Annons

Gasellerna är på gång igen

Det är snart dags för en ny upplaga av den populära tillväxttävlingen Di Gasell. 
För artonde året i följd går Dagens industri på jakt efter Sveriges snabbast växande företag som samtidigt är lönsamma.

GRUPPEN SOM GRANSKAR. I år består Di:s team av Katarina Butovitsch, Jesper Klingnell, Johannes Karlsson, Mats Nyman samt Caroline Kiepels (ej med på bilden). Tillsammans vaskar de fram de företag som kvalificerar som Gaseller.
GRUPPEN SOM GRANSKAR. I år består Di:s team av Katarina Butovitsch, Jesper Klingnell, Johannes Karlsson, Mats Nyman samt Caroline Kiepels (ej med på bilden). Tillsammans vaskar de fram de företag som kvalificerar som Gaseller.Bild:Patrik Olsson

”Gasell är en otroligt viktig del av Di:s själ. Den passion, energi och målmedvetenhet som genomsyrar Gasellföretagen är något som Sverige behöver mer av”, säger Dagens industris chefredaktör Lotta Edling.

”De skapar jobb, de står för framtidstro och de inspirerar både våra läsare och alla oss på redaktionen. Det är ett privilegium att få lyfta fram och hylla dem.”

Gaselltävlingen uppmärksammar de snabbast växande företagen i varje län, och den 4 oktober är det dags för höstens första Gasellfest.

Starten på Gasellturnén går i år i Falun och där avslöjas Gasellvinnarna i Dalarnas, Värmlands och Gävleborgs län.

Sedan följer Gasellfester på ytterligare sju orter. Och Gasellhösten avslutas traditionsenligt med en gala på Konserthuset i Stockholm den 5 december, då Uppsala och Stockholms läns snabbväxande företag presenteras, liksom Supergasellen, det vill säga det företag som har vuxit mest av årets alla Gasellföretag, samt årets digitala Gasell. Till varje fest bjuds också inspirerande talare in som hedersgäster på scenen.

”Gasellfesterna är en given höjdpunkt för oss på hösten. Det ska bli otroligt kul att ännu en gång komma ut och möta entreprenörerna som får Sverige att växa”, säger Lotta Edling som i år gör sin nionde Gasellturné.

För att ett företag ska kvalificera sig som ett Gasellföretag så ska omsättningen ha dubblats under en fyraårsperiod och dessutom ha ökat varje år. Tillväxten ska också ha skett utan förvärv eller fusioner. Även lönsamhet och sunda finanser är viktiga faktorer.

Dessutom ska företaget ha en omsättning på mer än 10 miljoner kronor och minst tio anställda, allt enligt den senaste årsredovisningen.

Av Sveriges omkring en halv miljon aktiebolag var det i fjol 933 stycken som klarade Gasellkraven. Den nedåtgående trenden var därmed bruten. 2015 och 2014 kvalificerade sig 805 respektive 881 företag.

”I fjolårets undersökning ökade antalet Gasellföretag med 16 procent. Flera års nedåtgående trend bröts då och det ska bli spännande att se hur många vi hittar i år”, säger Lotta Edling.

Att antalet Gaseller växer igen beror på en förbättrad konjunktur mycket tack vare en stark inhemsk efterfrågan. Gasellföretagen som med långsiktigt affärsmannaskap lyckades överleva både finanskrisen mellan 2008 och 2009 samt euro- och skuldkrisen 2012 har åter vågat satsa på tillväxt. Och de Gasellföretag som startade 2012 och 2013 har haft en gynnsam konjunktur att växa i.

I årets Gaselltävling är den undersökta perioden 2013 till 2016. Under startåret 2013 såg svensk ekonomi en svag återhämtning efter att ha backat med 0,3 procent året innan när euro- och skuldkrisen i omvärlden smittade av sig på Sverige.

De följande tre åren tog konjunkturen fart med bland annat en byggboom, konsumtionsvänliga räntor och stor tillströmning av nyanlända flyktingar under 2015 som gjorde att svensk ekonomi växte med 4,1 procent.

Perioden avslutades med en tillväxt på 3,2 procent för 2016.

Att ekonomin har gått starkt under större delen av undersökningsperioden bådar gott för skapandet av fler Gasellföretag än i fjol.

Rekordet från 2008, då 1.479 företag kvalificerade sig som Gaseller, kommer dock att bli svårt att slå.

Smolk i bägaren är en missad tillväxt. Svensk ekonomi har hög sysselsättning och allt fler tillväxtföretag vittnar om problem att växa när det blir svårare att hitta rätt arbetskraft.

Gasellföretagen har den viktiga rollen i svensk ekonomi att skapa nya jobb. Förra årets Gasellföretag skapade fler än 18.000 nya arbeten.

Sedan Gaselltävlingens start 2000 har fler än 10.000 företag kvalificerat sig som Gaseller . Tillsammans har de genererat över 200.000 nya arbetstillfällen i sina företag.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?