Annons

Gabriel Urwitz: It-skandalen är Löfvens ansvar

Om jag var chef för ett företag där ett antal av mina viktigaste vice vd:ar och chefspersoner antingen måste lämna eller ifrågasätts, så hade jag fått lämna mitt uppdrag, skriver finansmannen Gabriel Urwitz, apropå it-skandalen runt Transportstyrelsen.

Bild:Martina Huber

Vad som hittills officiellt framkommit i den så kallade it-skandalen är att regeringens ledamöter inte pratar med varandra i frågor som är av yttersta vikt. Ygeman, Johansson, Linde, Hultqvist och Löfven har under lång tid enligt den officiella versionen inte diskuterat denna för landet yttersta viktiga fråga med varandra. Nu har också statsministerns statssekreterare Emma Lennartsson lämnat in, eftersom hon nu säger att hon var informerad men inte informerade statsministern förrän många månader senare. Det finns två slutsatser att dra.

Antingen fungerar inte regeringen på det sätt som man kan kräva att landets yttersta ledning måste fungera eller också ljuger inblandade personer. Om det är det första alternativet som är orsaken har statsministern inte uppfyllt sin roll som ledare och regeringschef.

Ansvaret för detta kan enbart vila på regeringschefen. Han är ansvarig för att skapa en miljö och kultur som skapar en regering som fungerar på det sätt vi medborgare kan kräva. Detta innebär att regeringens ledamöter måste informera varandra i viktiga frågor och då i synnerhet sådana frågor som rör rikets säkerhet och som uppenbarligen berör flera departement.

Det andra alternativet är att regeringen ljuger om vad som förevarit. Det är säkert inte första gången som en regering ljuger för att skydda sig själv men det hjälper inte. I båda fallen är det statsministern som har ansvaret och som också ska ta ansvaret.

I fallet Anna Johansson är min tolkning att hon har fått lämna regeringen p g a att hon inte informerade sig. Hennes statssekreterare hade informationen om det inträffade men Anna Johansson visste inte om detta och hålls därför ansvarig med konsekvens att hon måste lämna regeringen.

Enligt den officiella versionen så visste inte statsminister Löfven vad som inträffat förrän långt senare. Han blev, har det nu visat sig, inte informerad av sin statssekreterare, därför har hon tvingats avgå. Men är det inte statsministerns ansvar att hålla sig informerad? Vad är skillnaden mot Anna Johanssons agerande?

Vi medborgare kan nästan aldrig mot myndigheter hävda att vi inte ”visste”. Vi är som medborgare ansvariga att känna till all lagstiftning hur svår, otydlig eller krånglig den än är. Om inte landets högste ansvarige upprätthåller samma krav på sig själv och sin regering har Sverige klara brister i sin demokrati och funktion som rättsstat.

Om jag var chef för ett företag där ett antal av mina viktigaste vice vd:ar och chefspersoner antingen måste lämna eller ifrågasätts så är min absoluta uppfattning att jag inte hade kunnat sitta kvar som vd. Det hade inte gått att skylla på att jag inte visste.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?