Fyra kilo uran hittat i ventilationssystem

Den svenska kärnbränslefabriken Westinghouse hade i början av november totalt fyra och ett halvt kilo uran på tre olika ställen i ventilationssystemet, rapporterar P4 Västmanland.

Bild:Colourbox

Upptäckten fick Strålsäkerhetsmyndigheten att göra ett oanmält besök hos bolaget. Enligt myndigheten har Westinghouse inte följt sina egna rengöringsinstruktioner för ventilationssystemet, vilket har lett till att uranspill från produktionen av bränslepatroner till kärnkraftverk samlats i olika delar av ventilationssystemet.

"Det farliga var inte att man hittade uran, utan att det allvarliga var att Westinghouse inte hade full kontroll över sin anläggning och att de trodde att de hade instruktioner som följts, men att det sedan visade sig att detta inte stämde", säger Angelica Öhrn som är inspektör vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Myndigheten har tidigare kritiserat Westinghouse för att inte ha koll på just uransamlingar i ventilationssystemen.

"Den allvarligaste olyckan som skulle kunna hända där i fabriken är det vi kallar för en kriticitetsolycka, det vill säga en okontrollerad kärnreaktion", säger Eric Häggblom som är inspektör vd myndigheten.

En sådan olycka skulle skapa strålning som skulle leda till dödsfall bland människor som befinner sig i närheten av olycksplatsen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?