ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Entreprenör

Går tillbaka till grunden

TIMRÅ. I snart ett decennium har Martin Haag lagt all sin tid på att bygga Tunbyns Grävkonsult – Årets Supergasell.

För Di berättar han om uppoffringarna längs vägen och svårigheten i att ta ett steg tillbaka för att kunna styra bolaget till nästa nivå.

”Jag var tio år när jag tjatade mig till att få vara med och gjuta en betonggrund första gången. De tröttnade på mig ganska snabbt och det slutade med att jag fick tvätta verktyg, men det var väl där det började. Jag har alltid tyckt om att bygga saker”, säger Martin Haag.

Vid hans hus i Tunbyn utanför Sundsvall ringlar en stenmur som snart ska stå färdig. Vägen ner till älven Ljungan intill har han grävt själv och dessutom installerat belysning efter vägen för att lysa upp sena promenader med jämthundarna Mira och Kaarlo. Kaarlo är svensk jaktchampion. Mira är pensionerad.

”Det är mycket jobb att träna hundarna inför älgjakten. Visst ska man avla på rätt anlag, men det mesta handlar om träning. Det är ett stort intresse. När vi åker till stugan i Gäddede och jagar och fiskar blir det livskvalitet på riktigt.”

Hemma fiskar han aldrig trots att Ljungans strand nedanför huset kantas av fiskestugor, välbesökta av långväga fisketurister. Hemma är jobb. Att delegera är inte helt lätt för den som är van att vara med överallt, jämt, samtidigt.

”Man slår sig själv i två och släcker bränder där det behövs. Nu kan man kanske sova lite lugnare om nätterna, men det är svårt att släppa taget och inte finnas med överallt. I somras var jag ledig lite mer för att hinna träffa mina döttrar, men då fick jobbet lida i stället”, säger han.

För snart tio år sedan startade han bolaget Tunbyns Grävkonsult som utför entreprenader inom allt ifrån schakt och gräv till el- och fiberinstallation. Bolaget har vuxit snabbt de senaste åren, men tillväxtresan har inte varit spikrak. Stålbaden längs vägen har gett nyttiga lärdomar, bland annat ett brutet 8 miljoner kronors-kontrakt förra året som fortfarande sätter sina spår. I dag driver Martin Haag bolag med både hängslen och livrem.

”Det gäller att lyssna på magkänslan och inte rusa in i nya projekt. Nu ser vi till att ha tydligare kontrakt, betalplaner och bankgarantier. Det var en viktig lärdom. Vi jobbade dygnet runt för att överleva den smällen, men inget ont som inte har något gott med sig”, säger han.

Bolaget har blivit för stort för att drivas som en enmansorkester. En extern styrelse har tillsatts och Martin Haag går i tankar på att kliva av vd-stolen. Så småningom. Han har satt ett eget tak på 175 Mkr i omsättning, en milstolpe då någon annan ska sköta daglig drift, rapporter och årsredovisningar. Själv tänker han fokusera på att knyta nya kundkontakter, driva nya projekt och utveckla bolaget i nya riktningar.

”Det är vad jag tycker är roligast. När vi blir så stora behöver vi någon som är en riktigt proffsig vd, så kan jag ägna mig åt det jag är bäst på. Att bygga bolaget och nosa upp nya projekt”, säger Martin Haag.

Bolaget har vuxit från drygt en miljon till 113 Mkr i omsättning på fem år, en gigantisk tillväxt som har satt sina spår. Organisationen har inte hunnit med. Den externa styrelsen, en ny vd och tydlig ledningsgrupp är nödvändigt för att bolaget ska kunna växa ytterligare.

”När jag startade bolaget fick jag höra att jag inte är någon riktig företagare förrän jag har känt på två saker. Det ena heter likviditetsångest. Det andra är växtverk. Vi har gasat på hårt och jag har känt på båda delar ’big time’”, säger Martin Haag.

Bolaget ska ligga stadigt några år, skynda långsamt med en tillväxtplan på 25 procent om året, konsolidera och göra sig redo för nästa spurt. Målet är att komma upp i en omsättning på runt en halv miljard kronor och bli en internationell spelare. Den nya organisationen ska även frigöra tid för att hitta tillbaka till den nu till stor del avvecklade första verksamheten: att gjuta grunder. Efter att ha vuxit ur projekten för mindre bostadshus, tittar nu Martin Haag på möjligheten till komplicerade gjutningar mot industrin.

”Vi kommer att gjuta större betonghallar. Marknaden finns redan och efterfrågan har blivit större. Nu känner jag äntligen att jag har lite tid över att dra i det här. Mina morbröder håller också på med stora betongföretag och har 50–60 man som gjuter åt Skanska. Det är väl någon skada i släkten”, säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies