1515
Annons

G20-länderna lovar att betala rättvis viruskamp

G20-länderna ska betala för en rättvis fördelning av vacciner, testmaterial och mediciner, så att fattiga länder inte hamnar på efterkälken. Det lovar ledarna för världens 20 rikaste länder i en deklaration på söndagen.

Foto:Yves Herman

Efter helgens virtuella toppmöte lovar världsledarna att ”inte avstå från några ansträngningar” för att säkerställa en rättvis tillgång till vacciner för alla världens människor.

Fattiga länder vars ekonomier som härjats av krisen ska dessutom stöttas med skuldlättnader.

G20-ledarna har formellt antagit ett ramverk för skuldlättnader, en uppgörelse som ländernas finansministrar rodde i hamn i förra veckan. Planen innefattar bland annat tillfälligt frysta avbetalningar för 73 länder, samt en gemensam strategi för att hantera skuldproblemen, enligt kommunikén.

Överenskommelsen välkomnas av IMF-chefen Kristalina Georgieva. Men hon framhäver också att fler länder som inte omfattas av planen är i behov av hjälp.

”Framöver måste vi också hjälpa de länder som inte omfattas av ramverket att hantera skuldsårbarheter, så att deras ekonomier kan bli mer motståndskraftiga”, säger hon i ett uttalande efter mötet.

Toppmötet, som ursprungligen var planerat att hållas i Saudiarabiens huvudstad Riyadh, hölls i stället på distans under två dagar. Det leddes likväl av den saudiske kungen Salman.

Flera människorättsgrupper och politiker ville att deltagarna avkräver värdlandets ansvar för brott mot de mänskliga rättigheterna.

Anhöriga till den fängslade kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul uppmanade G20 att kräva att hon släpps fri.

”Det är det internationella samfundets plikt att fråga om henne. Att tala om för Saudiarabien att man inte kommer att tro på några av deras reformer så länge de som arbetat för dem sitter bakom galler”, sade al-Hathlouls syster Lina al-Hathloul till CNN.

Loujain al-Hathloul har suttit fängslad sedan maj 2018 då hon greps tillsammans med flera andra aktivister, och fängslades efter svepande anklagelser om hot mot rikets säkerhet.

Både Amnesty International och Human Rights Watch har protesterat mot att Saudiarabien använder mötet för att dra uppmärksamhet från förtrycket i landet.

Inför mötet uppmanade politiker i Storbritannien, EU och USA sina regeringar att sätta press på Saudiarabien eller dra sig ur mötet.

Borgmästarna i London, Paris, New York och Los Angeles har alla bojkottat evenemanget.

Några deltagare från västländer antydde inför mötet att människorättsfrågor inte kommer att stå på agendan, utan att man föredrar att diskutera frågan med Saudiarabiens regering i bilaterala forum.

Innehåll från Transfer GroupAnnons

Experten: Säkerhet allt viktigare för företag

Skjutningar och sprängdåd är vanligt förekommande i Sverige, visar statistik från bland andra Brottsförebyggande rådet och Polismyndigheten. 

Det har fått många verksamheter att se över sin säkerhet.

– Många av de som i dag efterfrågar våra tjänster har ingen egen hotbild mot sig – de har bara fel grannar, säger säkerhetsexperten Magnus Ahde från Altum Security AB.   

 

Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå

En studie från Brottsförebyggande rådet, Brå, konstaterar att Sverige är det värst drabbade landet i Europa när det gäller dödligt skjutvåld. I studien har svenska dödsskjutningar jämförts med 22 andra europeiska länder under perioden 2000 till 2019.

Även sprängdåd har varit vanligt förekommande under de senare åren, visar statistik från polismyndigheten. 2021 anmäldes 79 stycken i Sverige.

Ökad efterfrågan på säkerhet

En konsekvens har blivit att efterfrågan på fysisk säkerhet har ökat. Det berättar Magnus Ahde, som har arbetat över 20 år i säkerhetsbranschen och i dag är säljare på Altum Security AB.

– Eftersom det är svårt att rikta bomber mot en speciell mottagare riskerar alla inom en viss area att bli drabbade vid en explosion. Man behöver alltså inte ha en hotbild mot sig för att drabbas. Och det betyder att allt fler inser att de behöver skydda sig mot den typen av händelser, säger han.

Snyggt – och farligt

Från att tidigare framför allt haft ambassader och myndigheter som kunder så märker Magnus Ahde och hans kollegor, som är experter inom säkerhetskonsultation och skalskyddslösningar, att även andra typer av verksamheter efterfrågar deras tjänster.  

– Exempelvis kan en sådan sak som att ha en glasfasad på sitt huvudkontor idag utgöra en stor säkerhetsrisk. Det är snyggt – men väldigt farligt om det skulle ske en explosion.

Kombinationslösningar

Altum Security är en del av säkerhetskoncernen Transfer Group AB som förutom skalskyddslösningar erbjuder allt inom fysisk säkerhet; från bevakning och säkerhetskontroller till larm, och mjukvarulösningar som förenklar och effektiviserar helhetserbjudandet. 

– Vår styrka är att våra bolag täcker olika delar av fysisk säkerhet och att vi därför kan erbjuda olika typer av kombinationslösningar, förklarar Transfer Groups vd Pernilla Jennesäter.

– Vi gjorde exempelvis nyligen en kombinationslösning på en ambassad tillsammans med vårt systerbolag Sensec AB för att skydda både byggnaden och inpassering. Sensec stod för röntgen och metalldetektion, och Altum för beskjutnings- och explosionsskydd, berättar Magnus Ahde. 

Unika inom högsäkerhet

Magnus Ahde menar att det finns få andra bolag i branschen som jobbar så heltäckande med skalskyddlösningar som Altum Security. 

– Många fokuserar på en specifik produkt eller lösning, medan vi kan leverera en mängd olika produkter inom högsäkerhet, allt från skottsäkra fönster och dörrar till panic rooms. På så sätt sticker vi ut, säger han. 

 Läs mer om hur sectech tar säkerhetslösningar till nästa nivå 

 

 

 

Mer från Transfer Group

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Transfer Group och ej en artikel av Dagens industri

Hongkong lättar på karantänregler

Hongkong lättar på karantänreglerna för resenärer från utlandet. Från och med fredag ska inresande sitta i karantän i tre dagar i stället för i en vecka, meddelar den nye ledaren John Lee.

Foto:Phil Bird

Alla som kommer till Hongkong ska från fredag sitta i hotellkarantän i tre dagar. Under följande fyra dagar ska de sedan övervakas och ha begränsad rörelsefrihet, men kunna bo hemma eller på ett hotell de själva väljer.

Tre dagars karantän är den kortaste tiden sedan pandemin startade.

I öprovinsen Hainan i södra Kina rapporteras ytterligare 259 covidfall. Där har runt 80.000 turister strandsatts som en följd av strikta pandemirestriktioner som infördes i lördags.

På ön finns många turister som nu måste testa negativt fem gånger på sju dagar för att få lämna ön.

I hela landet rapporterar Kina 324 nya fall av lokalt överförd smitta och 483 asymptomatiska fall, som landet redovisar separat. Statistiken kommer från kinesiska myndigheter och är svår att verifiera.

Kina håller fast vid sin strikta nollcovidpolitik, där hårda restriktioner fortfarande används för att hålla smittspridningen under kontroll.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera