1515

G20 stödjer strypt oljeproduktion

G20-länderna ställer sig bakom en kraftigt minskad oljeproduktion, vilket Opecländerna och bland annat USA och Ryssland kom överens om i torsdags.

Foto:Tim Rue

G20-ländernas energiministrar har diskuterat frågan via en videokonferens i syfte att få till ett bredare avtal om oljeproduktionen.

”Vi åtar oss att vidta alla nödvändiga och omedelbara åtgärder för att säkerställa stabilitet på energimarknaden,” skriver ministrarna i ett gemensamt uttalande.

Det ges dock inga detaljer om exakt hur stora nedskärningarna i oljeproduktionen ska bli.

När Opecländerna i veckan föreslog en minskning i produktionen med 10 miljoner fat per dag under maj satte sig Mexiko som enda land på tvären. I förhandlingar har sedan USA erbjudit sig att täcka upp för Mexiko, som inte anser sig ha möjlighet att nå upp till sin minskningsandel.

Mötet mellan G20-länderna förväntades leda till ett slutgiltigt avtal med de oljeproducerande länderna utanför Opec, till exempel Mexiko, USA, Brasilien och Norge, men i det officiella uttalandet står inget om någon överenskommelse.

Syftet med att minska den globala oljeproduktionen är att höja det rekordlåga oljepriset och att kompensera för tappet i efterfrågan som coronapandemin har orsakat.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?