Annons

Gasellernas bästa tips – så blir du en vinnare

GÖTEBORG. Vad är hemligheten bakom att bygga ett företag som växer i gasellfart? På onsdagen lämnade tidigare vinnare sina bästa tips samtidigt som nya entreprenörer tävlade med sina affärsidéer.

Årets kvinnliga gasell, Maria Mattsson Mähl, Alpha CE intervjuas av Di:s Karin Olander.
Årets kvinnliga gasell, Maria Mattsson Mähl, Alpha CE intervjuas av Di:s Karin Olander.Foto:Patrik Olsson

Högsommarvädret räckte inte för att avhålla storpubliken när Di:s Gasellturné landade i Göteborg. De fick träffa bland annat tidigare Gasellvinnare som berättade om sin resa för att slå sig in bland Sveriges främsta tillväxtföretag.

”Man måste förstås ha bra produkter, rätt timing och lite tur. Men allra viktigast är nog ändå att vara beredd att lägga ned hårt arbete. Och man måste vara naiv nog att satsa även om det finns risker och hela tiden dyker upp problem”, sa Phillip Miller, vd för Vårdväskan.

E-handelsbolaget som han 2012 startade tillsammans med sin hustru och kompanjon Sofi Miller säljer färgglada arbetskläder och utrustning till anställda i vårdsektorn. Vårdväskan lyckades mellan 2013 och 2016 växa med över 340 procent. Det räckte för att bli gasellvinnare i Hallands län de två senaste åren. Och tillväxten fortsätter, avslöjade grundarna.

Jessica Löfström som 2000 grundade Expanderamera, gav inblickar i hur kämpigt det varit att bygga ett framgångsrikt bemanningsföretag inom bygg- och anläggningsbranschen.

”Det visade sig bli mycket tuffare än vad jag kunde ana. Vi har tvingats utkämpa en rad krig mot invanda arbetssätt i bolagen, facken och det massiva svartarbetet. Att hela tiden vara bråkig har därför varit en jätteviktig framgångsfaktor”, sa Jessica Löfström, vilket rev ned stora applåder.

Någon spikrak tillväxtresa har det inte varit. Intäkterna föll brant efter finanskrisen men även när vd själv fick barn och en period ”tappade drivet” som entreprenör.

”Man måste vara medveten om att omsättningen kan rasa från ett år till ett annat. Ett råd är att försöka förbereda sig för att det kan hända redan i förväg”, sa Jessica Löfström.

Jakten efter framtida gasellvinnare fortsatte genom gasellsprånget. Där fick fyra företag med höga tillväxtambitioner tävla genom treminuters presentationer och efterföljande frågestunder från en expertpanel. Och det var publiken som röstade fram sina favoriter via en app. En av vinnarna blev den gröna restaurangkedjan Holy Greens som avslöjade planer för snabb expansion både på hemmaplan och internationellt.

Enkät: Hur blåser vindarna i din bransch

Foto:Patrik Olsson

Susanne Broström, kontorschef Nordea i Göteborg med kollegorna Bo Nordling och Magnus Berglund, båda med kundansvar företag.

”Digitaliseringen och nya regelverk påverkar mycket inom bankverksamheten just nu. Det blåser annars överlag positiva vindar i de flesta branscher. Ett undantag är inom handeln där det finns vissa orosmoment på grund av omställningen mot mer e-handel”, säger Susanne Broström.

Foto:Patrik Olsson

Jakob Frisk, marknadsansvarig, tillsammans med Linda Haggren försäljningschef på översättningsbyrån Språkbolaget.

”Vi har kunder i många branscher och just nu är det historiskt mycket stark efterfrågan över i stort sett hela linjen. En utmaning är Ai och maskinöversättning som på sikt kan bli ett hot för oss, men än så länge är det mer ett komplement”, säger Linda Haggren.

Foto:Patrik Olsson

Claes Rossby, vd för projektledningskonsulten CBR Consulting, och Christine Bengtsson, seniorkonsult, CBR Consulting.

”Det råder stark högkonjunktur vilket gynnar både oss och många av våra kunder. Vi har uppdragsgivare i matbranschen med bland annat matkassar och där är tillväxten mycket stark”, säger Christine Bengtsson.

 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera