Annons

Fyra nya coronadödsfall – Tegnell: ”Liten tendens till uppgång”

Sedan i måndags har ytterligare fyra personer med bekräftad covid-19 rapporterats döda i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten.Foto:Ali Lorestani/TT

Totalt har 5.770 smittade personer avlidit i landet.

Antalet personer som bekräftats smittade av covid-19 i Sverige är nu 83.126.

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, berättar att det fortfarande är Nord-, Sydamerika och Indien som står för en stor del av världens fall.

”I Sverige har vi en liten tendens till uppgång igen, men den verkar ha avstannat så vi hoppas att det inte blir så mycket mer med det”, säger han.

”Vi har fortfarande väldigt få inlagda på iva, bara enstaka fall, och antalet avlidna fortsätter även hålla sig på en låg nivå.”

Han betonar vikten av att följa rekommendationerna för att fortsatt hålla nere antalet sjuka – särskilt nu inför hösten när många återgår till arbete och skola. Har man varit utomlands under sommaren är det bra att jobba hemifrån de första dagarna, säger han.

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, bekräftar bilden av att belastningen på sjukvården fortsatt minskar. Däremot konstateras fler unga i åldern 20-29 smittade.

”Det finns också en spänd förväntan inför vad som händer inför skolstarten”, säger han.

Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket, tar vid och säger att svensk skola hanterade våren på ett bra sätt. Man kan till och med se att resultaten förbättrades, berättar han.

”Dock vet vi en sak, och det är att det bästa är om lärare och elever möts i skolan. Bildning handlar inte bara om att lära sig fakta och färdigheter, utan om att utveckla värderingar, samspela med andra och förstå andra och sig själv. Allt det lär man sig bättre i skolan än på nätet”, säger Fredriksson.

Peter Fredriksson menar att det varken är Folkhälsomyndigheten eller politiker som ska detaljstyra hur skolan ska lösa hösten – utan det är upp till varje skola.

”Förutsättningarna ser olika ut. Skolchefer och rektorer behöver fatta beslut i samråd med lärare, de vet bäst hur undervisning bedrivs”, säger Fredriksson.

Han uppmanar även elever och lärare att fortsätta hålla distans, tvätta händerna och stanna hemma om man har symptom. Lärare bör inte heller ha möten eller samlas i grupper, och även utvecklingssamtal bör skötas på distans om det är möjligt.

”Inte heller i höst kan skolan göra allt skolan vill göra eller brukar göra. Man får göra det bästa av det som är möjligt”, säger generaldirektören.

”Det var en tuff vår, och det blir en tuff höst.”

Huvudregeln är att undervisningen ska ske i skolan till hösten, men viss distansundervisning tillåts. Till exempel kan det ske om lärare eller elever visar symptom, eller om trängsel befaras i kollektivtrafiken.

”Både Göteborg och Stockholm har fattat sådana beslut”, säger Peter Fredriksson.

Han betonar vikten av att enskilda skolor måste ta ansvar under hösten.

”Det finns på sina håll en förväntan om att Folkhälsomyndigheten ska vara mycket mer detaljerade i sina rekommendationer. Men Folkhälsomyndigheten är ingen expertmyndighet när det gäller skolan”, säger han.

Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), berättar att olika skolor har väldigt olika förutsättningar inför hösten.

”Vi har kommuner med många invånare och kommuner med väldigt få invånare. Vi har kommuner med stora skolor med flera tusen elever, och skolor med bara några hundra elever. Vi har kommuner med väldigt många friskolor, och vissa utan några alls”, säger han.

Det kommer inte att bli enkelt, understryker han. SKR har tagit fram en scenarieplanering som ska hjälpa skolorna att hantera olika typer av frågor som de kan ställas inför.

”Frågan är: kommer man klara det här? Det är det egentligen ingen som vet. Men vi har skaffat oss en bra digital kompetens, vi är välorganiserade, vi har kompetenta medarbetare och vi har beslutsfattare som är beredda att kliva fram och ta svåra beslut”, säger Per-Arne Andersson.

”Men det här kan vara svårare än vad det var under vårterminen.”

Anders Tegnell får en fråga om vilka risker det finns med att massvaccinera i ett så här tidigt skede, med anledning av att Vladimir Putin gått ut med nyheten om att Ryssland har ett färdigt vaccin redan nu.

”Vår inställning är att ska man ge sig ut på något sådant, så ska det vara ett godkänt och testat vaccin av de myndigheter vi har.”

”Vaccinet kommer inte att finnas i Sverige förrän det har genomgått de testerna”, säger Tegnell.

En reporter frågar om Anders Tegnell själv hade kunnat tänka sig att ta vaccinet.

”Jag tycker att vi ska hålla oss till vaccin som är godkända och testade enligt det regelverk vi har på plats”, svarar han.

TT frågar hur skolorna rent konkret ska tänka inför hösten för att undvika smittspridning.

”När det gäller skolstarten så verkar det vara mycket upplagt för att eleverna i årskurs ett börjar på andra dagar än årskurs två och tre. Man lägger scheman på olika klockslag”, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

”Men det ser olika ut och det finns inga exakta råd hur man ska göra.”

Per-Arne Andersson betonar att all personal på skolan måste vara delaktig i planeringen.

”Det är ett stort ansvar och det finns stora förväntningar på att man ska klara det. Förutsättningarna för varje skola ser så olika ut så det är svårt att ha riktlinjer för hur man ska göra”, säger han.


Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?