Annons

Gaseller går över gränsen

När det började svaja i Sverige tog studiekamraterna chansen, startade eget och siktade mot Norge. Med sitt unika gränsöverskridande upplägg kan Ekonomernas hus snart räkna in halva sin omsättning därifrån.

HAR TVÅ HEMMABASER. Tommy Wålberg och Henrik Klasa äger och driver Ekonomernas hus, med kontor i både Karlstad och Oslo.
HAR TVÅ HEMMABASER. Tommy Wålberg och Henrik Klasa äger och driver Ekonomernas hus, med kontor i både Karlstad och Oslo.Bild:Cathrine Gustavsson

 

Det skiljer en hel del mellan de två grannländerna vad gäller redovisning och revision. I Sverige är reglerna förhållandevis få för den som vill ge sig in i branschen. I Norge är det mer reglerat och det krävs en auktoriserad redovisningsbyrå i botten.

Grundkonceptet för redovisningsföretaget Ekonomernas hus i Karlstad är att vara väl insatt i båda ländernas regler, och på så sätt kunna hjälpa företag med det mesta när det gäller etablering och verksamhet över gränsen.

”Visst finns det andra redovisningsbyråer som driver verksamhet i både Sverige och Norge, men vi kan erbjuda ett enkelt sätt att sköta både svensk och norsk redovisning under samma tak”, säger Tommy Wålberg, vd och grundare.

Krav på grönt kort för att få driva byggverksamhet, tullregler och speciella skatteregler är bara några saker som svenska företag ställs inför när de ska in i Norge.

”Vi är up to date vad gäller lagstiftningen i båda länderna.”

Tommy Wålberg är ursprungligen från norska Kongsvinger. När det var dags att studera föll valet på Karlstads universitet, och ekonomprogrammet. Där lärde han känna Henrik Klasa, och på den vägen är det.

Efter studierna, i slutet på 00-talet, jobbade bägge kvar i Karlstad men på varsitt håll. Ganska snart började de se tendenser som pekade på en överhettad marknad. 2008 kom kraschen.

”Som ekonom kände du det tidigt. Företagen började skära överallt och då var det svårt att inför ledningsgruppen föreslå neddragningar men inte räkna in sig själv”, säger Henrik Klasa.

Det slutade med att studiekamraterna startade eget. Från början satt de i Tommy Wålbergs lägenhet.

”Tankarna om att jobba mot Norge hade vi med från början”, säger Henrik Klasa.

Efter några tuffa år kom vändningen 2010 och riktig fart tog det 2011–2012. Då hade de börjat bli kända som en kombinerad svensk-norsk byrå. Efterfrågan fanns, inte minst tack vare att många företag ville satsa i det kapitalstarka och expansiva Norge.

Men drömmen om ett eget företag höll på att gå i stöpet redan hösten 2008.

De hade precis tömt bankkontot och investerat allt de hade, 127 000 kronor, i nya datorer och servrar. En natt hade någon ringt från kontoret till Henrik Klasa.

”Det visade sig att det hade varit inbrott. Inbrottstjuvarna hade tappat kontorstelefonen i golvet, och den hade av en händelse ringt upp mitt nummer”, berättar Henrik Klasa.

Kontoret var länsat på allt. Någon hade hittat brandnyckeln och på så sätt kunnat ta sig in på deras kontor.

”Med hjälp av hyresvärden och en it-leverantör löste det sig, och redan på eftermiddagen hade vi ett fungerande kontor igen. Som tur var hade vi säkerhetskopior, men det var en tung investering att behöva ta en gång till”, säger Henrik Klasa.

Två år i följd har Ekonomernas hus utsetts till Gasellföretag. Norge är högintressant för svenska företag inom främst två områden: bygg och it.

”Vi har i dag hand om 10 procent av alla företagsregistreringar av norska filialer. 1 procent hade varit mycket det”, säger Tommy Wålberg.

Tidigare stod Sverige för 90 procent av omsättningen. I dag är fördelningen 70–30, så den norska andelen växer.

Till nästa sommar flyttar företaget ut från de 300 kvadratmeterna i centrala Karlstad, till ett helt våningsplan på 1 000 kvadrat i det nybyggda kontorshuset Skeppet med utsikt över Vänern.

”Sedan tror jag inte vi ska behöva flytta mer i Karlstad. Vi gjorde en lyckad etablering i Oslo 2014, och lämnade då Kongsvinger där vi startade 2008. Nästa anhalt skulle vara att vi öppnar ett kontor i Stockholm”, säger Tommy Wålberg.

”Det känns tydligt att det är där hjulet snurrar, där vill alla vara. Det gäller för oss också att vara på plats där.”

Någon risk för att det går för fort känner de inte i dag. De har en stabil ekonomi i företaget och känner inte samma intensiva stress som tidigare, även om de båda erkänner att det aldrig är helt problemfritt att driva företag.

En utmaning är att hitta folk. De plockar inte så många direkt från universitetet, utan har lättare att rekrytera folk som har gått yrkeshögskola, och direkt kan börja jobba. Vid årsskiftet anställde de medarbetare nummer fem i Oslo. Mycket talar för att de ska anställa en till i Sverige före hösten. Två om året är en lagom takt, anser de, mot tidigare då företaget har anställt fyra nya per år.

Lagom olika, duktiga på att samarbeta och med samma riktning på vart de ska med företaget. Det är de två kompanjonernas egen förklaring till att de lyckats så här lång. De turas om att gasa och bromsa, men har också ”egna” områden i företaget.

Är ni någon gång osams?
”Visst kan vi tänka olika och diskutera högljutt, men kriget tar vi i styrelserummet – inte inför våra anställda. Det gäller att ge och ta, men vara enade utåt. Kompanjonskap är som ett äktenskap”, säger Henrik Klasa.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Erik Penser BankAnnons

Aktivt hållbarhetsarbete positivt på börsen

Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander
Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank. Foto: David Thunander

Erik Penser Bank investerar kundernas pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen.

– De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid, säger kapitalförvaltningschef Jonas Thulin.

Han berättar om varför bankens modell för hållbar kapitalförvaltning är unik på den svenska marknaden.

Få begrepp känns numera så överanvända som hållbarhet. Men vad betyder hållbarhet egentligen och hur har en mindre och fristående aktör som Erik Penser Bank lyckats lägga sig i framkant inom hållbar kapitalförvaltning?

– För oss är det väldigt tydligt. Vi investerar enbart våra kunders pengar i aktier, fonder och finansiella produkter som på lång sikt bidrar till en långsiktigt positiv utveckling i världen, säger Jonas Thulin, chef för kapitalförvaltningen på Erik Penser Bank.

En helt ny nivå av transparens

Just den tydliga definitionen beskriver Jonas Thulin som nyckeln i Erik Penser Banks metodik. Till skillnad från de flesta andra aktörer på den svenska finansmarknaden har Erik Penser Bank nämligen bestämt sig för att bygga sin affär med utgångspunkt i nya hållbarhetsregleringar, både nuvarande och förväntade.

– Regelverken är extremt bra för kunderna och medför en helt ny nivå av transparens i beslutsfattande. Det gör att man enkelt kan granska olika aktörers portföljinnehav och därmed lika enkelt visa kunderna om deras nuvarande innehav har brister eller inte uppfyller det de påstår sig stå för, exempelvis med hänsyn till hållbarhet, konstaterar Jonas Thulin.

Läs mer om hållbar förvaltning.  

Scannar världens alla börser

Den egenutvecklade metodiken går främst ut på att välja bort bolag som inte följer olika kriterier, huvudsakligen baserade på nuvarande och framtida hållbarhetsregleringar. Men man genomför även en positiv scanning av fonder, aktier och obligationer på världens alla börser. Bolag som gör skillnad och bedriver ett aktivt hållbarhetsarbete klassas som investeringsbara. Men Erik Penser Banks hållbara kapitalförvaltning går djupare än så.

– Vi går på djupet och analyserar affärsmodeller, underleverantörer, samarbetspartners och huvudägare. De bolag som inte håller måttet väljer vi bort, säger Jonas Thulin.

En majoritet av bolagen går bort

Varje dag screenar Jonas Thulin och hans kollegor över 50 000 fonder och aktier, vilket ger ett dataomfång om 26 000 000 dataserier per vecka. Lejonparten av de screenade bolagen, närmare bestämt 78 procent, väljs bort. Men är det då förenligt att både få kundernas kapital att växa över tid och ställa marknadens högsta krav på hållbarhet? För Erik Penser Bank är svaret självklart.

 – All forskning och data är entydig. De bolag och produkter som ligger längst fram i sitt hållbarhetsarbete är också de som hanterar sina risker bäst och växer stadigast över tid. Vi har även samlat dessa bolag i en fond, Penser Sustainable Impact.

Hållbar kapitalförvaltning enligt Erik Penser Bank

1. Transparens: Vi är extremt öppna med vår bakomliggande analys.

2. Djup: Det är vad bolagen verkligen åstadkommer som är det väsentliga.

3. Låg kostnad: Kunderna ska inte behöva betala extra för en trygg investering.

4. Långsiktighet: Vi kräver långsiktighet – både ekonomisk och etisk.

5. Internationell utblick: Flera stora internationella förvaltare ligger långt framme i sitt hållbarhetsarbete.

Erik Penser Bank

Betydelsen av miljö- etik- och styrningsfrågor (ESG) i samhället ökar successivt. Erik Penser Bank erbjuder en helintegrerad kapitalförvaltningstjänst med fullt fokus på hållbarhet. Förvaltningen bygger på ett strikt etiskt och hållbart urval utan att förvaltarna gör avkall på den ekonomiska avkastningen och varje enskild investering bygger på övergripande makroekonomisk och fundamental analys.

Läs mer om Erik Penser Bank och hållbar förvaltning

Mer från Erik Penser Bank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Erik Penser Bank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?