1515
Annons

Gapwaves tar order värd 10 Mkr från etablerad kund

Gapwaves har fått en order på högupplösta radarantenner från ett bolag man samarbetat med sedan 2020 och som beskrivs som en ”global tech-gigant”.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Ordern har ett värde av cirka 10 miljoner kronor och leverans är beräknad till det första halvåret 2022.


USA:s hushåll trotsar inflationen – fortsätter konsumera

De amerikanska hushållen ser fortfarande ut att hålla ut trots den höga inflationen. Detaljhandelsjättarna Walmart och Home Depot vittnar om fortsatt stark efterfrågan trots snabba prisökningar.

Foto:Elise Amendola, Luke Sharrett

Detaljhandelsförsäljningen steg ungefär som väntat i USA i april med en uppgång på 0,9 procent jämfört med samma månad 2020. Tillväxten påverkas sannolikt av den höga inflationen, som uppgick till 8,3 procent i april räknat i KPI.

Två tunga detaljhandelsbolag vittnade dock om fortsatt styrka hos konsumenterna när de släppte kvartalsrapporter på tisdagen.

Jätten Walmart lämnade en svagare rapport än väntat, bland annat till följd av att rekryteringar under vinterns virusvåg lett till högre arbetskraftskostnader än väntat när sjukskriven personal kom tillbaka snabbare än bolaget räknat med i början av året. Resultatet pressades också av snabba uppgångar i bränslepriserna och en större efterfrågan på livsmedel, där marginalerna är lägre.

Vd Doug McMillon beskrev hastigheten i inflationen som ett större problem än kundernas förmåga att klara högre priser och uppgav också att en ovanligt sval vår gjort att konsumenter skjutit upp vissa inköp. Även om Walmart sett en ökat efterfrågan på billigare varumärken inom livsmedelssegmentet beskrev han den underliggande efterfrågan som fortsatt stark.

”Vi ser stark tillväxt bland höginkomsttagare, medelinkomsttagare och låginkomsttagare. Vi ser definitivt styrka hos vissa konsumenter när det kommer till dyrare varor medan vi ser vissa andra byta”, sa han under en telefonkonferens på tisdagen.

En del av dynamiken som tyngde det första kvartalet väntas påverka även det andra, vilket fick Walmart att sänka sin vinstprognos för helåret till en mindre förlust, trots att prognosen för försäljningstillväxten skrevs upp från 3 till 4 procent. Aktien tappade 8 procent i den inledande handeln.

Hemmafixarkedjan Home Depot levererade istället en rekordrapport med högre resultat och försäljning än väntat, trots starka jämförelsetal från fjolåret och att inflationen lett till mer än dubbelt så snabb tillväxt i det genomsnittliga köpet än bolaget väntat sig.

”Våra kunder är motståndskraftiga, vi ser inte den känslighet för inflationen som vi hade väntat oss”, sa den nytillträdde vd:n Ted Decker under en telefonkonferens.

Aktien steg 4 procent i den inledande handeln.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?