1515

Gardell gläds åt miljardstödet: ”Lyssnade på mig”

Jonas Gardell välkomnar regeringens besked om nya regler och mer pengar till kulturen efter artistens avgångskrav mot kulturminister Amanda Lind. 

Jonas Gardell
Jonas GardellFoto:Di

Artisten Jonas Gardell krävde i en uppmärksammad debattartikel i Expressen för snart tre veckor sedan den miljöpartistiska kulturministern Amanda Linds avgång. 

Orsaken var att kulturen har drabbats hårt av förbudet mot att samla mer än 50 personer och att linjen på många sätt upplevs som inkonsekvent och ologisk. 

”Amanda Lind, du menar säkert väl, men helt ärligt, jag tror inte du kan tillräckligt om kultur för att leda det här arbetet, och du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss”, skrev han i artikeln och krävde hennes avgång.

Vid en pressträff på fredagen lovar regeringen att ompröva 50-gränsen för sittande publik och driva ytterligare tillskott till kulturen för nästa år på 1,5 miljarder i budgeten. Positivt, anser Jonas Gardell. 

”Jag är glad att Amanda Lind och Mikael Damberg äntligen väckts ur sin passivitet och lyssnade på mig och alla andra i branschen som så länge försökt få regeringen att förstå de speciella villkor teater- och underhållningsindustrin arbetar på”, skriver han på Facebook. 

”Ett stödpaket och ändrade regler var två av de tre akuta åtgärder som jag krävde i min artikel. Återstår besked om ett datum då vi får öppna på riktigt”, skriver han vidare. 

Om Jonas Gardells avgångskrav gentemot kulturministern ligger fast framgår inte av texten. 

Di har sökt Jonas Gardell. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?