Annons

Gardell har miljarder i Malta-bolag

Finansmannen Christer Gardell uppges ha 4,6 miljarder kronor i bolag på Malta. Därmed kan hans skatt minskas med miljoner, rapporterar SVT.

 

Christer Gardell.
Christer Gardell.Bild:Joey Abrait

Spåren från den så kallade paradisläckan visar att finansmannen Christer Gardell, som kontrollerar aktivistfonden Cevian, har en privat förmögenhet i bolag på Malta.

2014 deklarerade Gardell privata tillgångar i Maltabolag till ett värde av 4,6 miljarder kronor.

Det är inte känt vad Gardell betalar i skatt på Malta. Landets bolagsskatt är officiellt 35 procent men kan enligt experter på olika sätt sänkas ända ner till fem-tio procent, helt lagligt, skriver SVT.

I Sverige hade kapitalvinsterna beskattats med 22 procent bolagsskatt eller 30 procent i reavinstskatt.

I ett mejl till SVT skriver Christer Gardell att han inte vill kommentera sin privatekonomi av integritetsskäl. Därför är det svårt att avgöra hur mycket av pengarna som kommer från Cevian samt om förmögenheten vuxit eller minskat senaste åren.

I mejlet till SVT betonar Christer Gardell att han följer alla lagar och regler samt rapporterar till myndigheter.

"Både medborgare och bolag ska följa de lagar som gäller. Om politiker inte gillar vad de ser får de ändra på lagarna", skriver Christer Gardell i mejlet till SVT.

Som skäl för att ha bolagen på Malta skriver Christer Gardell att Cevianfonden är operativt verksam där, att Malta har ett bra kostnadsläge och är medlem i EU. 

"Det finns EU-länder där kostnaderna att bedriva finansiellt orienterad verksamhet är lägre än i Sverige. Malta är ett av dessa länder."


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?