1515

Gardell om Ericssons USA-varning: ”Det kanske har begåtts något brott också”

Efter torsdagens starka rapport från Ericsson ser Cevians Christer Gardell anledning att se över marginalmålet om 10 procent till 2020. Han berömmer också vd Börje Ekholm, men säger att det fortfarande finns mycket att städa upp i bolaget.

Christer Gardell, medgrundare på aktivistfonden Cevian som är största ägare i Ericsson ERIC B 0,00% Dagens utveckling med 9,1 procent av kapitalet och 5,4 procent av rösterna, är nöjd med torsdagens rapport från telekomjätten.

Ericsson brädade förväntningarna med en vinst efter skatt på 2,7 miljarder kronor och en omsättning på 53,8 miljarder. Aktien handlas upp över 4 procent under förmiddagen.

"Vi ser spår av den klassiskt framgångsrika strategin att fokusera en verksamhet", säger han när han gästar Börsmorgon.

Han berömmer särskilt vd Börje Ekholm.

"Jag tror att Börje har förutsättningar att göra Ericsson till det bästa Ericsson någonsin", säger Christer Gardell.

Han lyfter bland annat att det tuffare klimatet för bolagets kinesiska konkurrenter och att 5G-marknaden tagit fart tidigare än många trott som positiva faktorer inför framtiden.

Samtidigt är Christer Gardell tydlig med att arbetet måste fortsätta i högsta möjliga tempo och att Ericsson inte är färdiga.

"Det är oerhört viktigt att ta bort förlustkällor så fort som möjligt, annars tenderar de att sätta sig i väggarna och det blir på något sätt accepterat att förlora lite", säger han.

Han tycker att morgonens rapport ger anledning att se fram emot kapitalmarknadsdagen om några veckor.

"Det finns kanske förutsättningar för att se över marginalmålen", säger Christer Gardell.

Ericsson mål är att rörelsemarginalen ska nå 10 procent till 2020. Vd Börje Ekholm har också talat om att nå 12 procent någon gång efter 2020. Huruvida Christer Gardell skulle vilja se ett fast datum för när bolaget ska nå 12 procent eller att Ericsson ska nå 10 procent tidigare än vad aviserats vill han dock inte kommentera.

Vad gäller beskedet att Ericsson väntar sig påföljder efter granskningar från det amerikanska justitiedepartementet och den amerikanska finansinspektionen vill Christer Gardell inte kommentera vilken typ av påföljder det kan rör sig om, hur stora de kan bli eller när de kan komma. Han vill inte heller spekulera i vad exakt som föranlett varningen i samband med kvartalsrapporten.

"Det var väl uppenbart i och med skrivningarna där att det kanske har begåtts något brott också", säger Christer Gardell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?