1515

Gasell-vinnaren i Sörmland: ”Grävmaskin det bästa jag vet”

STRÄNGNÄS. När de andra barnen spelade fotboll satt Sebastian Didriksson bakom spakarna på en grävmaskin.

Hans stora intresse för maskiner gav honom en fördel i en bransch där förtroende är allt.

VID SPAKARNA. Kärleken till maskinerna kommer väl till pass för Sebastian Didriksson. ”Jag frågar inte kunderna vad de vill ha för maskiner – jag frågar vad de vill ha gjort. De behöver inte fundera på om de ska ha en 14- eller en 15-tons maskin”, säger han.
VID SPAKARNA. Kärleken till maskinerna kommer väl till pass för Sebastian Didriksson. ”Jag frågar inte kunderna vad de vill ha för maskiner – jag frågar vad de vill ha gjort. De behöver inte fundera på om de ska ha en 14- eller en 15-tons maskin”, säger han.Foto:Jesper Frisk

Ett leende sprids över Sebastian Didrikssons läppar när grävmaskinen startar med ett muller.

”Det här är det bästa jag vet”, säger han samtidigt som han styr maskinen ut på gårdsplanen. Gården utanför Strängnäs är navet i hans bolag S D Entreprenad.

Här växte Sebastian Didriksson upp – och började tidigt hjälpa till. Gården ägdes på den tiden av hans pappa och hade ett aktivt lantbruk. Vägen för att ta över och själv bli bonde låg tydligt utstakad framför den unge Sebastian – men hans kärlek till maskiner ville annat.

I garaget finns i dag alltifrån båtar till en specialbeställd pickup-truck. I hans ungdom var motocross ett självklart inslag, och inför valet av gymnasium fick han tipset av en bekant att utbilda sig till något som låg i linje med hans intresse.

”Han sa: ’Jordbruk kan du redan’. Det fick mig att söka mig till transportlinjen på gymnasiet – och det är det bästa jag gjort, för annars hade jag inte stått här”, säger Sebastian Didriksson.

Egen företagare blev han när rollen som anställd och hans passion för grävmaskiner krockade. En chef sa nej till att köpa in en anpassad grävskopa som, enligt Sebastians Didriksson, skulle göra att jobbet både gick snabbare och blev bättre. Han sa upp sig och startade bolag i eget namn.

I dag är gården i Strängnäs bas för S D Entreprenad, men jobben är utspridda över stora delar av Mälardalen.

”Jag har kontoret i bilen och är här kanske i bästa fall varannan vecka”, säger Sebastian Didriksson.

Hans uppgift är numera att koordinera att rätt maskin är på rätt plats. Där kommer hans kärlek till maskinerna, och den djupa kunskap som kommer av många års passion, väl till pass.

”Jag frågar inte kunderna vad de vill ha för maskiner – jag frågar vad de vill ha gjort. De behöver inte fundera på om de ska ha en 14- eller en 15-tons maskin. Det löser jag”, säger han.

Att kunna hålla en spetskompetens à jour är något av ett heltidsgöra. Men för Sebastian Didriksson går det av sig självt. Förutom att han väljer tidningar som handlar om byggmaskiner när han ska läsa på fritiden spanar han också in vad konkurrenterna har för utrustning.

”Står det något fränt på vägen vänder jag om och åker och kollar vad det är för maskin”, säger han.

Det stora lyftet, som fick bolaget att mångdubbla sin omsättning, kom när tågräls skulle flyttas i ett jätteprojekt. Att det blev S D Entreprenad som fick uppdraget berodde på att de tidigare jobbat med det arbetslag som skulle göra jobbet.

”Det behövs förtroende i den här branschen. Det har tagit jättelång tid att bygga upp det. Jag blev professionellt aktiv när jag var 20 år, och första gången jag fick gehör för en idé jag hade var jag 28 år”, säger Sebastian Didriksson som i dag är 35 år.

För att kunna möta efterfrågan hos kunderna behöver maskiner köpas in innan beställningarna är helt klara, förklarar han.

”Man får ta risker och ’gambla’ med vad man tror utfallet blir. Det blir lite speciallösningar – men det får inte vara för enkelspårigt. Man måste kunna göra andra jobb med maskinerna om det jobb vi har tar slut”, säger han.

Men just att ta risker innebär att det ibland slår fel. Ute på gården står nu en dyr asfaltskross som aldrig använts.

”Det var ett projekt där all asfalt skulle krossas på plats för att kunna återanvändas. En jättebra idé! Jag blev inkallad tidigt i projektet och presenterade en lösning. När de bestämt sig för hur de skulle göra skulle de ringa mig. Innan de återkommit dök det upp en kross på Blocket för halva nypriset – och då var det bara för mig att slå till. Men de ringde aldrig”, säger Sebastian Didriksson när han visar upp krossen som han nu försöker sälja.

”Det får jag äta upp på julfesterna. ’Hur går det med krossen?’ är den stående frågan”, skrattar han.

Under 2019 har Sebastian Didriksson tagit in Johan Zetterstrand som partner.

”Han har varit med länge och bollat idéer. Nu har bolaget börjat kännas stort för mig och då tyckte jag att det kändes naturligt att ta med Johan. Han har ungefär lika galna idéer på maskinsidan som jag har”, säger Sebastian Didriksson.

Läs mer: Alla Gaseller i Södermanlands län

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?