1515

Gasellerna övergav Hexagon – nu gör deras mätbolag succé

LULEÅ. Inom gruvindustrin och byggbranschen pågår en snabb digitalisering. Luleåföretaget L5 Navigation Systems, som säljer och installerar avancerad positioneringutrustning, känner en kraftig medvind.

”Det finns en enorm potential internationellt”, säger vd:n och delägaren Martin Lindgren.

L5 Navigation Systems, med delägarna Joachim Edström och Martin Lindgren, säljer positionssystem som lockar både svenska och internationella kunder.
L5 Navigation Systems, med delägarna Joachim Edström och Martin Lindgren, säljer positionssystem som lockar både svenska och internationella kunder.Foto:Jack Mikrut.

Ett par grävmaskiner och en uppgrävd villagata där det ska bytas rör. För ett otränat öga ser gropen i Luleåstadsdelen Bergnäset ut som vilket entreprenadarbete som helst, så som det alltid har sett ut.

Men precis som så många andra branscher påverkas även den här av en snabb digitalisering.

”För 20 år sedan hade det funnits två mätingenjörer här, som mätte manuellt och sprang runt och visade var det skulle grävas”, berättar Martin Lindgren.

Nu ser det annorlunda ut. På maskinernas tak sitter antenner och på varje rörlig del finns sensorer. Med gps är det möjligt att hela tiden positionera var skopan finns.

”I skärmen i hytten ser föraren en digital ritning, som talar om var han ska gräva och hur djupt”, säger Martin Lindgren.

Han och de övriga två delägarna i L5 Navigation System, Joachim Edström och Patrik Tallgren, har alla tre en bakgrund som mätingenjörer. Trion har också jobbat hos branschjätten Hexagon.

För fem år sedan valde de att säga upp sig och starta eget i en omvittnat tuff bransch. Grundidén var att inte jobba som de stora bolagen. I stället för att försöka vara bra på lite av varje, var ambitionen att det nya bolaget skulle vara bäst inom ett begränsat område.

”I en väldigt nischad bransch ville vi bli ännu mer nischade”, förklarar Martin Lindgren.

Framför allt var det gruvorna som lockade.

”Vi gillar gruvsidan eftersom de gör extremt långsiktiga investeringar. Då finns det möjlighet att jobba under mycket längre tid med en kund”, säger Joachim Edström.

Men erfarenheterna från dominanterna i branschen handlade inte bara om affärsupplägg. Grundarna ville också ha en annan, mer frimodig, företagskultur i det nya bolaget.

”På ett stort företag med väldigt fasta ramar är det väldigt svårt att ta egna initiativ. Där är vi tvärtom. Vill du driva ett projekt, så tar vi ett snabbt beslut. Är det bra så kör vi”, säger Joachim Edström.

Framgångarna har inte låtit vänta på sig. De senaste tre åren har omsättningen ökat med 329 procent och landade förra året på 27,7 miljoner kronor. Utvecklingen har fortsatt under 2018, i augusti passerades förra årets omsättning.

Företagskulturen har en stor del i framgångarna, menar ägarna.

”Vi klarar både att sitta med excelkalkyler och att dra ut och byta en kabel. Det är inte alla som gör det. Vi har inga problem med att smutsa ned händerna. Det är variationen som är så rolig”, säger Martin Lindgren.

Bland kunderna finns guldgruvan i Björkdal i Västerbotten och den återöppnade järnmalmsgruvan i Pajala. Det är dock internationellt som den stora expansionen sker. L5 Navigation Systems har sålt utrustning till gruvor i flera europeiska länder men också i Sydafrika och Sydamerika. I gruvorna gör företaget ungefär samma saker som på anläggningssidan. Utrustningen positionerar var det ska borras och hur djupt man ska gräva.

”I gruvorna utrustar vi även lastfordonen. De ska inte vara överlastade och det går att se hur lång tid det tar innan nästa maskin kommer. Det blir minimalt med dötid”, säger Martin Lindgren.

Företaget har viss egen produktion av både mjukvara och hårdvara, men framför allt säljer de andra tillverkares produkter. En stor del av verksamheten handlar om att anpassa positioneringsutrustningen till de olika kundernas behov och maskiner.

Martin Lindgren och Joachim Edström menar att utvecklingen bara börjat i deras bransch.

”När det gäller positionering av grävmaskiner står Sverige, Norge och Finland för 50 procent av världsmarknaden. Vi ligger väldigt långt framme i Sverige. Därför ser vi stor potential för resten av världen”, säger Martin Lindgren.

Utvecklingen av självkörande fordon ser de positivt på. I förarlösa fordon är olika typer av positioneringssystem helt nödvändiga. Flera stora gruvföretag utreder hur fler maskiner ska kunna bli självkörande.

”I ovanjordsgruvor är det inte så långt bort, där finns det stora möjligheter att göra det på ett enkelt sätt”, säger Martin Lindgren.

Företaget siktar på att fortsätta växa och då främst internationellt. På flera marknader har L5 Navigation Systems redan i dag franchisetagare.

”Vi tror stenhårt på det framöver. Det är enda sättet för oss att kunna utvecklas exempelvis i Afrika. Vi måste ha en stark partner som i sin tur har nytta av vårt namn och hela konceptet”, säger Martin Lindgren.


Innehåll från ThalesAnnons

Det är dags att ta itu med utmaningen som ransomware-attacker utgör

Det kommer fler och fler rapporter på att cyberattacker växer i volym och påverkan, då attackerna har blivit mer avancerade och skadliga. Omfattningen och effekten av attackerna har gjort ransomware till ett globalt problem, som påverkar offentliga och privata organisationer. 

Även om nyhetsrubrikerna översvämmas av incidenter på alltifrån kritisk infrastruktur och sjukvård till detaljhandel och utbildning finns det idag en stor möjlighet att hantera utmaningen.

– Optimismen är inte utan grund, vi är alla medvetna om hotet och dess inverkan. Säkerhetsorganisationer har utvecklat processer för att mildra ransomware-attacker och säkerhetstekniken har utvecklats för att kunna göra de kontroller som krävs för att stärka organisationer mot sofistikerade angripare, säger Keith Hale, Regional Director for Encryption products på Thales.

Bakom varje attack som gör nyhetsrubriker finns det dessutom många framgångsrika blockeringar mot motståndarna som försöker kapa känslig data, menar Keith Hale.

– Angriparna bakom attackerna har gjort starka uttalanden om sina möjligheter och avsikter. Samtidigt är företag mer medvetna än någonsin om taktiken och den skadliga effekten av en attack. Chefer inom alla industrisektorer förstår att det primära säkerhetshotet är cyberbrottslingar, och i synnerhet hotet om ransomware.

Många företag avsätter nu medel för att stärka cybersäkerhetsställningar och investerar i utbildning av sin personal för att de ska känna igen signaler på förestående ransomware-attacker.

– Även om det inte finns någon spåkula för att ta itu med hotet från ransomware kan företag och offentlig verksamhet lita på robusta riktlinjer publicerade av nationella säkerhetsorganisationer. Det hjälper dem att utveckla sin strategi för att identifiera och skydda sina missionskritiska och känsliga tillgångar. CISA1, NCSC2 och NIST3 har alla lagt ut proaktiva steg och förebyggande mekanismer som kan hjälpa organisationer att bygga en strategi mot ransomware. Det gör att sannolikheten för att drabbas minskar, likväl som spridningen av skadlig programvara inom organisationen och effekten av attacken, avslutar Keith Hale.

Om Thales

Vi och våra partners har byggt upp kunskap och expertis för att mildra ransomware-attacker. Vi har utvecklat en branschledande portfölj som kartlägger policyerna som utvecklats av CISA, NCSC och NIST. Besök vår webbplats och upptäck hur våra lösningar kan hjälpa dig att minimera risken för ransomware, eller kontakta en av våra experter. 

1 CISA Fact Sheet: Protecting Sensitive and Personal Information from Ransomware-Caused Data Breaches

2 NCSC Guidance: Mitigating malware and ransomware attacks

3 NIST Data Integrity: Identifying and Protecting Assets Against Ransomware and Other Destructive Events

 

Mer från Thales

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Thales och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?