1515
Annons

Fyradagarsveckan sprider sig globalt

Obegränsad semester, fyradagarsveckans utbredning och kontorsflykten från storstäderna - det är några av de många omvälvande förändringar för världens arbetsgivare och personal just nu.

Tokyo
TokyoFoto:Most Photos

Onsdagsberget växer
För många företag innebär den nya hybridarbetslösningen att medarbetarna bara behöver jobba tre dagar på kontoret, vilket då oftast blir antingen måndag, tisdag, onsdag eller tisdag, onsdag, torsdag. Möjligen också onsdag, torsdag, fredag. Och de som kanske bara kommer in till arbetsplatsen en gång i veckan, kommer oftast mitt i veckan.

Detta har därför resulterat i det som nu går under begreppet onsdagsberget. Dagen då alla, nästan, faktiskt är på plats.

Eftersom många företag också börjat anpassa sina lokaler efter hybridarbetet står en del också med för små lokaler och småkaos på just onsdagar,

Denna trend börjar också synas i städernas lunchrestauranger där det är betydligt trängre vid borden på just onsdagar än andra dagar i veckan. Detsamma gäller i kollektivtrafiken i rusningstid på många orter. 

Gröna jobbvågen
Utflyttningen från Stockholm, Göteborg och Malmö har ökat med 77 procent sedan tiden runt millennieskiftet och utvecklingen har snabbats på under pandemin. Redan före pandemin var det fler som flyttade från än till Sveriges tre största städer. 

Nu är det bara en tidsfråga innan företagen flyttar med och lämnar storstäderna, tillsammans med arbetsplatserna. I Tokyo är det redan en realitet och en trend som bara stärks. Där lämnade 350 företag den japanska huvudstaden och flyttade huvudkontoren ut i landet förra året, rapporterar Financial Times. 

Fyradagarsveckan sprider sig
Spanien, Japan, Skottland och Nya Zeeland är bara några av länderna med storskaliga försök med arbetstidsförkortning och i praktiken fyradagarsveckor. 

På Island har det mer eller mindre permanentats och idag arbetar 85 procent av islänningarna fyradagarsvecka med full lön vilket resulterat i högre produktivitet och ökat välbefinnande. Från årsskiftet gäller även fyra dagars arbetsvecka i Förenade Arabemiraten.

Belgien har också nyligen klubbat igenom en reform för ett mer flexibelt arbetsliv som bland annat innebär möjligheter till fyradagars arbetsvecka. Men det handlar här inte om arbetstidsförkortning utan en belgisk arbetsvecka ska fortfarande vara 38 timmar och för den som jobbar fyra dagar i veckan blir arbetsdagarna istället längre. Belgare ska dock även kunna välja att arbeta mer en vecka och mindre en annan, bland annat för att underlätta för föräldrar som har barn varannan vecka.

Lönen lockar inte längre
Obegränsad semester, meddelade Goldman Sachs att investmentbanken nu erbjuder sina seniora medarbetare. Partners och chefer vid banken kommer enligt ett nytt system med flexibel semester också kunna ta ledigt när de vill, utan att ha fasta semesterdagar. 

Bankkollegorna på Citi lockar inte heller nyanställda med fetare lönekuvert och bonusar utan med en ny investment banking hubb, ett nytt kontor i Malaga på den spanska solkusten dit man hoppas kunna rekrytera till en början ett 30-tal juniora analytiker. Förutom 320 soldagar och nära till beachen garanteras de 40-timmars arbetsveckor istället för de 95-timmarsveckor som fortfarande gäller i stora delar av finansbranschen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?