1515
Annons

Gasellfest i Göteborg – se mingelbilderna här

GÖTEBORG: Det börjar närma sig slutet för den 20-årsjubilerande Gasellturnén. På måndagen var det dags för stort företagarfirande på Gothia Towers i Göteborg. 

Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, samtalar med Evelina Lindgren, vd på Apak, på Gasellgalan i Göteborg.
Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, samtalar med Evelina Lindgren, vd på Apak, på Gasellgalan i Göteborg.Foto:Pax Engström
Jarno Vanhatapio, grundare av Na-kd intervjuas av Anna Ekelund, Dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri, på Gasellgalan i Göteborg.
Jarno Vanhatapio, grundare av Na-kd intervjuas av Anna Ekelund, Dagens moderator och nyhetschef på Dagens industri, på Gasellgalan i Göteborg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Ronja Pantzar, rekryteringsansvarig på bemaningsföretaget Nr 1 Personalpartner AB tillsammans med Jennifer Djureholt, konsultchef. ”Att man ska tro på det man gör och våga står för det. Ärlighet och att hålla det man lovar kunderna är centralt”, säger Ronja Pantzar.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Nina Järvi, vd, med Alexander Palmqvist, arbetsledare, på städbolaget Fix Cleaning ”Att våga sätta höga mål och att verkligen jobba för att få med hela teamet”, säger Nina Järvi.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Susanne Sahlén, försäljningschef på Appva, och Ulrika Kjellberg, vd och grundare Appva. ”Lyssna på dina kunder. Arbeta hårt. Var tillgänglig och nyfiken. Skapa en stark företagskultur där teamet delar samma värderingar”, säger Ulrika Kjellberg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Niclas Svensson, regionsansvarig, och Tobias Ryberg, vd och grundare, på redovisningsbyrån Frivision. ”Jag hämtar inspiration från Warren Buffett. Satsa gärna på en unik och skalbar affärsidé med en säkerhetsmarginal, så kan man nå framgång säväl i goda som i dåliga tider”, säger Tobias Ryberg.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Christian Wieland, vd på Vestia Construction Group, och Linda Wennersten, marknadschef. ”Att ligga nära sina kunder och förstå vad kunderna vill ha. Att försöka hitta nya segment i marknaden”, säger Christian Wieland.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Patric Rydén, franchisegivare på Flexmassage, och Frida Möstl, franchisetagare på Flexmassage. ”Att brinna för det du gör och våga satsa”, säger Frida Möstl.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Richard Jonsson, ägare, byggbolaget PB Bygg i Falkenberg AB, med Magnus Sundblad, driftschef. ”Håll koll på utgifterna, det finns mer av dem än du tror. Alliera dig med personal som har mer kompetens än du själv”, säger Richard Jonsson.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Anton Sandblom, ägare och ordförande i entreprenadfirman Schaktbolaget i Borås AB, med Kim Sandblom, ekonomiansvarig. ”Ta hand om de anställda. Glöm heller aldrig familjen. Även om man jobbar mycket som egenföretagare så måste man hitta en balans i livet”, säger Anton Sandblom.Foto:Pax Engström
Vilket är ditt bästa entreprenörstips?
Daniel Tovesson, projektledare och Jonas Johansson, ägare på Paralarm.
”Att vara öppen, lyhörd och genuint nyfiken. Det hjälper både för att få med de anställda och sina kunder”, säger Jonas Johansson.
Vilket är ditt bästa entreprenörstips? Daniel Tovesson, projektledare och Jonas Johansson, ägare på Paralarm. ”Att vara öppen, lyhörd och genuint nyfiken. Det hjälper både för att få med de anställda och sina kunder”, säger Jonas Johansson.Foto:Pax Engström

På scen inledde Jarno Vanhatapio, som gjort snabb tillväxt till något av sitt signum. Han blev känd inom det svenska näringslivet när han som 25-åring grundade e-handelssajten Nelly.com som han senare sålde till dåvarande Cdon.com. 

Sedan dess har han hunnit med en sejour inom husdjurssegmentet för att sedan återvända till damkläderna. För fyra år sedan grundade han e-handelsföretaget Na-kd, med bland annat affärsängeln Magnus Emilson, som gästade förra årets gasellgala, i ryggen. Bolaget skeppar nu kläder till 100 marknader.

På frågan om hur han är som ledare svarar han att han är extremt krävande. 

”Men också väldigt belönande.”

Han konstaterar också att många tidigare anställda gått vidare och startat egna företag. 

Erfarenhet är viktigt för att företaget inte ska drabbas av växtvärk när man skalar upp väldigt snabbt, anser Jarno Vanhatapio. Samtidigt tycker han inte att man ska vara rädd för lite växtvärk. 

”Det är en fråga om perspektiv. Man måste acceptera att det inte behöver vara något dåligt”, säger han.

Brist på växtvärk kan i stället vara ett tecken på för lågt satta mål. 

Förra året omsatte den snabbväxande näthandeln Na-kd 763 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa någonstans mellan 1,2 och 1,3 miljarder kronor. 

Jarno Vanhatapio följdes på scen av Evelina Lindgren, vd på familjeföretaget Apak, som är ett av Sveriges äldsta emballage- och förpackningsföretag. 

”För mig var det rätt självklart att jag skulle arbeta inom familjeföretaget. Jag har alltid varit intresserad av bolaget och vetat att jag skulle vilja jobba där. Sedan var det kanske lite oklart när, jag började väldigt tidigt.”

Redan som 26-åring axlade hon rollen som vice vd. Redan då fanns en plan att hon skulle ha den rollen i tre till fem år och sedan ta över som vd. Den tydliga planen var den viktigaste framgångsfaktorn i generationsskiftet, tror hon. 

”När jag väl tog över var det: ''här, var så god, gör vad du vill'. Min pappa var väldigt bra på att släppa taget”.

Intervjuades gjordes även serieentreprenören Charlotte Ljung, som är delägare i familjeföretaget Dux som tillverkar sängar. Att hon skulle ta över familjeföretaget var allt annat än självklart. Faktum är att hon flyttade till New York efter gymnasiet för att komma så långt bort från företaget som möjligt.

Nu har hon startat en digital plattform för skilsmässor. Idén fick hon från sina två egna separationer. Det är en tjänst hon själv önskar att hon hade haft sa hon nyligen till Di Digital.

På scen under festkvällen stod även Fabian Bengtsson, mannen som klivit in hela svenska folkets vardagsrum i de ständigt återkommande reklamfilmerna för Siba, som hans familj ägde, men numera har slagit ihop med deras andra hemelektronikföretag Netonnet. 

Efter måndagens gasellgala återstår endast två deltävlingar, i Malmö och i Stockholm. Peter Fellman, chefredaktör på Dagens industri, som modererat kvällens evenemang tillsammans med nyhetschefen Anna Ekelund är nöjd när han summerar årets gasellturné så här långt. 

”Vi har faktiskt 40 procent fler gäster på årets gasellturné jämfört med i fjol och intresset har varit större än någonsin tidigare under de här 20 åren.”

Di:s chefredaktör Peter Fellman, Anders Berg från Viaq, Simon Arvidsson från Devies Development, Di:s nyhetschef Anna Ekelund och Jonas Södergård från Evolabel.
Di:s chefredaktör Peter Fellman, Anders Berg från Viaq, Simon Arvidsson från Devies Development, Di:s nyhetschef Anna Ekelund och Jonas Södergård från Evolabel.Foto:Pax Engström

Innehåll från Recap EnergyAnnons

Recap investerar 25 miljoner i VänerEnergis elnät

När fordonsflottor och industrier elektrifieras och mer förnybar energi produceras och kopplas upp ökar kraven på elnätet. Det är för sent för att hinna bygga bort problemen som redan har uppstått – men batterier kan snabbt lösa flera brister. 

De senaste 15 åren har det uppstått flaskhalsar i det svenska elnätet. Överföringskapaciteten från norr till söder är inte tillräcklig, och på regional nivå finns det inte tillräcklig kapacitet för att företag ska kunna utöka och elektrifiera sina verksamheter. 

– Tydliga exempel är godsterminaler utanför storstäderna som redan nu elektrifierar sina fordonsflottor. Problemet är att det inte finns tillräcklig kapacitet för att ladda fordonen vid terminalerna. Verkligheten och kraven från samhället matchar alltså inte dagens infrastruktur, säger Marco Berggren, vd på Recap Energy som utvecklar och finansierar projekt inom förnybar energi och energilager. 

Industribatterier stöttar upp elnätet

En annan stor utmaning är att ökningen av det som kallas intermittent energiproduktion (varierande i effekt och icke-styrbar, som vindkraft) gör att frekvensen i elnätet inte håller sig stabil. Dessa variationer stör elnätet och kan förstöra kringliggande transmissionsanläggningar. För att utrustning inte ska ta skada behöver frekvensen regleras och hållas under 50 hertz. 

– Den enda lösningen för frekvensreglering utan fördröjning är ett batteri. Det råder i dag konsensus bland energibolag, distributionsbolag och andra aktörer som jobbar med transmission att det är batterier som behövs för att stötta upp elnätet, säger Marco Berggren och fortsätter: 

– Svenska kraftnät räknar med att lägga över tre miljarder kronor per år på tjänster för frekvensreglering redan 2023. De inser att det inte går att bygga bort utmaningarna på kort sikt. 

Hyr ut batterier som en delad tjänst

Recap Energy vill vara en del av lösningen, och erbjuder därför Battery as a Service (BaaS). Kunderna är främst lokala energibolag och industriföretag. 

– Ett lokalt energidistributionsbolag har stor nytta av batterier för hantera sina toppar av energiuttag från de regionala näten, men det skulle inte vara lönsamt för dem att investera i ett eget batteri enbart i det syftet. Genom Recaps smarta styrsystem kan de hyra ett industribatteri under timmarna de faktiskt använder det och enbart betala för den tiden, förklarar Marco Berggren.  

Samma hyrupplägg kan användas av industrier, som kan ladda sina elfordon med batteriets lagrade energi för att slippa gå över den kontrakterade kapaciteteten för elnätet. När batteriet inte används ställer Recap Energy det till förfogande för Svenska kraftnät.

I mitten av maj investerade Recap Energy i batterier till ett värde av 25 miljoner kronor som görs tillgängliga för VänerEnergi genom ett hyresavtal. Recap Energy har dessutom förberett för att investera närmare en miljard kronor i batterier de kommande två till tre åren. Målet är självklart – bolaget ska vara med och lösa samhällsproblemet med brister i elnätet och möjliggöra omställningen till förnyelsebar energi. 

Titta på Recap Energys seminarium om batteridelningsekonomi den 4 juli.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Recap Energy och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?