Annons

Fullt ordkrig om välfärdsutredningen

Näringslivets lobbyister har försökt tysta debatten om välfärdsvinsterna. Det hävdar regeringen, som på tisdagen tog emot slutbetänkandet från Reepalu-utredningen.
Samtidigt döms den politiska processen ut fullständigt av oppositionen.

Bild:TT

Den politiskt laddade frågan om vinst i välfärden blev på tisdagen än mer infekterad.
Regeringen, som varit hårt ansatt av oppositionen och näringslivet för sin hantering av vinstfrågan, gick till motoffensiv och anklagade näringslivet för att ha försökt tysta utredningen.

”Det finns företag och lobbyorganisationer som bedriver en aktiv lobbying. Kraften i lobbyismen är otroligt stark eftersom det handlar om enorma summor pengar och enorma ekonomiska intressen”, sa civilminister Ardalan Shekarabi vid en presskonferens på Rosenbad.

”Jag tycker att det varit beklagligt att det funnits en vilja att tysta frågorna under den här processen och är nu väldigt glad att vi har ett underlag trots de försöken.”

Svaret kom omedelbart från alliansföreträdarna, som i hårda ordalag dömde ut Ilmar Reepalus utredning.

”Det är det mest långtgående förslaget i socialistisk riktning som en svensk regering har lagt fram sedan löntagarfondsdebatten på 70-talet”, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Det slutbetänkande som presenterades på tisdagen handlar om hur man kan ställa tuffare kvalitetskrav i välfärdssektorn, och bygger på ett tilläggsdirektiv som alliansen och Sverigedemokraterna tvingat fram.

Men trots riksdagsmajoritetens önskan slår Ilmar Reepalu fast att det inte är möjligt att ersätta vinstbegränsningar med utökade kvalitetskrav. Och den ansvarige ministern håller med.

”Vi har en historia av 20-25 år av mer och mer detaljkontroll och det är knappast mer av den varan som kommer att förbättra villkoren i välfärden”, säger Ardalan Shekarabi.

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Ulf Kristersson avfärdar Ilmar Reepalus utredning som ett ”beställningsverk”.

”Det är en slarvig och ytlig utredning som inte alls gör det jobb som vi tyckte att man skulle göra”, säger han.

Beskedet från Ulf Kristersson är därför att det behövs en ny utredning, som tar fram ett tydligt regelverk för att mäta kvalitet och uppföljning inom både privat och offentligt utförd verksamhet.

”Om regeringen vägrar att göra jobbet nu, så kommer vi att göra det efter en valseger”, säger han.

Trots det höga tonläget från alliansföreträdarna vädjade flera av dem på tisdagen till regeringen om att försöka göra upp och hitta en gemensam kompromisslinje.

”Det bästa regeringen kan göra nu är att slänga utredningen och bjuda in till överläggningar. Vi är beredda att medverka till att lyfta kvalitén och få till ett bättre system för att stänga ute oseriösa aktörer”, säger Jan Björklund.

Men möjligheterna att nå en kompromiss är i princip obefintlig. Ardalan Shekarabi hänvisar till uppgörelsen med Vänsterpartiet om att begränsa vinsterna och säger att regeringen kommer att lägga en proposition före valet nästa år.

Alliansföreträdarena tonade på tisdagen ned hotet om en misstroendeförklaring, men gjorde samtidigt klart att man tänker ta strid mot vinsttaket.

”Lägger de en proposition som bygger på Reepalus innehåll, på hans tankegods och analys, då kommer vi att göra allt vi kan för att avslå den”, säger Ulf Kristersson.

På en punkt backade dock utredaren Ilmar Reepalu, och det handlar om den ideella sektorn. Di har tidigare avslöjat hur även de idéburna aktörerna riskerar att slås ut av vinsttaket – men nu ska de undantas av regleringen.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera