Annons

Gamla poliser räcker inte – dagens hot kräver nya säkerhetschefer

Gamla poliser räcker inte långt längre, dagens alla mångfasetterade risker kräver säkerhetschefer som kan ta grepp om hela den ökade hotbilden mot företagen och dess anställda.

Foto:Simon Dawson, Simon Dawson

Kravprofilen för en säkerhetschef håller på att förändras ordentligt. 

Den traditionella säkerhetschefen, såväl i företag som i offentlig verksamhet, har fortfarande oftast en bakgrund som polis eller från försvaret och har erfarenheten, kompetensen och fokus på fysisk säkerhet. 

I dag är det ofta fastighetsavdelningen och dess chef som ansvarar för lås och larm och övriga delar av skalskydd. IT-avdelningen ansvarar för datasäkerheten medan den mer personliga säkerheten rörande de anställda ligger hos HR-chefen. 

I många bolag är det ingen som tar helhetsgreppet över säkerheten för bolagets alla tillgångar. 

”Morgondagens säkerhetschef måste bli bättre på att rusta företagen för att möta framtidens hot. Säkerhet måste kopplas till affären och lönsamheten”, menar Carl Höglund, säkerhetsrådgivare med lång erfarenhet från bland annat Kinneviksfären och MTG.

Säkerheten börjar också klättra upp i värdekedjan hos allt fler företag.

”Det går inte att längre enbart rikta fokus på enskilda tekniker som brandväggar och passagesystem utan säkerhetschefen måste ta ett brett, samlat grepp för att skydda det mest värdefulla idag, bolagets personal och information”, enligt Carl Höglund. 

När säkerhetsarbetet blir mer kopplat till affärsprocesserna ställer det högre krav på säkerhetschefen. Säkerhet, kontinuitet och riskhantering blir också allt mer intressant för investerare. Därför håller det inte heller längre med att säkerhetschefen bara håller en låg profil och fokuserar internt utan måste också agera mer utåtriktad kommunikatör.

Att vara en ansvarstagande arbetsgivare blir allt viktigare ur ett hållbarhetsperspektiv.

Antikorruption och regelefterlevnad är därför sådant som ett företags säkerhetschef bör vara väl insatt och engagerad i. Risken att bryta mot korruptions- eller sanktionsregler kan påverka ett bolags hela överlevnad. 

”Kontinuitetshantering blir likaså viktigare. Att ha koll på vilka affärsprocesser som alltid måste fungera oavsett terror, andra brott, naturkatastrofer, pandemier, politisk förändring och så vidare.” 

Arbetsmiljölagen har också utvidgats vilket ställer allt större krav på företagen att kunna hantera risker som de anställda kan utsättas för. Att ha kolla på personalens säkerhet, omsorgsplikten eller duty of care, på arbetsplatsen men likaså på resa eller vid distansarbete är också en del av säkerhetschefens uppgifter. 

Det kanske allra mest krävande för morgondagens säkerhetschefer torde dock vara informationssäkerheten. Det är ett område som ständigt vidgas samtidigt som det blir allt mer affärskritiskt.

”Spionage, såväl industri- som statsfinansierat, påverkanskampanjer, cyberbrott, fientligt övertagande av ägandet är bara några exempel på risker. Och på senare tid har nu alla anställda som jobbar hemma gjort detta säkerhetsarbete ytterligare svårare”, menar Carl Höglund.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?