ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Gardells jätteutdelning: 180 miljoner kronor

  • Foto: Patrik Olsson

I en intervju med Di Weekend avslöjade Jonas Gardell i augusti förra året att han ”dödstädat” sina tillgångar vilket skulle innebära en rekordstor utdelning.
Nu har den blivit offentlig. 

Författaren, komikern och dramatikern Jonas Gardell är en av Sveriges mest folkkära profiler. Som en av landets mest sålda författare, och efter flertalet succéshower har han även blivit ekonomiskt oberoende, och är en av de mest framgångrika personerna inom sitt fält. 

I en intervju med Di Weekend i förra året berättade han hur han börjat tänka på framtiden och hur han har ”dödstädat” för att ekonomiskt säkra framtiden för familjen. 

”Jag har sålt alla tillgångar utom ­bostäderna, säkrat kostnaderna för barnens liv och boende tills de fyller 25 år och tar ut det som blir kvar i en enda utdelning – allt är betalt, skattat och klart!”, sa han då till Di Wekeend. 

Vid intervjun ville dock inte Jonas Gardell gå in på några siffror om hur stor utdelningen skulle bli på. 

”Det politiskt korrekta svaret vore ’Det ska väl du skita i, din otåliga lilla människa. Det blir officiella siffror så småningom och det finns sätt att ta reda på det – gör det!”

”Jag tycker att jag blottar mig och min sårbarhet på så många andra sätt och vill gärna gäcka alla vad gäller siffror för att visa att ni inte har tillgång till hela mig. Dessutom vet jag inte, på riktigt”, sa Jonas Gardell. 

Nu har årsredovisningen för bolaget Jonas Gardell Produktion AB blivit offentlig och tidningen Aftonbladet har granskat den. Där framkommer det att Jonas Gardell som ensam aktieägare i bolaget plockar ut 179 miljoner kronor som utdelning för räkenskapsåret juli 2017 till juni 2018. Samma år omsatte bolaget närmare 267 miljoner kronor och gjorde en vinst på nästan 84 miljoner kronor.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies