1515
Annons

G7-länder vill visa muskler i Bayern

Mäktiga G7 möts i de bayerska alperna för att visa en stark och enad front gentemot Moskva.

Även klimathot, hotande livsmedelsbrist, skenande energipriser och galopperande inflation tynger mötet.

Foto:Pablo Martinez Monsivais

”Vi måste stå enade, vi måste se till att vi alla håller ihop”, sade USA:s president Joe Biden sedan han träffat värden, tyske förbundskanslern Olaf Scholz, inför sammankomsten med samtliga deltagare som inleddes på söndagen.

Scholz svarade med att budskapet som satte tonen för mötet var viktigt:

”Vi har stått enade, något som Rysslands president Vladimir Putin inte räknade med.”

Förutom Tysklands och USA:s ledare deltar regeringschefer från Frankrike, Storbritannien, Italien, Kanada och Japan samt representanter från EU.

Som traditionen påbjuder samlades de alla för en gemensam gruppbild; återigen var Putin huvudperson trots sin frånvaro. Och västledarna drog sig inte för att håna den ryske presidenten.

”Kavaj på, kavaj av?”, undrade brittiske premiärminister Boris Johnson med hänvisning till de många propagandabilder på Putin där han visar upp sig med bar bringa.

”Vi ska nu rida barbröstade på häst”, fyllde Kanadas premiärminister Justin Trudeau in, enligt AFP. 

Inför mötets inledning kom besked om att de sju ländernas ledare enats om att sluta importera guld från Ryssland, som en del i den redan breda sanktionsregim som riktas mot Moskva.

Enligt uttalanden från Vita huset är guld Rysslands näst största exportvara, och därmed en betydande intäktskälla för president Vladimir Putin. Ryssland stod för fem procent av världens guldexport under 2020 och 90 procent av exporten gick till något av G7-länderna.

Men bedömare som följer mötet försöker utröna vilka ytterligare åtgärder som ländernas ledare kan enas om, och ifall insatserna har möjlighet att påverka Kreml.

Inför mötet rapporterade den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg att Ryssland under söndagen kan behöva ställa in sina skuldavbetalningar till utlandet.

Ryska regeringen uppger att man kan betala. 

Fler ämnen avhandlas när ledarna möts vid slottet Elmau, en isolerad och överdådigt spartansk anläggning med mjuka, prunkande fält som leder mot Alpernas skarpskurna horisont.

Enligt förhandsuppgifter ska bland annat Rysslands och Kinas växande intresse att utöka närvaron i tredje världen diskuteras, liksom behovet att möta problemen med en eskalerande energikris.

De informella samtalen leder inte alltid till konkreta budskap i slutet av toppmötet – men besluten påverkar ofta internationell politik på längre sikt.

Därför brukar G7-ländernas möten omgärdas av omfattande protester från människorättsorganisationer och miljörörelser. Omkring 18 000 poliser skyddar ledarna. Men organisatörerna för protester var besvikna då bara 4 000 samlats inför mötets öppnande.

När G7-länderna möttes på samma slott 2015 samlades 35 000 demonstranter. Den minskade protestviljan i år tros bero på det ryska invasionskriget i Ukraina.

Det är en av skillnaderna i en föränderlig värld. Dessutom har samtliga ledare i G7-länderna har bytts ut sedan förra mötet i Elmau – till skillnad från Kreml där Vladimir Putin sitter kvar.

Innehåll från ZipforceAnnons

Zipforces nylanserade elcykelkit får internationell uppmärksamhet

I en värld där allt fler sitter still medan bekväma prylar utvecklas och miljön mår sämre gäller det att tänka smart, hållbart och utanför boxen. Det menar Måns Bengtsson, grundare av Zipforce som snabbt kan förvandla vanliga cyklar till elcyklar.

– Vi har just slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och dessutom lanserat den lättaste och det mest prisvärda elcykelkitet på marknaden, säger han.

När elcykeln introducerades på marknaden var succén snabbt ett faktum. Plötsligt kunde de som vanligtvis tog bilen till jobbet antingen cykla hela vägen eller på ett smidigt sätt ta sig till och från kollektivtrafik, och på så sätt bidra till ett minskat trafiktryck i städerna. Att investera i en ny elcykel innebär dock att ens gamla cykel lämnas i förrådet och en ny behöver produceras och transporteras, ofta från ett annat land – något som inte är optimalt för klimatet.

Brinner för återvinning

2020 lanserades den första produkten hos Zipforce, ett bolag som kombinerar smart teknologi med svensk ingenjörskonst och brinner för smart och kreativ återvinning. Det är det enda svenska bolaget som är med på EIT Urban Mobility Program, ett nytt EU-initiativ som satsar på start-ups som bidrar till ett mer hållbart och grönt sätt att transportera sig.

– Vi vill lösa trafik- och transportutmaningarna som finns i världen och samtidigt hjälpa till att reducera människans klimatpåverkan. Många äger redan en cykel i dag – varför behöva köpa en ny? Zipforce ger befintliga cyklar ett nytt liv och att den är portabel, vilket gör att den är smidig, minskar stöldrisken och gör att familjen kan dela.

Lättast på marknaden

Motorn är liten, smart och effektiv och Zipforce har sammanställt ett komplett kit med allt från batteri till pedalsensor för att göra installation och användande enkelt. Nu presenterar de två revolutionerande produkter som bara dagar efter lanseringen fått stor internationell uppmärksamhet: Zipforce Distance och den lättare versionen Zipforce Slim som enbart väger två kilo. 

– Det gör Slim till den lättaste produkten på marknaden. Båda är prisvärda, har tystare motorer och installationen är betydligt enklare då trampsensorn sitter trådlöst på cykelns pedalarm.

I samband med lanseringen har Zipforce slagit upp dörrarna för försäljning i Europa och de har redan siktet inställt på nya marknader.

– Vårt mål är att skapa ett hållbart, prisvärt och kul sätt för cykelanvändare att elektrifiera sin cykel och göra fysisk aktivitet både enklare och roligare, var man än befinner sig. Vi är glada att kunna bidra till att göra världen lite mer bekväm, utan att behöva tumma på faktorer runtomkring.

Läs mer om Zipforce här

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zipforce och ej en artikel av Dagens industri

”Man längtade efter hans söndagskrönikor”

Sven-Ivan Sundqvist som gick bort i tisdags, 82 år gammal, beskrivs som en pionjär inom svensk ekonomijournalistik och låg bakom den svenska finansmarknadens bibel – ”Ägarna och Makten”.

”Det var ingen som vågade tacka nej till en intervju med Sven-Ivan”, säger Mats Qviberg.

Mats Qviberg och Sven-Ivan Sundqvist.
Mats Qviberg och Sven-Ivan Sundqvist.Foto:Johan Schück / Joey Abrait

Sven-Ivan Sundqvist tillbringade sina första levnadsår i Kalmar men flyttade senare med familjen till Stockholm. Efter studier och arbete på Handelshögskolan, fick han 1970 anställning på DN:s ekonomiredaktion i rollen som börskommentator, där han verkade fram till 1997. 

Söndagskrönikorna om börs och näringsliv fick ofta stort genomslag. Enligt finansmannen Sven Hagströmer går det inte att överskatta vilken betydelse de hade för marknaden, men även för svenskarnas intresse för börsen.

”Sven-Ivan Sundqvist var med och la grunden för populariserandet av aktiesparandet i Sverige. Bildandet av Aktiespararna, allemansfonderna och Sven-Ivans söndagskrönikor i DN. En organisation, en statlig åtgärd och en människa. Han är en av tre viktiga faktorer”, säger han. 

En av höjdpunkterna i Sven-Ivan Sundqvists journalistkarriär som lyfts fram av Sven Hagströmer är när PG Gyllenhammar ville köpa den norska oljan genom att sälja delar av Volvo till den norska staten.

”Det var som att läsa en thriller. Det är den största och första maktkampen vi haft i Sverige. I och med den förstod han det hur viktigt det var att kartlägga ägandet”, säger han.

Sven-Ivan Sundqvist kan tillskrivas den som byggt basen för ägaranalys på den svenska finansmarknaden – inte minst genom publikationen ”Ägarna och Makten i Sveriges Börsföretag”, utgiven årligen mellan 1985-2009.  Efter tiden på DN startade han ägarstatistiktjänsten SIS Ägarservice som var ett populärt analysverktyg fram till 2015, då det köptes av den mer digitaliserade tjänsten Holdings, ägt av Modular Finance.

”Nu kan man slå upp på två sekunder vad familjen Qviberg har gjort för affärer, men när den digitala världen inte fanns så var det här något man var tvungen att ha. Det var bara att köpa de där böckerna”, säger finansmannen Mats Qviberg.

De två bodde nära varandra på Lidingö och träffades så sent som för ett par månader sedan.   

”Man längtade efter hans söndagskrönikor och det var ingen som vågade tacka nej till en intervju med Sven-Ivan. När Sven Hagströmer och jag köpte Custos var han hemma hos mig var och varannan dag och skulle förhöra sig. Då knallade han över till mig och satt och småpratade i köket”, säger Mats Qviberg och tillägger:

”I ljust minne bevarad. Om de döda säger man bara gott, men i hans fall var det väldigt lätt”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera