1515

Gasellens genombrott: ”Lönsamma sedan dag ett”

Mycket matnyttigt – både från scenen och i diskussionerna bland frukostborden.

Di Gasells nätverksfrukost i Örebro på onsdagen lockade ett sextiotal gäster som knöt nya kontakter och inspirerades.

”Rätt typ av medarbetare och rätt styrning är centralt för att skapa ett växande företag”, sa Marie Lindqvist Pahlstad, en av grundarna till Zilenzio.

Mia Spendrup, ägare till Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård (till vänster), och Marie Lindqvist Pahlstad och Jenny Helldén (till höger) grundare av möbelföretaget Zilenzio.
Mia Spendrup, ägare till Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård (till vänster), och Marie Lindqvist Pahlstad och Jenny Helldén (till höger) grundare av möbelföretaget Zilenzio.Foto:Jack Mikrut

Stora salen på Elite Hotell, mitt emot slottet i Örebro, fylldes under morgonen av nätverkande företagare. Först bjöds på frukostmingel och därefter tog scenprogrammet vid, lett av Dagens industris Pontus Herin.

Jenny Helldén och Marie Lindqvist Pahlstad, grundare av Zilenzio, är Örebroföretagarna som har gjort en rejäl resa sedan starten 2004. Grundidén var att skapa en produkt som tar bort ljud. De kontaktade en professor i akustik och frågade om det var möjligt. Det var det, och produkten blev en storsäljare som har följts av många fler ljudabsorbenter.

”Vi dubblade omsättningen under våra första fem år och har nu passerat 60 miljoner. Vi har varit lönsamma sedan dag ett, det har varit viktigt för oss”, säger Jenny Helldén.

”Hälften av det vi säljer är produkterna, hälften är att vi guidar kunderna fram till vad just de behöver. Det är rådgivningen som skiljer oss från konkurrenterna.”

I takt med att företaget har vuxit och nu även expanderar på utländska marknader har grundarna insett att de själva inte är de bästa att leda företaget. Marie Lindqvist Pahlstad lämnar nu därför vd- stolen till en person som rekryterats till posten.

”På så sätt får vi fortsätta med det vi är bäst på.”

En annan av nätverks- frukostens talare var Mia Spendrup, ägare till Loka Brunn och Grythyttans Gästgivaregård, som också tryckte på vikten av att omge sig med rätt medarbetare och att ha roligt tillsammans.

Hon berättade också att hon själv har skaffat en mentor, något som betyder mycket.

”Det är så skönt att ha någon som står utanför mig och min verksamhet”, säger Mia Spendrup.

Familjen Spendrup tog över Loka Brunn 2007, då anläggningen var i dåligt skick, och Spendrups har sedan dess jobbat hårt med renovering och marknadsföring. Nu pågår även en utbyggnad som invigs i höst.

Örebro läns Gasellvinnare 2018, Proteinbolagets grundare Mårten Åkeson och Adam Gillberg, medverkade också och berättade om sin entreprenörsresa som de startade som 18-åringar och som i fjol omsatte 90 miljoner kronor.

”För oss har en viktig nyckel varit att vi har en styrelse och ledningsgrupp och därigenom fått in extern kompetens”, sa Mårten Åkeson från Di:s Gasellscen.

Enkät/Hur blåser vindarna i din bransch?

Catherine Klemets, marknads- och säljansvarig, Opera på Skäret, Kopparberg. Björn Axelsson, regionchef Skandia, Örebro.

”Kultur är tufft, och vi är en stiftelse som alltid får kämpa för att hålla den höga nivå vi vill. Men nu sätter vi upp Mozarts ”Trollflöjten” vilket har skapat stor förfrågan. Vi ser också att åldern på vår publik sjunker, vilket är väldigt roligt”, säger Catherine Klemets.

Foto:Jack Mikrut

Sara Albertson, marknadsförare Ready Digital. Anders Byttner, vd och ägare Skoogs maskin och svets, Arboga.

”Det är en svagt positiv vind. Vi säljer ergonomiska lyfthjälpmedel till industrin, och förra året såg vi en klar inbromsning i USA som är en av våra marknader, men det har tagit fart igen”, säger Anders Byttner.

Foto:Jack Mikrut

 

Daniel Larsson, vd TBM Entreprenad, Örebro. Mattias Kronberg, vd och ägare Örebro Ståldörrar.

”Vi levererar produkter till byggsidan så det har blåst väldigt kraftigt under flera år. Nu får vi se framöver i och med att nyproduktionen sjunker. Men det finns fortfarande ett stort behov så jag är inte alls orolig”, säger Mattias Kronberg.

Foto:Jack Mikrut

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?