1515

G7-länderna vill utmana Kinas ”nya sidenväg” med eget jätteprojekt

Udden mot Kina är tydlig. Ledarna i stormaktsklubben G7 har enats om en jättelik infrastruktursatsning, ett alternativ till Kinas ”nya sidenvägen”.

Foto:Toby Melville

Initiativet kommer från USA:s president Joe Biden och kallas ”Bygg upp världen bättre”, B3W. I korthet syftar det till att konkurrera strategiskt med Kina genom ”värderingsbaserade, kvalitativa och transparenta” projekt på infrastrukturområdet – ledda av demokratiska länder.

USA och många av våra partner har länge varit skeptiska till Kinas nya sidenvägeninitiativ, säger en högt uppsatt Bidenrådgivare och lägger till att Pekings brist på öppenhet, hänsyn till klimatet och respekt för arbetsrätt är flagrant.Men fram till nu har vi inte kunnat lägga fram ett positivt alternativ.

Enligt Vita huset finns det infrastrukturbehov värda uppskattningsvis 4 000 miljarder dollar i delar av världen – behov som man nu hoppas kunna agera på i partnerskap med näringslivet.

Kina har dock ett försprång. Landet har redan investerat hundratals miljarder dollar i bland annat hamnar, vägar och järnvägar och elnät i hundratals länder.

Formellt står samtal om ekonomisk återhämtning, det utrikespolitiska läget och hälsa på dagordningen för lördagen, som är G7-mötets andra dag i brittiska Cornwall. Men det är tydligt att Kina skuggar träffen.

Biden rapporteras ha manat sina kollegor att agera mot tvångsarbete i Kina och att inkludera kritik mot den röda jätten i öst i mötets slutdeklaration.

Och på initiativ från USA väntas ledarna uppmana Världshälsoorganisationen (WHO) att göra en ny, transparent utredning av coronavirusets uppkomst, skriver brittiska The Guardian som läst delar av mötets slutdeklaration. Detta med anledning av rapporter om att viruset kan ha läckt ut från ett laboratorium i Wuhan. Joe Biden gav redan i maj sina inhemska underrättelsetjänster order om att leverera en rapport i frågan inom 90 dagar.

Under dagen väntas världsledarna också enas om en hälsopakt, så att en pandemi aldrig någonsin ska kunna ta världen på sängen igen.

Pakten, kallad Carbis Bay-deklarationen, säger bland annat att den tid det tar att utveckla och godkänna vaccin, behandlingar och diagnosticering av framtida sjukdomar måste minskas till under 100 dagar, skriver nyhetsbyrån AFP med hänvisning till mötets värd, den brittiske premiärministern Boris Johnson.

Redan vid G7-mötets öppnande på fredagen enades världsledarna om att donera en miljard doser covidvaccin till behövande länder för att stävja den pågående coronaviruspandemin.

Stormaktsklubben samlar stats- och regeringschefer från Frankrike, Kanada, Tyskland, Italien, USA, Japan och Storbritannien vid sydvästra Englands böljande stränder – dit även demonstranter tagit sig.

Vid lördagens möte deltar även FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och gästföreläsningar hålls av den brittiska regeringens vetenskapliga rådgivare Patrick Vallance samt Melinda Gates, som leder välgörenhetsstiftelsen Bill & Melinda Gates Foundation.

Under helgen avhandlas såväl världshandel som ekonomisk återhämtning, klimatet och säkerhetsfrågor jämte cocktails och grillning på stranden.


Innehåll från FonditaAnnons

Succéfonden som hittar hållbara vinnare

Genom att investera i bolag vars produkter och tjänster minskar globala koldioxidutsläpp och bidrar till den gröna omställningen har fonden Fondita Sustainable Europe skördat stora framgångar. Under de senaste tre åren har den stigit med över 65 procent. Men enligt förvaltaren Marcus Björkstén har man bara skrapat på ytan på en trend som kommer hålla i sig under många år.

– Regeringar, myndigheter och bolag håller på att strama åt sina mål för att bli koldioxidneutrala och 'miljösmarta'. Den trenden kommer accelerera ytterligare under de kommande fem åren och innebära stora investeringar, säger Marcus och fortsätter:

– Bolag som är väl förberedda inför denna kraftiga våg av investeringar kommer sannolikt att åtnjuta en marknad med strukturell tillväxt.

Det är just denna tillväxt som Fondita Sustainable Europe försöker ta tillvara på. Genom att investera i bolag som har produkter eller tjänster som är en del av lösningen på klimat- och miljörelaterade hot, ska fonden långsiktigt avkasta bättre än marknaden. 

Koncentrerad portfölj av ”klimatkämpar”

Fonden förvaltas aktivt enligt Fonditas förvaltningsfilosofi som bland annat går ut på att identifiera bolag med unik marknadsposition, stark ledning och lönsamma och hållbara affärsmodeller. Varje innehav ska ha ett meningsfullt bidrag till avkastningen, varför portföljen är koncentrerad till ett trettiotal europeiska bolag, med tonvikt på Norden. 

Bland fondens toppositioner märks de danska vindkraftsbolagen Vestas Wind och Orstedt samt den norska solenergiproducenten Scatec. Men även mindre kända bolag som ligger tidigt i sin produktutveckling finns i portföljen. 

Till dessa hör det norska miljöteknikbolaget Aker Carbon Capture, det holländska vattenreningsbolaget Ekopak och den brittiska batteritillverkaren Ilika. 

– Vi har en mindre andel av portföljen i bolag som utvecklar innovativa lösningar för att bekämpa klimathotet, men som har en bit kvar att vandra vad gäller produktutveckling. Ilika är ett typexempel. Bolaget utvecklar så kallade 'fast-fast' batterier som är mindre än traditionella bilbatterier, laddas snabbare och är mindre brandfarliga. En sådan produkt skulle naturligtvis vara revolutionerande för elbilsmarknaden, säger Marcus. 

Hållbarhet i fokus

Med tanke på fondens inriktning är det naturligt att hållbarhet blir en central del när förvaltarna utvärderar bolag. Och enligt Björkstén är Fondita Sustainable Europe en av få fonder som placeras i den mest hållbara kategorin enligt EU:s nya taxonomi.  

– Vi tar hållbarhet på största allvar, inte minst då vi är övertygade om att bolag med stark hållbarhetsprofil också tenderar att överprestera på andra områden och därmed bli bra investeringar på längre sikt. 

– I fallet Fondita Sustainable Europe är miljö och samhällsansvar integrerat i affärsmodellerna hos de bolag vi investerar i. Därför placeras fonden också i den mest ambitiösa kategorin enligt EU:s taxonomi. Det är faktiskt väldigt få fonder som klarat av det trots att hållbarhet har varit på tapeten länge, avslutar förvaltaren.  

Läs mer här

Om Fondita Sustainable Europe

Fondita Sustainable Europe är en aktivt förvaltad fond som investerar i bolag vars produkter och tjänster möjliggör en minskning av globala koldioxidutsläpp och som bidrar till att naturresurser använd på ett mer effektivt sätt. Fonden har belönats med såväl det nordiska miljöcertifikatet Svanen som det österrikiska miljöcertifikatet Ecolable. Dessutom har den fått högsta betyg – fem stjärnor – av Morningstar. 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fondita och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?