Annons

Gasellen spanar in Indien för att växa

The Packaging Greenhouse i Karlstad jobbar mot pappers- och massaindustrin med bland annat utbildningar och med att tillhandahålla personal.

Håkan Envall, ägare till The Packaging Greenhouse.
Håkan Envall, ägare till The Packaging Greenhouse.Foto:Stefan Skoglund/The Packaging Greenhouse

Ägaren Håkan Envall säger att en viktig förklaring till de senaste årens tillväxt är kundförståelse.

”Det gäller att inte bara förmedla ­produktinformation utan att verkligen förstå kunderna och deras kunder på ett djupare plan.”

The Packaging Greenhouse – TPG –startades i slutet av 2004 då Valmet bestämde sig för att avveckla sin pilotmaskin för kartongtillverkning som fanns i Karlstad. Idén väcktes om att i annan regi ta tillvara på pilotmaskinen. Klustret Paper Province hade startats några år tidigare och blev nu ”härbärge” åt maskinen, ett laboratorium med mera.

Detta blev en miljö för utbildningar för ingenjörer, processoperatörer och annan personal, samt pilotkörningar för många företag.

”Så småningom blev det tuffare tider med ekonomin och speciellt pilotmaskinen kostade med sitt underhållsbehov. 2014 såldes maskinen tillbaka till Valmet”, säger Håkan Envall, som har jobbat inom pappers- och massaindustrin under hela sitt yrkesliv.

Samma år önskade TPG sig förnyelse och Håkan Envall kom in som ägare efter att tidigare ha samverkat med TPG genom sitt dåvarande bolag.

”Jag såg stora möjligheter, framför allt på utbildningssidan där ett starkt ­nätverk skulle komma till stor nytta.”

TPG har i dag tre huvudsakliga verksamhetsområden: personalutbildningar, mätverksamhet och att tillhandahålla personal, exempelvis ingenjörer, laboratoriepersonal och kemister.

En av industrierna man arbetar med är Billerud Korsnäs på Gruvön i Grums kommun, något som gläder Grums­sonen Håkan Envall lite särskilt.

Nu finns också planer på att etablera sig mer utanför Sverige, och en marknad som TPG studerar är Indien.

”I denna del av världen finns stor tillväxt men också brist på kunskap. Det finns en ödmjukhet. Kanske också en lyhördhet för ny teknik: att ’hoppa över’ tekniksteg och ta sig snabbare in i framtiden.”


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?