1515
Annons

Går mot makten i Italien – hävdar Putin pressades till krig

Silvio Berlusconi, som tillsammans med högernationalistiska partier väntas vinna söndagens italienska val, hävdar att president Putin pressades att invadera Ukraina.

Ryssarna skulle ”ersätta Zelenskyj-regeringen med vettiga människor”, säger han.

Efter kraftig kritik backar han från utspelet i ett uttalande, och hävdar att han bara återgav andra personer tankar. 

Silvio Berlusconi besökte Krim-halvön tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putin efter den ryska annekteringen.
Silvio Berlusconi besökte Krim-halvön tillsammans med den ryske presidenten Vladimir Putin efter den ryska annekteringen.Foto:Alexei Druzhinin

Inför söndagens italienska val har frågetecknen hopats kring högeralliansens inställning till Ryssland. Som Di tidigare skrivit har högernationalistiska Legas kopplingar till Kreml blottlagts och partiledaren Matteo Salvini har ifrågasatt västs sanktioner mot Ryssland.

Alliansens största parti Italiens Bröder, ett parti med rötter i den postfascistiska rörelsen, bedyrar att man stödjer Ukraina i kriget. Men partiledaren Giorgia Meloni, som väntas bli premiärminister, ifrågasätts av sina politiska motståndare, inte minst för vad allianspartiernas inställning kan betyda för ett Italien under högern.

På torsdagen fick de vatten på sin kvarn. Då sa allianspartiet Forza Italias partiledare Silvio Berlusconi till italiensk tv att Vladimir Putin pressades att gå in i Ukraina av sitt parti, sina ministrar, den ryska befolkningen, pro-ryska separatister i Donbass och ryska medier.

Uttalandet är anmärkningsvärt av flera skäl, framför allt då Vladimir Putin de senaste åren hävdat att Sovjetunionens sönderfall är 1900-talets största geopolitiska katastrof och genomgående har ifrågasatt Ukrainas legitimitet som självständig nation.

Silvio Berlusconi är god vän med Vladimir Putin. Här syns de tillsamman spå Krim-halvön 2015, alltså efter den ryska invasionen.
Silvio Berlusconi är god vän med Vladimir Putin. Här syns de tillsamman spå Krim-halvön 2015, alltså efter den ryska invasionen.Foto:Alexei Druzhinin

Berlusconi, som är god vän med Vladimir Putin, valde också ryssarnas term för invasionen, ”specialoperation”, enligt nyhetsbyrån Ansa.

”Trupperna skulle bara gå in i Kiev på en vecka, ersätta Zelenskyj-regeringen med vettiga människor och en vecka senare återvända hem.”

”Istället mötte de oväntat stort motstånd, som sedan matades med alla möjliga vapen från väst”, sa partiledaren, som varit italiensk partiledare tre gånger.

”Kriget har pågått i mer än 200 dagar, situationen har blivit väldigt svår, jag mår illa när jag hör om de döda, för jag har alltid ansett att krig är den största galenskapen av alla”, sa 85-åringen.

Läs mer: Mogulen laddar för comeback 

Efter att kraftigt ha kritiserats för uttalandet kom Berlusconi med ett förtydligande på fredagen. Enligt den tidigare italienske premiärministern är allt ett missförstånd, han upprepade bara vad andra sagt.

”Aggressionen mot Ukraina är orättfärdig och oacceptabel”, säger han i en kommentar och betonar att han står bakom EU och Nato.

Även Forza Italias partigrupp i Europaparlamentet, EPP, har kommenterat utspelet och skriver på Twitter:

”Forza Italias ståndpunkt är kristallklar: de stödjer Ukraina i deras kamp mot Ryssland illegala krig.”

Forza Italia är med cirka 8 procents stöd alliansens minsta parti, men anses viktigt för Giorgia Melonis ambition att säkra makten i Italien.

 

USA varnar Ryssland: ”Har varit mycket tydliga angående kärnvapen”

USA varnar Ryssland för ”katastrofala konsekvenser” om landet skulle använda kärnvapen i Ukraina.

”Vi har varit mycket tydliga”, säger Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till NBC.

Enligt Sullivan är såväl de ryska skenfolkomröstningarna i ockuperade områden som beslutet att kalla in 300 000 reservister tecken på att anfallskriget i Ukraina inte går Rysslands väg.

”Ryska armén har problem och den ukrainska armén gör framsteg på slagfältet”, säger säkerhetsrådgivaren i en intervju i NBC:s ”Meet the press”. 

Rysslands president Vladimir Putin sade tidigare i veckan att landet är berett att använda ”alla tillgängliga vapen” för att försvara sig.

Jake Sullivan säger att det vore katastrofalt för Ryssland att ta till kärnvapen.

”Om Ryssland går över den gränsen, kommer det att bli katastrofala konsekvenser. USA kommer att svara kraftfullt”, säger han till NBC.

Säkerhetsrådgivaren vill inte svara på vad USA faktiskt menar med ”katastrofala konsekvenser”, men han betonar att ryssarna är väl medvetna om vad det innebär. Det har kommunicerats direkt via privata kanaler på högsta nivå.

”Ryssland vet mycket väl hur USA skulle svara på användningen av kärnvapen i Ukraina.”

Sullivan betonar samtidigt att det är viktigt att den dialogen sker i bakgrunden då USA vill undvika retorisk skottväxling med Ryssland. 

Sedan Putin nyligen gav order om att mobilisera har ett starkt missnöje trängt fram genom censur och förtryck. I mängder av städer och orter har människor demonstrerat och protesterat. De senaste dagarna har omkring ett par tusen personer frihetsberövats av poliser som försökt slå ned aktioner.

Det rapporteras också hur mängder av män försöker lämna Ryssland, bland annat via gränsövergångar till Finland och Georgien, där det har ringlat långa köer hela helgen.

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

Den som vill lämna landet kommer att behöva ett särskilt tillstånd.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring de så kallade folkomröstningarna har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet. 

I de pågående striderna anklagar Ryssland Ukraina för att ha beskjutit bland annat en hotellbyggnad i ockuperade Cherson. Där uppges två personer ha dödats, varav en pro-rysk tidigare ledamot i Ukrainas parlament.

Ukraina anklagar också Ryssland för beskjutning på bred front och för att ha attackerat Odessa med tre iranska drönare som flugits in i en kontorsbyggnad på söndagsmorgonen.

De ukrainska styrkornas motoffensiv i Charkivregionen verkar ha bromsat in. Det förklaras dels av vädret, dels av ett ryskt motstånd i området utanför orten Kupiansk.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera