”Vi måste stå enade, vi måste se till att vi alla håller ihop”, sade USA:s president Joe Biden sedan han träffat värden, tyske förbundskanslern Olaf Scholz, inför sammankomsten med samtliga deltagare som inleddes på söndagen.
Scholz svarade med att budskapet som satte tonen för mötet var viktigt:
”Vi har stått enade, något som Rysslands president Vladimir Putin inte räknade med.”
Förutom Tysklands och USA:s ledare deltar regeringschefer från Frankrike, Storbritannien, Italien, Kanada och Japan samt representanter från EU.
Som traditionen påbjuder samlades de alla för en gemensam gruppbild; återigen var Putin huvudperson trots sin frånvaro. Och västledarna drog sig inte för att håna den ryske presidenten.
”Kavaj på, kavaj av?”, undrade brittiske premiärminister Boris Johnson med hänvisning till de många propagandabilder på Putin där han visar upp sig med bar bringa.
”Vi ska nu rida barbröstade på häst”, fyllde Kanadas premiärminister Justin Trudeau in, enligt AFP.
Inför mötets inledning kom besked om att de sju ländernas ledare enats om att sluta importera guld från Ryssland, som en del i den redan breda sanktionsregim som riktas mot Moskva.
Enligt uttalanden från Vita huset är guld Rysslands näst största exportvara, och därmed en betydande intäktskälla för president Vladimir Putin. Ryssland stod för fem procent av världens guldexport under 2020 och 90 procent av exporten gick till något av G7-länderna.
Men bedömare som följer mötet försöker utröna vilka ytterligare åtgärder som ländernas ledare kan enas om, och ifall insatserna har möjlighet att påverka Kreml.
Inför mötet rapporterade den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg att Ryssland under söndagen kan behöva ställa in sina skuldavbetalningar till utlandet.
Ryska regeringen uppger att man kan betala.
Fler ämnen avhandlas när ledarna möts vid slottet Elmau, en isolerad och överdådigt spartansk anläggning med mjuka, prunkande fält som leder mot Alpernas skarpskurna horisont.
Enligt förhandsuppgifter ska bland annat Rysslands och Kinas växande intresse att utöka närvaron i tredje världen diskuteras, liksom behovet att möta problemen med en eskalerande energikris.
De informella samtalen leder inte alltid till konkreta budskap i slutet av toppmötet – men besluten påverkar ofta internationell politik på längre sikt.
Därför brukar G7-ländernas möten omgärdas av omfattande protester från människorättsorganisationer och miljörörelser. Omkring 18 000 poliser skyddar ledarna. Men organisatörerna för protester var besvikna då bara 4 000 samlats inför mötets öppnande.
När G7-länderna möttes på samma slott 2015 samlades 35 000 demonstranter. Den minskade protestviljan i år tros bero på det ryska invasionskriget i Ukraina.
Det är en av skillnaderna i en föränderlig värld. Dessutom har samtliga ledare i G7-länderna har bytts ut sedan förra mötet i Elmau – till skillnad från Kreml där Vladimir Putin sitter kvar.