1515

G20 enades mot protektionism

Ledarna på G20-mötet i Hamburg har enats om en kompromiss i klimatfrågan. I slutdokumentet står det att de beaktar USA:s beslut att dra sig ur Parisavtalet. Medlemmarna enas också om att bekämpa handelsprotektionism.

I dokumentet skriver gruppen om klimatet att: "USA kommer att verka för att arbeta nära andra länder för att hjälpa dem att använda fossila bränslen på ett mer rent och effektivt sätt, samt verka för att bidra till att distribuera förnybara och andra rena energikällor mot bakgrund av vikten av tillgång till energi och säkerhet".

Men värden för mötet, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, betonar under en presskonferens, efter undertecknandet, att samliga länder utom USA är överens om att Parisavtalet om klimatet är oåterkalleligt. Detta noteras också i själva dokumentet.

Handelsfrågorna har varit ett annat hett debattämne under G20-mötet med anledning av att USA:s president Donald Trumps politik att sätta Amerika främst. I ett uttalande har medlemmarna enats om att bekämpa protektionism och hålla sina marknader öppna för utländsk handel, rapporterar AP. Men det står också att handeln ska vara ömsesidigt fördelaktig och att länder kan ta till åtgärder för att skydda sina egna marknader.

Den tyska förbundskanslern Angela Merkel säger under en presskonferens efter att dokumentet undertecknats att hon glädjer sig över att G20 kunnat enas om att hålla marknaderna öppna och bekämpa protektionismen.

Lördagen är G20-mötets andra och sista dag. Mötet mellan de mäktiga länderna har hållits mot en kuliss av våldsamma protester på gatorna i Hamburg. Efter två dagar av urartade demonstrationer har nära 200 poliser har skadats, enligt tyska medier.

Spänningar mellan världsledare och känsliga frågor som Nordkorea och Syrien har gjort G20-mötet i Hamburg till ett av de stormigaste på åratal, skriver AFP.

Efter att under fredagen ha träffat Rysslands president Vladimir Putin kommer USA:s president Donald Trump under lördagen att ha ett möte med Kinas president Xi Jinping.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?