Annons

Gasellen gick i land med nya satsningen

Den marina specialisten MMG Marine breddade verksamheten och startade en butik med mopeder, motorcyklar och fyrhjulingar. Efter tre tuffa år kom framgångarna.

”Tillväxt är lätt. Det svåra är att tjäna pengar”, säger Karl-Johan Joelsson, ägare av MMG Marine.

Karl-Johan Joelsson, ägare av MMG Marine.
Karl-Johan Joelsson, ägare av MMG Marine.Foto:Björn Solfors

Som ett av årets Gasellföretag i Blekinge talar tillväxten sitt tydliga språk. Men 2018 års lönsamhet var han inte riktigt nöjd med.

”Förra hösten satte vi oss ner och såg över alla rutiner, hur vi går till väga genom hela linjen, för att kunna effektiviseras och få betalt för våra tjänster och nedlagda timmar.”

MMG Marine är återförsäljare för båtar, med Yamaha som huvudpartner. För fyra år sedan utvecklades samarbetet – på land – med en renodlad butik i Karlshamn för Yamahas motorcyklar, mopeder, fyrhjulingar, Side-By-Side, cross och enduro.

”När det kommer till lönsamhet har den butiken varit ett svart hål fram tills nu. I år har det verkligen lossnat och vi blev ’Dealer of the year’.”

Varför tog det så lång tid att få fart på verksamheten?

”Jag är själv båtmänniska och vi som företag är duktiga på det marina. Det blev som att börja från noll, med två tomma händer, för att få kunderna att hitta till oss och skapa ett bra kundflöde. Att hitta rätt personal, att bygga ett sammansvetsat team, tar också tid.”

Den marina delen, med anläggningar i Sölvesborg, Karlshamn och Karlskrona, har dock ökat stadigt. Nyförsäljningen av båtar ökar, liksom behoven av service och reparationer, och företaget sköter även vinterförvaringen för 500 båtar. Årets omsättning klättrar till 109 Mkr – dessutom med dubblerad vinstmarginal.

”En riktigt varm sommar, som 2018, innebär alltid stor efterfrågan på båtar året efter. Och september och oktober i år har varit våra bästa höstmånader någonsin. Vi ser ingen tendens till nedtrappning.”

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?