1515

Gasellen: Därför lät vi Kamprad bli delägare

4 frågor till David Nord, delägare och vd för bilinredningsföretaget Work System med huvudkontor i Tenhult som är Gasellföretag för tredje året i rad.

Bild:Work System

Varför har Work System lyckats växa med Gasellfart tre år i rad?

”Vi har från start varit modiga att satsa på tillväxt med lönsamhet och då måste man hela tiden hitta expansionsmöjligheter bland annat genom att bredda produktsortimentet och expandera geografiskt. Ett sådant lyckosamt beslut var att expandera till Göteborg och Stockholm.”

Du startade bolaget 2009 tillsammans med produktchefen Jonas Hallenborg. Varför blev det inredning för transportbilar?

”Jag och Jonas växte upp på samma gata. Tidigt bestämde vi oss för att starta företag ihop. Smålänningar som vi är så började vi redan när vi var 16 år att spara pengar från sommarjobb och sedan varje månad för att ha ett startkapital den dag vi hittade en affärsidé vi ville satsa på. Och det gjorde vi 2009. Jag var student och Jonas hade erfarenhet från tunnplåtsindustrin.”

Våren 2016 tog ni in Entreprenörinvest, som ägs av familjen Kamprads stiftelse, som 20-procentig delägare. Varför?

”Vi köpte oss mer mod. Vi såg den fortsatta potentialen i företaget men vi behövde mer kapital för att orka fortsätta satsa. Så en ny delägare blev lösningen för oss. Det är viktigt för oss att entreprenörskap genomsyrar hela organisationen, så några av våra första anställda har också ägarandelar i företaget.”

Work System har expanderat till nio orter, etablerat sig utomlands med e-handel och egna kontor i Norge och Finland och gjorde ett förvärv av ett bilanpassningsföretag. Hur ser bolaget ut om tre år?

”Vi kommer främst fortsätta växa organiskt och med lönsamhet. Siktet är på att bli Gasellföretag fem år i rad, det känner vi skulle vara en bedrift som inte många klarar.” 


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Så ska fastigheter stå pall översvämningar och värmeböljor

Kraftig nederbörd, stigande havsnivåer och högre temperaturer. De klimatförändringar vi ser omkring oss påverkar många delar av samhället – inte minst våra fastigheter.

– För att förebygga skador bör fastighetsägare börja klimatanpassa sina fastigheter redan idag, säger Riksbyggens hållbarhetschef Karolina Brick.

Gävleborgs län, sensommaren 2021. Under två timmar faller 160 millimeter regn, vägar rasar in och många fastigheter skadas. 

– Vi har aldrig någonsin haft så många föreningar med vattenskador som vi har nu, säger Anna Axelsson Lundberg, marknadsområdeschef för Riksbyggen.

– Vi försöker vara behjälpliga med till exempel skadehantering, men också dialogen med försäkringsbolagen. En vattenskada kan lätt bli en stor apparat för styrelsen att hantera när boende behöver flytta ur sina lägenheter och allt är förstört.

Just nu är fokus på att hantera den akuta situationen, men Anna Axelsson Lundberg menar också att man måste lära sig av det som hänt och titta framåt.

– Vi erbjuder till exempel hjälp med underhållsplaner, och i dialogen med våra föreningar tar vi nu med möjligheten att sådant här händer igen. Vi vill hjälpa till att jobba förebyggande och främjande för att deras fastigheter ska klara de utmaningar som kommer.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa till med underhållsplanering 

Och Riksbyggen i Gävle är inte ensamma om den insikten. För fastigheter må vara byggda för att klara både väder och vind, men i takt med att klimatet förändras kan de också behöva rustas för mer extrema väderrelaterade händelser. Riksbyggen, som är en av Sveriges största fastighetsförvaltare, arbetar aktivt med att skapa medvetenhet kring klimatanpassning av fastigheter.

Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.
Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

– Många fastighetsägare förlitar sig på att försäkringen ska täcka eventuella klimatrelaterade skador – och det gör den i de flesta fall. Försäkringsbolagen har dock länge flaggat för att om det exempelvis börjar bli upprepade översvämningar i en fastighet, kanske det inte längre kan räknas som en oförutsedd händelse. Då måste man istället börja jobba förebyggande, förklarar Karolina Brick, hållbarhetschef på Riksbyggen.

Kartlägga risker

Det första steget för en fastighetsägare som vill ligga steget före när det kommer till klimatanpassning, är att kartlägga vilka klimatrelaterade risker fastigheten kan utsättas för. De riskerna kan se väldigt olika ut beroende på var i landet man befinner sig. Exempelvis behöver kanske en bostadsrättsförening i en stad, där det är brist på vegetation, se över vad som kan åtgärdas för att förebygga effekter av värmeböljor. Medan en havsnära fastighet istället kan behöva rustas för översvämningar och ökad nederbörd.

– Vid kraftigare och mer frekventa regnoväder kan till exempel effekten bli att vattnet inte hinner rinna undan runt fastigheten, och att det istället tränger in i källaren. En konsekvens av det kan vara att vattnet når elinstallationer, vilket i sin tur kan leda till strömavbrott och stora skador.

– När man har kartlagt de olika riskerna som ens fastighet kan utsättas för, finns det en rad olika åtgärder kopplade till dessa som man kan jobba med som fastighetsägare. Det kan vara allt från att installera en backventil för att förhindra att källaren översvämmas till att förvara värmekänslig utrustning i naturligt svala utrymmen, för att bara nämna ett par exempel av många, säger Karolina Brick och tillägger:

Som en del i arbetet med att stärka fastighetsägares förmåga att skydda sina hus från klimatrelaterade skador har Riksbyggen tagit fram en checklista för att bostadsrättsföreningar ska klara exempelvis skyfall och värmeböljor bättre.

Läs mer om hur Riksbyggen kan hjälpa dig att förvalta hållbart 

 

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?