ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Krisen i Ericsson

Gardell ökar innehavet i Ericsson

Cevian Capital har köpt Ericssonaktier för nära 2 miljarder kronor de senaste veckorna och är nu uppe i 8 procent av kapitalet. Christer Gardell är nu klart största aktieägare i telekomjätten och efterlyser en snabb nedsläckning av förlustkällorna.

"Vi tror på värdepotentialen i bolaget, det är som vanligt det enda skälet för att Cevian ska köpa aktier. Det måste finnas en betydande värdepotential", säger Christer Gardell, partner i Cevian.

Aktivisten Christer Gardell har alltså återigen legat och dammsugit börserna på Ericssonaktier. Dokument som lämnades in till den amerikanska finansinspektionen SEC på måndagskvällen svensk tid, visar att Cevians senaste köprajd startade efter julhelgen, den 28 december, och sedan fortsatt i 21 dagar. Så sent som på måndagen sög Cevian upp drygt 267 000 B-aktier i marknaden.

På frågan om tajmingen svarar Christer Gardell:

"Vi bedömde att nuvarande prisnivåer är attraktiva."

Den nya flaggan utlöstes när fonden inräknat medinvesterare passerade 9 procent av B-aktierna i Ericsson. Dokumenten visar att Cevian handlat totalt 30,45 miljoner B-aktier i Ericsson på en månad, och i pengar handlar det om cirka 1,7 miljarder kronor.

"Vi markerar att vi verkligen tror på bolaget och Ericsson flyttas nu upp till positionen som en av Cevians viktigaste investeringar. Den placerar sig på topp tre", säger Christer Gardell.

Totalt har Cevian nu investerat 15,2 miljarder kronor i Ericsson.

Ni har satsat väldigt mycket pengar - vad betyder det att Ericsson blivit så stort i Cevians fond?
"Det betyder att det här måste bli bra. Vi ställer stora krav på oss själva och vi ställer stora krav på Ericsson för att den här potentialen som finns i bolaget nås. Att bolaget blir så pass bra som det har förutsättningar att bli."

Vad är viktigast för Ericsson just nu?
"Jag har fortsatt stort förtroende för Börje Ekholm, samtidigt vill jag betona att vi tycker att den hastighet som indikeras i de målsättningar som kommunicerats är lägre än vi finner lämpligt. Vi tycker det är väldigt viktigt att de stora förlustkällorna som finns i bolaget försvinner fort. Det är inte bra för en organisation när förlustkällor börjar bli en accepterad del av vardagen."

Efter de senaste köpen äger Cevian och medinvesterare 8,2 procent av aktierna i Ericsson medan Investor enligt Holdings äger 6,61 procent. Cevian drar alltså ifrån Wallenbergs maktbolag som största aktieägare i Ericsson, även om Investor i kraft av sina A-aktier fortfarande har väsentligt mer röster, 22 procent.

Den tredje storägaren, Industrivärden, kontrollerar 15 procent av rösterna. Det är intressant att notera att Industrivärden och Cevian tillsammans är nästan jämnstora med Investor i röststyrka. Båda är ägare som prioriterar avkastning, även om Fredrik Lundberg säger sig slå vakt om Volvo.

I fredags slutförde Cevian försäljningen av sin maktpost i Volvo. Det betyder att fonden har uppskattningsvis drygt 30 miljarder kronor i likviditet.

Hur stor är potentialen i Ericssonaktien i dag?
"Vi pratar inte 10-20 procent utan betydligt mer än så. Jag stannar där."

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies