1515

Gabriel Urwitz: It-skandalen är Löfvens ansvar

Om jag var chef för ett företag där ett antal av mina viktigaste vice vd:ar och chefspersoner antingen måste lämna eller ifrågasätts, så hade jag fått lämna mitt uppdrag, skriver finansmannen Gabriel Urwitz, apropå it-skandalen runt Transportstyrelsen.

Bild:Martina Huber

Vad som hittills officiellt framkommit i den så kallade it-skandalen är att regeringens ledamöter inte pratar med varandra i frågor som är av yttersta vikt. Ygeman, Johansson, Linde, Hultqvist och Löfven har under lång tid enligt den officiella versionen inte diskuterat denna för landet yttersta viktiga fråga med varandra. Nu har också statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson lämnat in, eftersom hon nu säger att hon var informerad men inte informerade statsministern förrän många månader senare. Det finns två slutsatser att dra.

Antingen fungerar inte regeringen på det sätt som man kan kräva att landets yttersta ledning måste fungera eller också ljuger inblandade personer. Om det är det första alternativet som är orsaken har statsministern inte uppfyllt sin roll som ledare och regeringschef.

Ansvaret för detta kan enbart vila på regeringschefen. Han är ansvarig för att skapa en miljö och kultur som skapar en regering som fungerar på det sätt vi medborgare kan kräva. Detta innebär att regeringens ledamöter måste informera varandra i viktiga frågor och då i synnerhet sådana frågor som rör rikets säkerhet och som uppenbarligen berör flera departement.

Det andra alternativet är att regeringen ljuger om vad som förevarit. Det är säkert inte första gången som en regering ljuger för att skydda sig själv men det hjälper inte. I båda fallen är det statsministern som har ansvaret och som också ska ta ansvaret.

I fallet Anna Johansson är min tolkning att hon har fått lämna regeringen p g a att hon inte informerade sig. Hennes statssekreterare hade informationen om det inträffade men Anna Johansson visste inte om detta och hålls därför ansvarig med konsekvens att hon måste lämna regeringen.

Enligt den officiella versionen så visste inte statsminister Löfven vad som inträffat förrän långt senare. Han blev, har det nu visat sig, inte informerad av sin statssekreterare, därför har hon tvingats avgå. Men är det inte statsministerns ansvar att hålla sig informerad? Vad är skillnaden mot Anna Johanssons agerande?

Vi medborgare kan nästan aldrig mot myndigheter hävda att vi inte ”visste”. Vi är som medborgare ansvariga att känna till all lagstiftning hur svår, otydlig eller krånglig den än är. Om inte landets högste ansvarige upprätthåller samma krav på sig själv och sin regering har Sverige klara brister i sin demokrati och funktion som rättsstat.

Om jag var chef för ett företag där ett antal av mina viktigaste vice vd:ar och chefspersoner antingen måste lämna eller ifrågasätts så är min absoluta uppfattning att jag inte hade kunnat sitta kvar som vd. Det hade inte gått att skylla på att jag inte visste.


Innehåll från E-dropAnnons

En mer hållbar och effektiv transportkedja med mottagarfria hemleveranser

Susanne Hjorthagen, VD
Susanne Hjorthagen, VD

Att e-handla är smidigt och förenklar vardagen, men varför ska vi behöva vara på plats för att ta emot leveransen? Hemleveranser av dagligvaror och paket kan med E-drop vara lika enkelt och säkert som att ta emot posten i brevlådan!

Mottagarfria leveranser skapar full flexibilitet för både transportör och mottagare då alla leveranser till ett område kan göras samtidigt på ett enkelt, säkert och smidigt sätt, helt utan integrationer. E-drops kommunikationsplattform och leveransskåp med kyl- och frysfack minimerar inte bara antalet mil för transportören utan innebär även att mottagaren själv tar kontroll över sina leveranser och hämtar när det passar dem bäst på dygnet, oberoende om det är paket eller dagligvaror.

– Last-mile är något som utvecklas snabbt. Med vår erfarenhet och bakgrund från systemutveckling och hantering av färska grönsaker, med höga krav på effektiv och temperaturkontrollerad logistik, såg vi stora möjligheter för att utveckla en oberoende och hållbar last-mile lösning. Vår plattform säkerställer att mottagarfria leveranser tas om hand och förvaras säkert med intakt kylkedja i direkt anslutning till ditt hem, säger Susanne Hjorthagen, VD.

Enkelt och utan krav på integration med transportör eller e-handlare

Vi har valt att integrera display och skanner i leveransskåpet och använder oss av streckkoden som finns på leveransen. På så sätt får chauffören enkelt access att lämna produkter i skåpet. Tjänsten är flexibel och vi har leveransskåp anpassade för villa/radhus, flerfamiljsfastigheter, kontor och även för hemtjänsten där vår tjänst frigör värdefull tid för personalen att göra mer värdeskapande med tiden än att handla mat, säger Susanne Hjorthagen.

Förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveransen

Leveransskåpen från E-drop placeras med fördel så nära bostaden som möjligt. Skåpen för villa och radhus är designade för att stå emot det nordiska utomhusklimatet och består av en kyl och frys som enkelt schemaläggs. Skåpen i flerfamiljsfastigheter har flera luckor i en större modul med separata paketfack och kyl- och frysfack.

– E-drop är en tjänst som förenklar, effektiviserar och säkerställer slutleveranserna för alla intressenter i logistikkedjan. Vi är nu i en spännande fas och kommer expandera kommersiellt tillsammans med partners för att accelerera tillväxt, avslutar Susanne Hjorthagen. 

Om oss

E-drop är del av en snabbväxande logistikverksamhet med rötter i Europas största företag inom frukt och grönt. Vår tjänst tillgodoser behovet av en mottagarfri logistiklösning för obruten kylkedja som är flexibel för alla användare. 

Läs mer: www.edrop.se 

Kontakta: Susanne Hjorthagen, susanne@edrop.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med E-drop och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?