Annons

"Gamarna" sätter käppar i hjulet för Transcom-köp

Altor har sedan tidigare lagt ett bud på Transcom. Men två aktörer har nu en position på över 10 procent i Transcom, en så kallad "corner", som kan försvåra en avnotering från börsen.

Klas Johansson, delägare i Altor och styrelseledamot i Transcom.
Klas Johansson, delägare i Altor och styrelseledamot i Transcom.Bild:Press

I december i fjol annonserade riskkapitalbolaget Altor att man lagt ett bud på call center-bolaget Transcom. Budet på 87,5 kronor per aktie motsvarar en premie på drygt 37 procent. Altor var sedan tidigare största ägare i Transcom med drygt 24 procent av rösterna.

Men Altor kan ha stött på trubbel. Sedan tidigare har aktören Sand Grove meddelat att de har köpt på sig 5,3 procent av aktierna i Transcom.

På måndagsmorgonen registrerades ytterligare en flaggning hos Finansinspektionen. Den 8 februari ökade Maven Securities till cirka 1,4 miljoner aktier i Transcom för att gå över 5-procentsgränsen till 5,3 procent av kapital och röster i bolaget, något som nu alltså rapporterats in.

Om en eller flera aktörer kontrollerar en position på 10 procent eller mer i ett bolag har de en så kallad ”corner” och kan förhindra tvångsinlösen av aktierna. Kritikerna har stundtals kallat dessa aktörer för gamar för detta beteende.

När budet lades, i december 2016, framkom det att Creades, SEB-fonderna samt Fjärde AP-fonden, som tillsammans då hade cirka 28,8 procent av Transcom, hade förbundit sig att acceptera Altors erbjudandet, förutsatt att vissa villkor uppfylldes.

Aktivistfonden Elliot Capital har gjort sig känd för att ta corners i bolag som är föremål för uppköp, till exempel har Elliot gjort det i IFS, Arcam och Axis.

I IFS slutade det med att budgivaren EQT köpte Elliots aktier för strax under 397 kronor, att jämföra med EQT:s ursprungsbud på 362,5 kronor.

För Axis har det dock gått annorlunda. Japanska Canon lade ett bud på bolaget våren 2015 då Elliot tog en corner. Men Canon vägrade att höja sitt bud och Axis för sedan dess en tynande tillvaro på börsen. Enligt Holdings kontrollerar Canon drygt 86,6 procent av Axis.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?