1515

Fullsatt finansevenemang i Globen ställs in efter virusoro

På torsdag skulle bland annat Cristina Stenbeck och Petter Stordalen talat inför drygt 13.000 börsintresserade i Globen i Stockholm. Men på grund av oron kring coronaviruset väljer nu arrangören Börshajen att ställa in evenemanget.

”Vi är inte Melodifestivalen eller en större arrangör som i sista stund kan avsätta mycket pengar för att höja säkerhetsnivån”, säger Börshajens vd Andra Farhad.

Cristina Stenbeck och Petter Stordalen fanns bland talarna.
Cristina Stenbeck och Petter Stordalen fanns bland talarna.Foto:Jack Mikrut/Jesper Frisk

Den storslagna kvällen i Globen, tillika turnéavslutningen på Börshajen Academy, med fokus på sparande på börsen skulle ha lockat ett fullsatt Globen nu på torsdag. Men på måndagseftermiddagen valde arrangören att ställa in evenemanget på grund av Folkhälsomyndighetens nya besked kring coronaviruset.

”Det känns fruktansvärt, jag känner en sorg i hjärtat”, säger Andra Farhad, vd och grundare av utbildningsplattformen Börshajen, som står bakom evenemanget.

Andra Farhad har jobbat med arrangemanget i nästa ett år. Osäkerheten kring penningtvättshärvorna i storbankerna och en långvarig sjukhusvistelse har tidigare pausat förberedelserna. Efter att ha tagit sig igenom det tvingas hon nu ställa in Globen-kvällen helt och hållet – bara två dagar innan evenemanget skulle gå av stapeln.

”Vi har sagt att vi inte ska ta några förhastade beslut, men efter att Folkhälsomyndigheten höjde riksnivån i dag så kände jag att jag inte kunde ta den här risken”, säger Andra Farhad.

Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen.
Andra Farhad, vd och grundare av Börshajen.Foto:DANIEL ROOS, Daniel Roos

Många andra evenemang äger rum ändå, varför tog ni det här beslutet?
”Vi är ett litet bolag och har inte resurser att sätta in. Vi är inte Melodifestivalen eller en större arrangör som i sista stund kan avsätta mycket pengar för att höja säkerhetsnivån på evenemanget. Sen har det också varit sportlovsvecka, där många har befunnit sig utomlands och kanske inte sett symptomen än.”

Totalt väntades 13.200 personer besöka Globen på torsdag. På talarlistan finns bland annat Cristina Stenbeck, norske hotellmagnaten och investeraren Petter Stordalen samt artisten och entreprenören Silvana Imam.

”Jag trodde inte att det skulle vara ett sådant tryck på biljetterna, vi har haft en väntelista i en och en halv månad. Men det kommer att finnas fler dagar att fylla Globen, det blir bara inte den här veckan. Förhoppningsvis kommer det att bli av i framtiden”, säger Andra Farhad.

Oron kring coronaviruset har den senaste veckan fått världens finansmarknader att agera panikartat. Efter att ha fallit nästan 12 procent förra handelsveckan rekylerade Stockholmsbörsen ändå upp 0,5 procent på måndagen.

”Börsen styrs av känslor, och nu dominerar säljarna eftersom folk är rädda för vad som händer. Den som är långsiktig kommer bara att gynnas av det här för för de personerna är det ett fantastiskt köptillfälle”, säger Andra Farhad.

Hur har du agerat?
”Jag har suttit lugnt i båten och köpt på mig lite mer i de innehav som jag tycker har tappat tillräckligt mycket för att anses vara på rea.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?