Annons

Fynda Jarl Kulles rock när Dramaten säljer ut kostymer

På lördag säljer Dramaten ut 2.000 kostymer, då finns chansen att lägga vantarna på kläder från exempelvis Ingmar Bergmans uppsättning av ”Kung Lear”.
”Vi har helt enkelt inte plats för alla kostymer”, säger Barbro Hellsing, chef för kostymförrådet.

Utförsäljning i Dramtens kostymförråd.Det var omkring sju år sedan Dramaten senaste sålde ut kläder från kostymförrådet. I helgen det dags i gen.
Foto:Jonas Eng

Det är en salig blandning kläder som ska sorteras inför utförsäljningen, förberedelserna är i full gång. Repsal 1, som sägs ha varit Ingemar Bergmans favoritrum, är överbelamrad av klädställningar med skjortor, klänningar, kavajer, västar och helt osannolika kostymer. Här finns allt ifrån helt vanliga skjortor och skor till kostymer föreställande en potatis eller en astronaut.

Bland rariteterna finns rocken som Jarl Kulle bar då han spelade ”Kung Lear”, regisserad av Ingemar Bergman, 1984. Motspelerska var Lena Olin. Här finns även Maria Holmkvist klänning från Shakespeares ”Trettondagsafton”, som gick på Dramaten 2015, och en handmålad sidenklänning som burits av Tova Magnusson under uppsättningen av ”Figaros bröllop” 2016. Priserna ligger på mellan 50 och 4.000 kronor.

För tre år sedan då Dramaten, som nu flyttar ur lokalerna i ett halvår på grund av storrenovering, senast hade kostymutförsäljning kom 2.000 besökare. Nu öppnar portarna klockan 10.00.

”Folk köade från klockan sex på morgonen. Och vi släpper bara in ett par hundra besökare åt gången”, säger Lena Törner.

Varför är det så länge sedan sist ni sålde ut kostymer?
”Utförsäljningen tar lång tid att planera. För oss på kostym är det stora förberedelser. Vi skulle haft en utförsäljning förra året, men det hann vi inte med, men i år när vi måste hålla stängt passar det bra”, säger Barbro Hellsing.

Hur har ni valt ut kläderna som nu säljs?
”Det som vi märker inte är gångbart och som hängt med länge. Och det vi har mycket av. Sånt vi inte kommer använda igen”, säger Pia Pernhem, som är skräddare på Dramaten.

Återanvänds många kostymer i nya uppsättningar?
”Ja, vi återanvänder så mycket vi kan. Men alla uppsättningar kommer inte kunna göras igen, Kung Lear skulle vi inte kunna göra i dag exempelvis. Det finns inte budget för det”, säger Barbro Hellsing.

Vilken kostym tror du kan bli dyrast?
”Svårt att säga, men mest speciell är nog Maria Holmkvist dräkt från Shakespeares ”Trettondagsafton”. Den är sydd i konstskinn och ser enkel ut, men är ett komplicerat hantverk”, säger Barbro Hellsing.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?