1515
Annons

G20 vill enas om skatt för techjättarna – spås dra in 1.000 miljarder årligen

Det är dags att komma överens om hur globala digitala bolag som Facebook och Google ska betala skatt utomlands.

Det anser flera G20-toppar som räknar med att det skulle dra in skatteintäkter på nästan 1.000 miljarder kronor – per år.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg.
Facebooks grundare Mark Zuckerberg.Foto:Mark Lennihan

Ledande världsekonomier måste visa enighet och komma överens om ett globalt skattesystem för digitala storbolag, anser flera företrädare på G20-mötet som hålls i Riyadh i Saudiarabien under helgen.

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har redan påbörjat arbetet med gemensamma regler för att få företag att betala skatt i länder där de bedriver sin verksamhet – i stället för där de registrerat sina dotterbolag. OECD vill sätta en minimigräns för skatterna, vilket hade kunnat få upp nationella skatteinkomster med runt 980 miljarder kronor per år, enligt organisationen.

Sent förra året stoppades OECD:s försök sedan Washington i sista minuten krävt ändringar. Det sågs av många som en ovilja att ta itu med en potentiellt knepig politisk fråga före valet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz riktade sig särskilt till USA, hemland för världens största digitala bolag, och dess finansminister Steven Mnuchin under ett anförande på ett möte med G20:s finansministrar. Där förespråkade han vikten av att politiker inte skjuter upp en överenskommelse med hänvisning till valet i USA i november.

”Det här kräver ledarskap från särskilda länder”, sade han, vänd mot Mnuchin.

Förhoppningen är att nå en överenskommelse i juli och att den sedan ska börja gälla före slutet av 2020. Mnuchin sade också att en överenskommelse bland OECD-länderna är nära.

Facebooks grundare Mark Zuckerberg sade tidigare i februari att han är villig att betala mer skatt i Europa och att han välkomnar en global OECD-lösning som gör avgifterna enhetliga. Jätten inom sociala medier betalar knappt någon skatt alls i europeiska länder, inklusive Sverige, trots gigantiska intäkter här.

Kraftig inbromsning på M&A-marknaden – stigande räntor spås bli sänke

Marknaden för företagstransaktioner har kylts ner kraftigt, enligt advokatbyrån Baker McKenzie som har tagit tempen på M&A-aktiviteten under det första halvåret 2022. 

Affärerna ligger likväl på historiskt höga nivåer – men stigande räntor kan agera sänke framöver.

Carl Svernlöv, advokat och delägare på Baker McKenzie. Tobaksjätten Philip Morris bud på Swedish Match var den största svenska affären under första halvåret.
Carl Svernlöv, advokat och delägare på Baker McKenzie. Tobaksjätten Philip Morris bud på Swedish Match var den största svenska affären under första halvåret.Foto:Colourbox, Susanne Fessé, Anna Bredberg.

I Sverige genomfördes 966 företagstransaktioner under årets sex första månader, vilket innebär en minskning på 17 procent jämfört med motsvarande period 2021. Advokatbyrån Baker McKenzie uppger att nedgången i övriga nordiska länder var större. 

”Sverige är en större och mer stabil marknad”, säger advokaten och delägaren Carl Svernlöv till Di.

Han pekar även på att fyra av de fem största affärerna i Norden involverade svenska företag, vilket har stärkt siffrorna. Tobaksjätten Philip Morris bud på Swedish Match – motsvarande drygt 160 miljarder kronor – var det största under perioden.

Merparten av de svenska affärerna genomfördes inom industrisektorn, uppger Baker McKenzie. På andra och tredje plats återfinns konsumentrelaterade produkter och tjänster respektive högteknologisektorn. 

Värdet på de svenska affärerna sjönk med 15 procent och landade på 48,96 miljarder amerikanska dollar – motsvarande nästan 500 miljarder svenska kronor – under det första halvåret. De största affärerna sett till värde genomfördes inom sektorn för stapelvaror på konsumentmarknaden följt av finanssektorn.

Sammanställningen, som baseras på underlag från data- och analysföretaget Refinitiv, visar även att det totala värdet av den globala M&A-aktiviteten rasade med 21 procent till 2,2 biljoner amerikanska dollar. Det motsvarar 22.417 miljarder svenska kronor. 

Nedgången på det totala antalet affärer globalt sett summerades till 17 procent.

Ur ett längre perspektiv var marknaden under de sex första månaderna likväl stark. Carl Svernlöv poängterar att nedgången har skett från 2021 års rekordnivåer och att det första halvåret 2022 – sett till antalet affärer – bjöd på den tredje starkaste M&A-aktiviteten under det senaste decenniet.

De senaste årens högkonjunktur på M&A-marknaden förklaras av ett lågt ränteläge och mycket pengar i systemet, enligt Carl Svernlöv.

”Det som har ändrats nu är att räntan är på väg uppåt. Däremot finns det fortsatt god tillgång på kapital.”

Carl Svernlöv pekar på att stigande räntor gör det dyrare att finansiera förvärven, vilket kan verka hämmande på aktiviteten. Det faktum att säljarna har vant sig vid ett högt prisläge – och kan bli ovilliga att acceptera lägre ersättningar – riskerar att få liknande konsekvenser. 

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera