1515

Gaseller expanderar oftare utomlands: ”En arena för framgångsrikt företagande”

För att nå uthållig tillväxt behöver många svenska bolag etablera sig utomlands. Gaseller, spjutspetsen av Sveriges tillväxtföretag, tar ofta steget utanför Sverige först när man uppnått Gaselltillväxt i Sverige. Det visar en genomgång av Gasellundersökningens tjugoåriga historia.

Izettle, som ägs av Paypal, har dotterbolag i bland annat Storbritannien. Här bolagets grundare Jacob de Geer på Gasellgalan 2018.
Izettle, som ägs av Paypal, har dotterbolag i bland annat Storbritannien. Här bolagets grundare Jacob de Geer på Gasellgalan 2018.Foto:Jack Mikrut

”Det blir som ett självspelande piano som triggas av ett Gasellpris. Drivkraften hos entreprenörerna bakom Gasellföretag gör att många tar sina framgångsrika affärsidéer och etablerar verksamhet även utomlands när inte hemmamarknaden räcker till”, säger Per Weidenman, senior analytiker på beslutsstödsföretaget Bisnode som är Gaselltävlingens dataleverantör.

Sannolikheten för att ett företag startar verksamhet utomlands ökar efter att man korats till ett snabbväxande Gasellföretag visar en genomgång av de drygt 12.000 Gasellföretag som utsetts sedan starten av Di Gasell år 2000.

Ett nedslag i statistiken visar att för de 778 bolag som år 2006 blev utsedda till Gasellföretag hade endast 6 procent egna direkt ägda dotterbolag utomlands. Andelen hade fördubblats elva år senare till nästan 12 procent. Denna trend gäller vilken årskull Gasellföretag man än tittar på.

Per Weidenman har även jämfört Gasellföretagens förmåga att etablera verksamhet utomlands med de 24.000 svenska företag som hade liknande omsättning och antal anställda men som inte lyckades uppfylla tillväxtkriteriet – att fördubbla omsättningen under undersökningsperioden – för att bli ett Gasellföretag.

”Här ser man att Gasellföretagens drivkraft att fortsätta växa genom expansion utomlands överträffar bolagen i referensgruppen många år efter Gasellpriset. Referensgruppens andel ligger nästan konstant runt 7–8 procent mellan 2006 och 2017”, säger han.

En förklaring tror Per Weidenman kan vara att Gasellpriset ger självförtroende och synlighet.

”Utmärkelsen är en bekräftelse på att Gasellföretagare är duktiga entreprenörer, det skapar en tro på sig själv. Och massmedial uppmärksamhet fångar många gånger både bankers och riskkapitalbolags intresse för företag som bevisat sin affärsidé och tillväxtförmåga. Det kan i förlängningen förbättra tillgång till kapital för en ofta kostsam utlandssatsning. Detta kan ge självförtroende att inte bara expandera i Sverige utan även utomlands”, säger han.

Därmed skapar många Gasellföretag inte bara arbetstillfällen i Sverige utan även utomlands.

Gasellföretagen år 2006 har haft en anställningsökning på cirka 40 procent sedan dess vilket kan jämföras med referensgruppen där antal anställda i stället har minskat med 20 procent under samma period.

Per Weidenman anser därför att det är viktigt att lyfta fram globaliseringens fördelar, då ordet de senaste åren mest blivit ett skällsord.

”Globaliseringen är en arena för framgångsrikt företagande. Sverige är en liten exportberoende ekonomi och då är både frihandel och utlandsetablering ett måste.”

Om man däremot ser till andelen exporterande Gasellföretag så har den krympt. År 2000 var den andelen 38 procent och i dag är andelen nere på runt 22 procent. Men de senaste årens högtryck för de exporterande verkstadsbolagen på börsen har även haft spridningseffekt till Gasellbranscher som konsulter, företagstjänster och tillverkningsindustri. Går det bra för svenska exportföretag så går det också bra för många Gasellbranscher.

”Den senaste tidens protektionistiska tongångar med handelskrig och tullar påverkar därför inte bara den svenska exporten negativt utan även den svenska hemmamarknaden”, säger Per Weidenman.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?