyhetschef Anna Ekelund och Jonas Södergård från Evolabel.Foto:Pax Engström

 


Innehåll från KPA PensionAnnons

Pensionspengar bidrar till kampen mot Covid-19

Den pandemi vi nu upplever har stor global påverkan på alla delar av samhället. Särskilt utsatta är alla de som arbetar i viktiga samhällsfunktioner inom skola, vård och omsorg. För pensionsbolaget KPA Pension är det självklart att ta ansvar när samhället och pensionsspararna står inför tuffa utmaningar.

Det är en av anledningarna till att KPA Pension aktivt letar efter investeringsmöjligheter som lindrar de sociala och ekonomiska konsekvenserna av coronaviruset. Sedan pandemins utbrott har KPA Pension investerat motsvarande 1,3 miljarder kronor i kampen mot Covid-19. Investeringarna utgörs av tre obligationer. Den första är utgiven av Världsbankens organ (IFC) och syftar till att stötta företag att fortsätta sin verksamhet och behålla sina anställda. Den andra är utgiven av Nordiska investeringsbanken och där ska investeringen främja effektiva sjukvårdssystem och ge ekonomiskt stöd för att minska de störningar som uppstått i olika leveranskedjor i Norden och Baltikum. Den tredje obligationen har Region Stockholm gett ut för att stötta sjukvård och lokaltrafik. 

Investeringar stöttar utsatta samhällsfunktioner

Investeringarna ska lindra effekterna av Covid-19 genom att bland annat säkra transporter av läkemedel och medicinsk utrustning till vården. Samt att stötta tillverkningsindustrin som behöver finansiellt stöd för att kunna expandera och möta den ökade efterfrågan. Dessutom ska investeringarna bidra till att i framtiden ge kunderna trygga och bra pensioner. 

– Våra kunder är samhällsbärare, de arbetar i utmanande miljöer och med kritiska samhällsfunktioner inom till exempel vård och omsorg. Vi är stolta att vi med våra investeringar har möjlighet att stötta dessa sektorer idag, när behovet är som störst. Det betyder extra mycket för oss att investeringarna bidrar till att de som kämpar extra mycket nu under pågående pandemi ska få en trygg och hållbar pension senare i livet, säger KPA Pensions vd Britta Burreau.

Hållbarhet – en förutsättning för trygga pensioner

KPA Pension tar hand om tjänstepensionen åt två miljoner kunder. Det är anställda eller tidigare anställda i regioner, kommuner eller kommunala bolag. Företaget var tidigt ute med hållbara placeringar och sedan 1997 har man arbetat utifrån etiska investeringskriterier som avgör hur kundernas pensionspengar ska förvaltas. Företaget arbetar också med ett aktivt påverkansarbete som bland annat innebär att man röstar på bolagsstämmor, för dialoger och samarbetar med andra ägare för att få de bolag man har investeringar i att agera hållbart. De etiska investeringskriterierna anger också vilka företag och branscher man inte investerar kundernas pensionspengar i. Det är företag eller branscher vars verksamheter har en direkt negativ påverkan på människors hälsa och livsvillkor. Därför investerar KPA Pension inte i vapen, spel, tobak, alkohol eller pornografi.

Fakta KPA Pension

KPA Pension är det ledande pensionsbolaget inom kommun- och regionsektorn med två miljoner enskilda kunder och ca 1 000 arbetsgivarkunder. KPA Pension förvaltar i dag över 200 miljarder kronor och erbjuder pensionslösningar sedan 1922. Ägare är Folksam och Sveriges Kommuner och Regioner.

Läs mer på kpa.se

Mer från KPA Pension

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KPA Pension och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?