Annons

Galna kostnaden för fotbolls-VM

Qatar sparar inte på krutet inför sitt arrangemang av fotbolls-VM 2022. Enligt landets finansminister beräknas prislappen landa på astronomiska 1.781 miljarder kronor, skriver BBC.

Bild:TT

Det naturgasrika landet spenderar nästan 500 miljoner dollar, motsvarande nästan 4,5 miljarder kronor, per vecka på infrastrukturprojekt inför sitt VM om fem år, enligt finansministern Ali al-Emadi.

Han räknar med att utgifterna kommer att ligga kvar på den nivån i tre-fyra år, under byggandet av nya arenor, motorvägar, tågspår och sjukhus.

Totalt kommer Qatar att spendera över 200 miljarder dollar, motsvarande 1.781 miljarder kronor.

Fotbolls-VM i Brasilien uppges ha kostat 11 miljarder dollar, nästan 100 miljarder kronor, och Ryssland satsar 10,7 miljarder dollar, motsvarande 95 miljarder kronor, på sitt fotbolls-VM nästa år.

Även om siffrorna talar sitt tydliga språk så menar Qatars Ali al-Emadi att turneringen 2022 inte kommer att bli den dyraste någonsin.

Han förväntar sig dock att landets arenabyggen ska stå klara i tid.

”Vi ger oss själva en bra chans att leverera i tid. Vi vill inte hamna i ett läge där vi börjar måla när besökarna kommer”, säger han enligt BBC.

Finansministern tillägger att pengarna för VM-projekten är skyddade från de budgetsänkningar som gjorts till följd av de låga olje- och gaspriserna.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?