Annons

Funktionsrätt sparkar Ohly

Förre Vänsterledaren Lars Ohly tvingas lämna sin post som ordförande för Funktionsrätt Sverige. En majoritet av de 41 medlemsförbunden saknar förtroende för honom.

I ett pressmeddelande bekräftar Funktionsrätt Sverige att Lars Ohly lämnar sin post.

Bild:TT

"Under dagens extrakongress uttryckte en majoritet av Funktionsrätt Sveriges medlemsförbund att de inte har fortsatt förtroende för Lars Ohly, som ordförande för organisationen", skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Lars Ohly kommenterar i samma pressmeddelande:

"Det är naturligtvis ledsamt att det inte längre finns ett förtroende för mig som ordförande i organisationen."

"Det viktigaste för mig är nu att skapa så bra förutsättningar som möjligt för att Funktionsrätt Sverige ska kunna fortsätta vårt viktiga arbete. Jag kommer därför att finnas kvar som ordförande till det att en ny ordförande utsetts. Jag ska också göra allt jag kan för att en ny ordförande får de bästa förutsättningarna att göra ett bra jobb".

Nyval av ordförande och fyllnadsval av fyra styrelseledamöter, som kommer att ersätta de fyra som lämnade styrelsen i december, sker vid en extrakongress den 8 mars.

Ohly höll ett långt försvarstal på extrakongressen, men det hjälpte inte.

Lars Ohly har varit en synlig ordförande sedan han valdes i maj förra året för Funktionsrätt Sverige, en organisation som ska ge de 41 förbunden som företräder personer med olika typer av funktionshinder en stark röst.

Men Ohlys ställning har ifrågasatts sedan det kom fram att han anklagats för ofredande av en kvinna efter en V-fest i Malmö i höstas. Ohly har bett om ursäkt för det som han själv kallar olämpligt beteende. En polisanmälan gjordes, men den ledde inte vidare. Vänsterpartiet stängde av honom från partiets evenemang tills vidare.

När det hela blev känt avgick fyra av Funktionsrätt Sveriges styrelseledamöter i protest mot att Ohly inte ville lämna sin post. De fyra ansåg att han inte längre kunde företräda dem med trovärdighet.

I talet på kongressen bad han åter om ursäkt för sitt beteende och att det har gått ut över tempo och fokus i organisationens arbete. Han kritiserade Vänsterpartiet men också hur frågan om hans framtid har hanterats internt i Funktionsrätt. Han hävdar att organisationens styrelse har försökt avsätta honom med kuppartade metoder, utan att fråga medlemsförbunden.

Han sade att i en organisation som Funktionsrätt borde förståelsen för att alla inte är perfekta vara stor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?