Annons

Gasellen drar ner på tempot: ”Behövde stanna upp”

Efter fem år som snabbväxande Gasellföretag har Happydress gått in i en lugnare fas.

”Att driva företaget har krävt mycket av oss. Vi behövde stanna upp och fokusera på hur vi gör saker på bästa sätt”, säger grundarna Anna Eklund och Lottis Sparrman.

Anna Eklund, grundare av Happydress.
Anna Eklund, grundare av Happydress.Foto:Josefine Stenersen
Anna Eklund, grundare av Happydress, med kollegan Hanna Dankel, designer.
Anna Eklund, grundare av Happydress, med kollegan Hanna Dankel, designer.Foto:Josefine Stenersen
Foto:Josefine Stenersen

Anna Eklunds och Lottis Sparrmans företag Happydress, som säljer egendesignade dam- och barnkläder under varumärket House of Lola, fick en tuff start. Bolaget hade bara funnits ett halvår när finanskrisen var ett faktum och marknaderna störtdök. Men det osäkra läget bidrog också till att de två grundarna valde hemförsäljning.

”Från början hade vi bara tänkt sälja barnkläder via en webbshop, men när marknaden blev så svajig ville vi komma närmare våra kunder. Vi kunde inte bara sitta vid datorn och vänta på att det skulle plinga till. Våra kompisar tyckte att vi skulle visa de kläder vi sålde och det gjorde vi”, berättar Lottis Sparrman.

Anna Eklund tror att hemförsäljningen är en viktig orsak till företagets starka tillväxt:

”Vi gör saker på vårt eget sätt”, säger hon.

Happydress var Gasellföretag fem år i rad, 2013-2017, och dessutom Gasellvinnare i Uppsala län – alltså den snabbast växande Gasellen i länet – 2013 och 2015. Företaget växte som mest med 2.311 procent, men tillväxttakten har successivt avtagit och under de senaste åren har omsättningen minskat något från toppåret 2015/2016 då Happydress omsatte 103 miljoner kronor.

”Vi hade vuxit väldigt fort och behövde stanna upp och ta ett steg tillbaka från tillväxtfasen. Det var jätteviktigt för att företaget inte skulle glida oss ur händerna. Det är mycket svårare att växa snabbt när man omsätter 70-100 Mkr än när man omsätter 3-20 Mkr. Vi behövde bromsa lite för att ta hand om House of Lola”, säger Lottis Sparrman.

Grundarna gick från fokus på tillväxt till att fokusera på processer, bland annat pågår ett arbete med att byta hela affärssystemet.

Happydress har all produktion av kläder hos underleverantörer i Europa, mestadels i Baltikum, och har sedan 2015 ett dotterbolag i Finland.

 


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?