1515
Annons

"Gamarna" sätter käppar i hjulet för Transcom-köp

Altor har sedan tidigare lagt ett bud på Transcom. Men två aktörer har nu en position på över 10 procent i Transcom, en så kallad "corner", som kan försvåra en avnotering från börsen.

Klas Johansson, delägare i Altor och styrelseledamot i Transcom.
Klas Johansson, delägare i Altor och styrelseledamot i Transcom.Bild:Press

I december i fjol annonserade riskkapitalbolaget Altor att man lagt ett bud på call center-bolaget Transcom. Budet på 87,5 kronor per aktie motsvarar en premie på drygt 37 procent. Altor var sedan tidigare största ägare i Transcom med drygt 24 procent av rösterna.

Men Altor kan ha stött på trubbel. Sedan tidigare har aktören Sand Grove meddelat att de har köpt på sig 5,3 procent av aktierna i Transcom.

På måndagsmorgonen registrerades ytterligare en flaggning hos Finansinspektionen. Den 8 februari ökade Maven Securities till cirka 1,4 miljoner aktier i Transcom för att gå över 5-procentsgränsen till 5,3 procent av kapital och röster i bolaget, något som nu alltså rapporterats in.

Om en eller flera aktörer kontrollerar en position på 10 procent eller mer i ett bolag har de en så kallad ”corner” och kan förhindra tvångsinlösen av aktierna. Kritikerna har stundtals kallat dessa aktörer för gamar för detta beteende.

När budet lades, i december 2016, framkom det att Creades, SEB-fonderna samt Fjärde AP-fonden, som tillsammans då hade cirka 28,8 procent av Transcom, hade förbundit sig att acceptera Altors erbjudandet, förutsatt att vissa villkor uppfylldes.

Aktivistfonden Elliot Capital har gjort sig känd för att ta corners i bolag som är föremål för uppköp, till exempel har Elliot gjort det i IFS, Arcam och Axis.

I IFS slutade det med att budgivaren EQT köpte Elliots aktier för strax under 397 kronor, att jämföra med EQT:s ursprungsbud på 362,5 kronor.

För Axis har det dock gått annorlunda. Japanska Canon lade ett bud på bolaget våren 2015 då Elliot tog en corner. Men Canon vägrade att höja sitt bud och Axis för sedan dess en tynande tillvaro på börsen. Enligt Holdings kontrollerar Canon drygt 86,6 procent av Axis.


Innehåll från AdvenicaAnnons

IT-säkerhetsexpert om den ökande hotbilden: ”För bättre skydd är det hårdvara som ska till”

Marie Bengtsson, vd på Advenica
Marie Bengtsson, vd på AdvenicaFoto:Lina Arvidsson

När allt fler delar av samhället digitaliseras skapas sårbarheter som kan utnyttjas av cyberkriminella.

Mjukvarubaserade lösningar som antivirusskydd, VPN-tunnlar och multifaktorautenticering är ibland inte tillräckligt.

– Vill man ha ännu högre skydd är det ofta hårdvara som ska till, säger Marie Bengtsson, vd på Advenica, som har ett brett erbjudande av högteknologiska cybersäkerhetslösningar.

Samhället är blir allt mer beroende av teknik. Företag och myndigheter sparar och lagrar data i servrar och i moln och sänder den också över nätverk till andra enheter. Fler och fler system är sammankopplade, och antalet ökar ju mer digitaliseringen fortsätter.

Det gör att antalet attackmöjligheter för cyberkriminella också blir fler. Ransomware, Phishing och Supply Chain Attacks är några välkända tekniker som har skapat enorma skador i många organisationer, även samhällskritiska.

– Verksamheter som man tidigare skyddade med lås, larm och staket har man i dag integrerat med kontorets interna nät, som i sin tur är kopplat till internet. Här flödar informationen men det är lätt att sammankopplingen skapar sårbarheter som måste hanteras, säger Marie Bengtsson.

Advenica erbjuder avancerade säkerhetslösningar

Advenica har sin bakgrund som en leverantör till den svenska försvarsmakten men erbjuder i dag sina högteknologiska cybersäkerhetslösningar även till privata och offentliga organisationer.

Här finns bland annat hårdvarulösningar som datadioder som gör att data bara kan flöda i en riktning.

– En svag länk är uppdateringar då skadlig information kan komma in, som sedan tar med sig information ut. Med en datadiod säkerställer man att trafiken blir enkelriktad. I en mer avancerad variant av datadioden kan vi också säkerställa exakt vilken typ av data som kan släppas in, så kallade datadiod med proxy. Då blir lösningen ännu säkrare, förklarar hon.

Andra avancerade säkerhetssystem som Advenica kan erbjuda är hårdvarubaserade kryptolösningar. De gör det möjligt att skicka och ta emot data över opålitliga nätverk samtidigt som avancerade illasinnade aktörer, exempelvis statsfinansierade, förhindras från att kunna läsa eller förändra data.

– Vi har bland annat byggt en VPN-kryptolösning som är klassad som kvalificerat hemlig och som bara får säljas till den svenska försvarsmakten. Men vi har även kryptolösningar som andra får köpa, säger hon.

Advenica har varit före sin tid

På Advenica uppfattar man att många organisationer har vaknat upp sent när det gäller att bygga ett starkt IT-säkerhetsskydd.

– Vi har varit väldigt mycket före vår tid. När vi försökte sälja IT-säkerhetslösningar som krypto och säkra VPN-kopplingar för den civila marknaden i samband med att vi börsintroducerades 2014 såg man inget behov. Man förstod inte varför man skulle behöva ha så mycket säkerhet. De senaste åren är det ingen som ifrågasätter vår nivå på säkerheten, utan snarare tvärt om. Nu handlar det om att hitta lösningar som går ut på att bygga säkerhetslösningar utan att tappa för mycket prestanda och effektivitet, säger Marie Bengtsson och avslutar:

– Men det kan vi på Advenica ordna. Vi har lösningarna som behövs för att säkra den mest kritiska informationen. 

Om Advenica

Advenica tillhandahåller expertis, hög assurans och cybersäkerhetslösningar i världsklass för kritisk data-in-motion upp till Top Secret-klassning. Med oss stärker länder, myndigheter och företag informationssäkerheten och digitaliserar ansvarsfullt. Bolaget grundades 1993 och har EU-godkännande på högsta säkerhetsnivå. Våra unika produkter designas, utvecklas och tillverkas i Sverige. Advenica har kontor i Malmö, Stockholm, Helsingfors och Wien.

Läs mer på: www.advenica.com/ 

 

Mer från Advenica

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advenica och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?