1515

Gasellen tar fakturan till molnet

Fokus har i första hand legat på nöjda, befintliga kunder – i andra hand på att hitta nya.

Det är en av vd:n Peter Perssons förklaringar till Scanclouds stadiga tillväxt.

Peter Persson, vd och delägare i Scancloud.
Peter Persson, vd och delägare i Scancloud.

Allt som Scancloud jobbar med finns i molnet. Antingen direkt – eller så ser medarbetarna till att det hittar dit genom förflyttning till elektroniska format.

”E-faktura-hantering är kanske inte dundersexigt men det blir väldigt intressant när man tittar under skalet på att effektivisera en fakturahantering”, säger delägaren och vd:n Peter Persson som startade bolaget tillsammans med Lars-Göran Nilsson 2005.

Första året med nuvarande verksamhet, 2011, omsatte de 2,7 Mkr. År 2018 var de uppe på en omsättning om 47,3 Mkr.

”Det är svårare att växa ju större man blir, men vi har ändå haft en tillväxt på 35–40 procent varje år sedan start.”

2019 ser ut att följa samma mönster. Strategin har hela tiden varit att i första hand ge en bra leverans till befintliga kunder.

”Vårt fokus är att skapa trygghet i form av leveranssäkerhet och det ekonomiska resultatet blir därmed en konsekvens av långa relationer.”

Merparten av företaget sitter i Östersund. Här finns utvecklingsavdelning och support. En fördel med den mindre staden är att personalomsättningen är låg. En mindre del av bolaget – sju personer inklusive Peter Persson – har flyttat ned till Stockholm tillsammans med ekonomi-, sälj- och marknadsavdelning för att finnas närmare kunderna, som nu finns i hela Norden.

Dessutom har Scancloud ett utländskt dotterbolag som säkrar upp leveranskvaliteten genom verifiering av de data som produceras. Mängden fakturor per kund som hanteras varierar mellan några hundra upp till en miljon fakturor om året.

”Papper är ineffektivt för alla typer av kunder. Vi vill hjälpa kunderna att övergå till pdf eller helst elektroniska fakturor, där vi hanterar samtliga på marknaden förekommande fakturaformat”, säger Peter Persson.

Ju fler företag som flyttar över sin fakturahantering till elektroniska format i molnet desto effektivare process för kunden och större möjligheter att växa för Scancloud.

”Man har pratat om det papperslösa samhället länge, det är först nu det går att förverkliga”, säger Peter Persson.

 


Innehåll från CatenaAnnons

Morgondagens hållbara logistikfastigheter utvecklas av Catena

Det finns ett stort behov av logistikfastigheter i spåren av den växande e-handeln. Catena, som är en ledande aktör, går i bräschen för hållbara lager- och logistikanläggningar fyllda med innovativa och klimatpositiva lösningar. 

- Bilden av en grå, ful logistikfastighet stämmer inte längre, vi vill visa att dessa fastigheter är levande arbetsplatser och att de bidrar till ökad hållbarhet genom innovativa lösningar både invändigt och utvändigt, säger Jörgen Eriksson, VD.

Catena, som äger, förvaltar och utvecklar logistikfastigheter, såg tidigt behovet av ett genomtänkt logistiskt nätverk som kan försörja Skandinaviens storstadsregioner. 

- Tillsammans med våra hyresgäster vill vi ta hållbarhetsarbetet ett steg längre än vad som tidigare gjorts inom branschen. Därför har vi satt nya hållbarhetsmål som nu omsätts i praktik, berättar Jörgen Eriksson.

Catenas mål till 2030 är nettonoll växthusgasutsläpp, 100 procent av koncernens uthyrningsbara yta ska vara miljöcertifierad och hela beståndet ska vara nettopositivt gällande biodiversitet. 

- Vi vill hitta nya smarta sätt att integrera hållbarhetsaspekter som en naturlig del i våra byggnader och mark samtidigt som fastigheterna måste klara ett förändrat klimat. När vi bygger nytt och renoverar tas ett samlat grepp kring hållbarhetsfrågorna vid projektstart. Dels för att möjliggöra bättre nyttjande av yta genom att exempelvis bygga på höjden, dels genom att bli mer samspelta med kringliggande natur, förklarar Anna Wallander, Miljö- och certifieringsansvarig.

Både för byggnad och mark finns gröna möjligheter, berättar Anna Wallander.

- Vi använder byggnadens fasad och takytor men minskar även asfaltsytorna för att skapa utrymme för exempelvis gröna ängar som gynnar biologisk mångfald. En annan viktig parameter är energioptimering, solceller och energiträd som absorberar förnyelsebar energi ur atmosfären är insatser som ger lägre kostnad och minskad klimatpåverkan.

Catena tittar också på hur man ska möjliggöra tillförsel av el eller vätgas till transportfordon, vid lastning och lossning. 

- Om våra fastigheter ska vara hållbara är det naturligt att de också anpassas för framtidens transporter – för oss är det självklart att ta ansvar över tid, avslutar Jörgen Eriksson. 

Om Catena
Catena är ett börsnoterat fastighetsbolag som på ett hållbart sätt och genom samarbete utvecklar och långsiktigt förvaltar effektiva logistikanläggningar. Catena äger 125 strategiskt placerade anläggningar i Sverige och Danmark med en uthyrningsbar yta om cirka 2,1 miljoner kvm. 

Läs mer om Catena 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Catena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?