ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fyrbent miljardmarknad intar Stockholmsmässan

  • Foto: TT

Att skämma bort sin hund har aldrig varit så populärt som när hundmässan intar Stockholm i helgen för över 100:e gången. Den nyaste trenden är digital:  "Vi kan se att det dyker upp allt fler tjänster på nätet för hundar", säger Ulf Uddman på Svenska Kennelklubben. 

Med 123 montrar som erbjuder alltifrån exklusiva balsam för hunden till lyxiga accessoarer blir Hundmässan den största tillbehörsmässan i Norden. 

“Vi har märkt av att fler satsar på vår målgrupp, och då dyker det upp mer att välja på. Vi köper hellre en lite dyrare hundsäng om den passar i våra hem, en matchande matskål, hundhalsband med strass och ett läderkoppel. Köper vi kläder kan det vara i Mulberry-mönster. Vi har möjlighet att välja, och då gör vi det”, säger Hans Rosenberg, pressansvarig på Svenska Kennelklubben som årligen arrangerar eventet.  

Svenskarna spenderar allt högre summor på sina husdjur och de senaste 20 åren har marknaden mer än fördubblats i värde. Totalt beräknas branschen omsätta 16 miljarder kronor, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet. 

Di:s krönikör Henrik Mitelman har skämtsamt sagt att när det öppnar ett hundyoga i stan, ja då vet man att ekonomin är överhettad. 

Medan hunddagis runt om i Sverige vittnar om köer på upp till två år har nischade företag som tillverkar ekologisk, lufttorkad hundmat hittat hem på marknaden. Samtidigt har det dykt upp appar och tjänster, som digitala veterinären Firstvet, som ska underlätta livet för hundar och hundägare. 

“Riskkapitalister började investera i start up-marknaden för husdjur för några år sen, och nu kan vi se att det dyker upp allt fler tjänster på nätet för hundar. Ett exempel är appar för  att hitta hundpassning. Det är en konsekvens av att vi är beredda att lägga ner mer pengar på våra hundar. Det kommer man kunna se på mässan”, säger Svenska kennelklubbens vd Ulf Uddman. 

Under helgen kommer över 7.500 hundar från 22 olika länder, Japan allra längst bort, samlas på Stockholmsmässan i Älvsjö utanför Stockholm. Eventet beräknas locka 30.000 besökare, vilket gör det till ett av de större eventen i världen av sitt slag. Utöver traditionella hundutställningar sker också tävlingar i hundsporterna lydnad och handling och SM i freestyle. Dessutom kommer tre hundar tilldelas priset Årets polishund 2018 av Ingrid Wall, mamma till journalisten Kim Wall, för deras insatser i sökandet efter hennes dotters kvarlevor.

“Det kommer bli känslosamt,” säger Ulf Uddman.  

Att vi svenskar lägger ner flera tusenlappar i månaden på våra fyrbenta vänner tror Hans Rosenberg är en konsekvens av att hundarna ses alltmer som familjemedlemmar, istället för sällskapsdjur. I dag är över 360.000 hundar registrerade i Svenska Kennelklubbens register, och antalet hundägare ökar per år. Populärast i Sverige just nu är raserna labrador retriever och golden retriever, men det dyker också upp raser som blir extra trendiga – och då riskerar också priserna att skjuta i höjden. 

“I början av 2000-talet med Paris Hilton var det chihuahuor som gällde. Nu är det istället fransk bulldog, mops och bostonterrier som är populära raser, och kan gå för lite mer än 20.000”, säger Hans. 

Trots marknadens explosiva framfart tror varken Hans Rosenberg eller Ulf Uddman att det blivit dyrare att äga hund. 

“Det är du som hundägare som avgör. Ett billigt foder kan vara lika bra som ett dyrt. Hunden är lika nöjd med en trälåda tillsammans med en filt som luktar som familjen lika väl som en hundbädd för flera tusen”, säger Hans Rosenberg. 

 

 

 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies