1515

G20-länderna lovar att betala rättvis viruskamp

G20-länderna ska betala för en rättvis fördelning av vacciner, testmaterial och mediciner, så att fattiga länder inte hamnar på efterkälken. Det lovar ledarna för världens 20 rikaste länder i en deklaration på söndagen.

Foto:Yves Herman

Efter helgens virtuella toppmöte lovar världsledarna att ”inte avstå från några ansträngningar” för att säkerställa en rättvis tillgång till vacciner för alla världens människor.

Fattiga länder vars ekonomier som härjats av krisen ska dessutom stöttas med skuldlättnader.

G20-ledarna har formellt antagit ett ramverk för skuldlättnader, en uppgörelse som ländernas finansministrar rodde i hamn i förra veckan. Planen innefattar bland annat tillfälligt frysta avbetalningar för 73 länder, samt en gemensam strategi för att hantera skuldproblemen, enligt kommunikén.

Överenskommelsen välkomnas av IMF-chefen Kristalina Georgieva. Men hon framhäver också att fler länder som inte omfattas av planen är i behov av hjälp.

”Framöver måste vi också hjälpa de länder som inte omfattas av ramverket att hantera skuldsårbarheter, så att deras ekonomier kan bli mer motståndskraftiga”, säger hon i ett uttalande efter mötet.

Toppmötet, som ursprungligen var planerat att hållas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, hölls i stället på distans under två dagar. Det leddes likväl av den saudiske kungen Salman.

Flera människorättsgrupper och politiker ville att deltagarna avkräver värdlandets ansvar för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anhöriga till den fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul uppmanade G20 att kräva att hon släpps fri.

”Det är det internationella samfundets plikt att fråga om henne. Att tala om för Saudiarabien att man inte kommer att tro på några av deras reformer så länge de som arbetat för dem sitter bakom galler”, sade al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul till CNN.

Loujain al-Hathloul har suttit fängslad sedan maj 2018 då hon greps tillsammans med flera andra aktivister, och fängslades efter svepande anklagelser om hot mot rikets säkerhet.

Både Amnesty International och Human Rights Watch har protesterat mot att Saudiarabien använder mötet för att dra uppmärksamhet från förtrycket i landet.

Inför mötet uppmanade politiker i Storbritannien, EU och USA sina regeringar att sätta press på Saudiarabien eller dra sig ur mötet.

Borgmästarna i London, Paris, New York och Los Angeles har alla bojkottat evenemanget.

Några deltagare från västländer antydde inför mötet att människorättsfrågor inte kommer att stå på agendan, utan att man föredrar att diskutera frågan med Saudiarabiens regering i bilaterala forum.


Innehåll från SalesforceAnnons

Så når de framgång i den nya digitala världen

Handelsbanken, Volvo Cars och andra framgångsrika storföretag avslöjade sina framgångsrecept under ett livestreamat event. ”90 tempofyllda minuter.” 

I dag arbetar vi var som helst, vi leder på distans, utvecklar tillsammans och samarbetar över gränser och tidszoner. Vad krävs egentligen för att lyckas i en digital värld? Svaren fick vi på ett livestreamat event den 6 maj, där Sveriges främsta experter tillsammans med programledare Peter Settman diskuterade hur vi skapar förutsättningar för nya former av tillväxt och framgång.  

Eventet Salesforce Live arrangerades av kundrelationsjätten Salesforce, vars Sverigechef Dan Bjurman säger:  

– Under 90 tempofyllda minuter inspirerades vi av nya sätt att tänka, och tog del av konkreta framgångsfaktorer för att agera i den nya digitala världen. Tillsammans med bland andra Handelsbanken, Volvo Cars, Sandvik, MatHem, Trustly och Stadsmissionen fick vi skarpa exempel från olika branscher, och spaningar om framtiden från professor Micael Dahlen och futurologen Ashkan Fardost.  

Från Handelsbanken deltog Catharina Belfrage Sahlstrand, Group Head of Sustainability och Stephan Erne, Chief Digital Officer i en breakout-session. De berättade om bankens resa inom digitalisering och hållbarhet, var man står idag samt hur de ser på framtiden.  

Ta del av Salesforce live  

Liksom i andra branscher har pandemin satt ytterligare fart på digitaliseringen inom banksektorn och medfört nya prioriteringar. Salesforce undersöker varje år vilka frågor som är viktigast bland beslutsfattare inom finansbranschen globalt. Den senaste rapporten ”State of Finance 2020” med 

2 800 respondenter pekar på stora skillnader före och efter pandemins utbrott.

Ladda ned State of Finance 2020 här  

– Finansiella aktörer i Norden har helt stuvat om bland sina prioriteringar. Ökad personalisering av banktjänster ses nu som den enskilt viktigaste frågan, följt av ökad automatisering av processer, säger Rob Klomps, CTO Financial Services EMEA på Salesforce, och tillägger:

– Vi ser också en brytpunkt i att en majoritet av kunderna nu föredrar digital rådgivning framför fysisk. Handskakningar och personliga samtal anses inte längre som avgörande för att bygga förtroende. Men en bank som sällan eller aldrig träffar sina kunder måste jobba mer datadrivet för att förutse deras behov och möta dessa. 

Algoritmdrivna finansiella tjänster 

För att lyckas med detta måste bankerna skaffa sig en 360-gradersvy av sina kunder. 

– De måste bli bättre på att samla in, förstå och agera på kunddata på ett intelligent och konsekvent sätt. Och de behöver känna till kundens ekonomiska milstolpar och mål.

Digital rådgivning och andra automatiserade och AI-stödda banktjänster blir allt smartare. Rob Klomps lyfter fram algoritmdrivna finansiella tjänster som fattar beslut eller genomför uppdrag för kundens räkning, som ett framtidsområde. 

Varför har bankerna inte kommit längre inom digitala tjänster?   

– Därför att de sitter fast i föråldrade IT-strukturer och system som inte är så lätta att koppla ihop och därför att deras organisation speglar produkterna och inte kunderna. Deras digitalisering har utgått från produkter som utlåning, betalningar, sparande. Men kunderna tänker inte ”vilken produkt kan lösa mina problem”, de ser sin finansiella ställning och sina behov. Produktapproachen måste bort och ersättas av kundfokus.

Bankens medarbetare var tidigare kundernas primära kontaktyta, men nu är digitala kanaler minst lika viktiga och upplevelsen av dessa behöver förbättras. De som lyckas bäst med det blir vinnarna på den nya digitala bankmarknaden, menar Rob Klomps. 

Ta del av Salesforce live här

Mer från Salesforce

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Salesforce och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?