1515
Annons

G20 vill enas om skatt för techjättarna – spås dra in 1.000 miljarder årligen

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands.

Det anser flera G20-toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintäkter på nästan 1.000 miljarder kronor – per år.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.Foto:Mark Lennihan

Ledande världsekonomier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesystem för digitala storbolag, anser flera företrädare på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabien under helgen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrerat sina dotterbolag. OECD vill sätta en minimigräns för skatterna, vilket hade kunnat få upp nationella skatteinkomster med runt 980 miljarder kronor per år, enligt organisationen.

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiellt knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansminister Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansministrar. Där förespråkade han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskommelse med hänvisning till valet i USA i november.

”Det här kräver ledarskap från särskilda länder”, sade han, vänd mot Mnuchin.

Förhoppningen är att nå en överenskommelse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskommelse bland OECD-länderna är nära.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder, inklusive Sverige, trots gigantiska intäkter här.


Risker när stjärn-vd:n tar över ordförandeposten

Successionen i Hexagon följer skolboken. Därmed inte sagt att det inte kan bli bekymmer med att Ola Rollén tar över ordförandeposten.

Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.
Ola Rollén tog över som vd för Hexagon år 2000.

Det är en av Stockholmsbörsens absolut mest framgångsrika vdar som ska byta till ordföranderollen. När Ola Rollén tillträdde som vd för Hexagon för 22 år sedan så var det ett litet verkstadskonglomerat som enligt tidigare vd Börje Andersson satt i en ”luda” i hamnen i ett Landskrona som sargats hårt av varvskrisen. Sedan dess har Hexagon blivit ledande inom mätteknik och vuxit från ett börsvärde på cirka 1,5 miljarder kronor till nära 300 miljarder kronor. Bolaget är idag mer värt än telekomgiganten Ericsson.

Att Ola Rollén skulle lämna som vd har dock legat i korten ett bra tag. I en intervju med Di TV för ganska exakt ett år sedan sa Ola Rollén att han inte tänker ”bita sig fast” vid vd-posten, och konstaterade att det är som de säger om fester, ”att man ska gå när det är som roligast.”

Ola Rollén prickar sannolikt inte in toppen på aktiefesten, sedan september i fjol har aktien tappat närmare 30 procent. Det handlar dock mer om det allmänna klimatet på aktiemarknaden än om Hexagon.

Ola Rollén har i flera år stadigt minskat sitt tidigare omfattande aktieinnehav i Hexagon, och i stället satsat allt mer på sin privata aktieportfölj. Det har inte alltid varit klockrent, Rollén fick bland annat lägga mycket energi på insideranklagelser som han friades helt från för tre år sedan.

Men han har fortsatt idéer om hur Hexagon ska utvecklas, där han talat om att bolaget har potential att bli ett världsföretag. Hexagon ska befinna sig i frontlinjen när digitalisering och automatisering sprider sig, och han vill bland annat närma sig med konsumentnära produktlösningar.

Hans efterträdare, den operative chefen Paolo Guglielmini, har skolats in i bolaget i ett dussin år och är sannolikt inkörd på det spår som Rollén stakat upp. I och med att Ola Rollén tillträder som ordförande så får han en stark roll framöver i Melker Schörling-sfären, och hans rutin och kompetens försvinner inte. Samtidigt lämnar Gun Nilsson, som haft en mer förvaltande roll, sin post först som vd i Melker Schörling AB, och sedan som ordförande i Hexagon.

Samtidigt ska man inte blunda för att det finns risker med att flytta upp en långvarig och stark vd som styrelseordförande. Om det kommer motgångar så är risken att det blir svårare för hans efterträdare att fatta beslut som kraftigt avviker från den linje som Rollén lagt upp. Det finns en hel del exempel på att det kan leda till slitningar.

Men sammantaget är det svårt att se att Hexagon kunde ha fattat ett bättre beslut än att nu låta Ola Rollén ta klivet över som ordförande.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?