Hoppa till innehållet

Annons

Gasellen ritar om klimatkartan

Karavan Landskapsarkitekter gör städer mer attraktiva att mötas i – från parker till torg och gator. Nu tar Uppsalabolaget sig an uppgiften att gestalta för klimatet och biologisk mångfald.

Kristina Ehrstedt.
Kristina Ehrstedt.

”När städerna växer och förtätas så blir det allt viktigare att verkligen ta hand om mellanrummen och göra någonting bra av dem”, säger Kristina Ehrstedt.

Hon grundade Karavan Landskapsarkitekter tillsammans med Karin Danielsson och Åsa Ehn Hillberg 2010. De jobbade då tillsammans på ett större konsultbolag där landskapsarkitektur var en kompetens bland en mängd andra. Tanken var att starta en renodlad verksamhet med tydligare profil.

”Vi ville skapa ett litet kontor med hög kompetens vad gäller gestaltning och ett högt tekniskt kunnande”, säger Kristina Ehrstedt.

Bland kunderna finns både kommuner, som efterfrågar utformning av offentliga mötesplatser, och privata byggbolag som vill ha lösningar för bostadsgårdar och andra miljöer. Karavan kommer ofta in i processen tidigt, men finns även med i slutskeden att ta fram detaljplaner och slutgiltiga handlingar.

”De senaste åren har de blivit allt fler offentliga beställare. Det är något som vi har lagt mycket fokus på eftersom vi tycker att det är roligt med miljöer som alla kan använda, men vi jobbar även med kunder som Vasakronan och NCC”, säger Kristina Ehrstedt.

Bredden i uppdragen ger trygghet. I den offentliga gestaltningen ingår alltifrån parker, gator och torg till skejtparker.

”Nu ser man en tydlig inbromsning på bostadsmarknaden. Det finns många husarkitekter som jobbar specifikt med bostäder och de känner säkert av en sådan svängning mycket mer än vad vi gör”, säger Kristina Ehrstedt.

På senare år har uppdragen breddats ytterligare. Med ett allt större klimat- och miljötänk kommer nya lösningar på plats genom välplanerad och innovativ landskapsarkitektur.

”Det handlar om att gestalta för att minska klimatpåverkan genom exempelvis regnbäddar som ska ta hand om dagvattenflöden eller gröna tak i städerna. Vi har även uppdrag för att främja biologisk mångfald och håller just nu på med en bipark”, säger Kristina Ehrstedt.

Nyhetsbrevet Toppnyheter

Måndag – söndag, 1–3 utskick om dagen

I nyhetsbrevet Toppnyheter får du de absolut viktigaste och senaste näringslivsnyheterna när de händer – direkt i din inkorg. Brevet skickas 1-3 gånger om dagen, alla dagar i veckan.

Genom att skicka din e-postadress godkänner du vår behandling av dina personuppgifter.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera