1515

Gardell: Bankreaktionerna överdrivna – nu är aktierna billiga

Oron för penningtvättsskandaler ligger som en våt filt över den nordiska banksektorn. Men Christer Gardell på Cevian, tidigare storägare i Danske Bank, tror att reaktionerna hittills är överdrivna.

Foto:TT

Storbankerna fortsätter ned under torsdagen efter uppgifter från TT och SVT om att SEB varit delaktiga i ett stort skattesvindleri i Tyskland. Strax efter klockan 11 backar SEB 1,2 procent medan övriga storbanker är ned mellan 0,8 och 1,4 procent.

Sektorn är sedan tidigare pressad av penningtvättsskandalen i Danske Bank DANSKE +0,13% Dagens utveckling , anklagelser om att även Nordea hjälpt kunder att tvätta pengar och oro för att Swedbank ska dras in i härvan genom sin stora exponering mot Baltikum.

Aktivistfonden Cevian var tidigare storägare i Danske Bank med styrelserepresentation i form av medgrundaren Lars Förberg. Innehavet såldes dock i slutet av förra året.

"Det är klart att det är förvånansvärt stora belopp som kommer ut i de här utredningarna. Det är ingenting vi hade koll på", säger medgrundaren Christer Gardell i torsdagens Börsmorgon.

Han tycker att problemen i Danske Bank är ett exempel på varför verksamheter ska koncentreras.

"Har man en kärnverksamhet som är bra ska man fokusera på den, man ska inte ge sig in i en massa dumma nya äventyr", säger Christer Gardell.

Han beskriver skräcken för ytterligare avslöjanden om penningtvätt som en "stor och väldigt våt filt" över hela banksektorn. 

"Den här våta filten är kanske lite torrare än vad marknaden tror. Nu kan vi handla banker på rätt så låga multiplar", säger Christer Gardell.

Huruvida det är värt att köpa bankaktier på dagens nivåer avgörs av om marknaden gjort rätt bedömning av kostnaderna för skandalerna. Christer Gardell säger att marknadsaktörerna vanligtvis överdriver och att han är benägen att tro att så är fallet även den här gången.

Betyder det att han själv är sugen på att köpa in sig i en bank?
"Det vet man aldrig", säger Christer Gardell.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?