1515
Annons

Gardells fastighetsoro: ”Liknar krisen i början av 90-talet”

Finansprofilen Christer Gardell går mot strömmen och ”ligger och köper på börsen nu”. 

Det säger han i en intervju med SvD där han också spår massiva nedskrivningar för de stora riskkapitalbolagens portföljer och tycker att den pressade fastighetssektorn liknar krisen i början av 1990-talet.

Foto:Pax Engström Nyström

Riskkapitalisten och stjärninvesteraren Christer Gardell varnade i september förra året för att börsfesten var på väg mot sitt slut.

Han drog bland annat paralleller till it-bubblan i början av 2000-talet och tyckte att marknaden var inne i ett läge där man ska vara mer ”försiktig, selektiv och pricksäker”.

Vid årsskiftet toppade Stockholmsbörsen och efter årets ras på närmare 30 procent går han nu mot strömmen.

I en intervju med SvD berättar finansprofilen att han via aktivistfonden Cevian ”ligger och köper i både 'gamla' och nya portföljbolag”.

”Vi gillar att spela anfall när alla andra spelar försvar. Men vi är försiktiga med att använda allt krut för tidigt. Det kan bli mycket billigare ändå”, säger han till tidningen.

Samtidigt går han hårt åt de stora riskkapitalbolagen Nordic Capital, EQT, KKR, Blackstone och CVC som han spår kommer tvingas till massiva nedskrivningar av portföljerna.

”Om börsen går ner 25 procent borde riskkapitalbolagen skriva ner sina tillgångar med minst 75 procent, eftersom de är så hårt belånade.”

Christer Gardell ställer sig också skeptisk till de hårt pressade fastighetsbolagen som han tycker börjar likna 1990-talets stora fastighetskris.

”De måste nu omfinansiera sina lån på 5–6 procents ränta medan tillgångarna har en lägre avkastning. Det är Ebberöds bank och liknar tyvärr lite krisen i början av 1990-talet”, säger han till SvD.

Ökade återkommande intäkter och användare för Freja EID

Freja EID hade en nettoomsättning på 6,7 miljoner kronor (5,4) under det andra kvartalet 2022.

Ebitda uppgick till -7,0 miljoner kronor (-7,4) och ebit blev -10,5 miljonerkronor (-10,4).

ARR, eller årligt återkommande intäkter, för segmentet Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 6,1 miljoner kronor, en tillväxt om 111 procent jämfört med samma period föregående år.

Antalet användare i tjänsten Freja EID uppgick den 30 juni 2022 till 668.000 stycken, motsvarande en ökning om 220 procent jämfört med samma period föregående år.

Segmentet Freja EID:s nettoomsättning uppgick till 1,7 miljoner kronor (0,8).

Koncernens kassaflöde från den löpande verksamheten uppgick till 4,0 miljoner kronor (-10,2).

”Abonnemangsintäkterna ökar kraftigt och i takt med att årligt återkommande intäkter (ARR) ökar, rör vi oss också mot lönsamhet. Avtalen som styr abonnemangsintäkterna ökade också kraftigt under kvartalet och visar på den starka efterfrågan från våra kunder som vi upplever nu”, skriver vd Johan Henrikson.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera