Full fart för Biden efter installationen

Det blir rivstart för Joe Biden som USA:s nye president på onsdag.

Han kommer redan på eftermiddagen att underteckna runt ett dussin presidentorder.

Foto:Matt Slocum

Joe Biden tänker inte ligga på latsidan efter sin presidentinstallation på onsdag den 20 januari.

Enligt ett skriftligt uttalande från den blivande stabschefen i Vita huset Ron Klain kommer Biden att underteckna ”i runda slängar ett dussin” presidentorder redan på onsdagseftermiddagen.

Det handlar bland annat om beslut som rör en återgång för USA till klimatavtalet från Paris 2015, om att häva resestopp från vissa länder där muslimer är i majoritet, att förlänga ett uppehåll för återbetalning av studiemedel, stoppa vissa utvisningar och införa obligatoriskt munskyddstvång vid mellanstatliga resor.

Dessa åtgärder är kända sedan tidigare. Inom de tio dagar som följer efter Bidens tillträde ska insatserna för att få bukt med den galopperande covidpandemin sättas i verket, enligt uttalandet.

”Tillträdande president Biden tar över presidentskapet i en tid då vår nation befinner sig i en djup kris”, skriver Ron Klain.

Spridningen av coronaviruset är utom kontroll i USA. Landet närmar sig snabbt 400.000 avlidna under pandemin och registrerar nu klart över en miljon nya smittade varje vecka.

Ekonomin är också hårt sargad. Det finns i dag tio miljoner färre lediga jobb jämfört med när pandemin startade och Biden presenterade i veckan ett stödpaket på 1.900 miljarder dollar för att få ekonomin på fötter igen.

Ron Klain säger att den tillträdande presidenten, förutom pandemin, genast kommer att prioritera den blödande ekonomin, klimatförändringarna, samt de etniska orättvisorna i USA.

”Under de första tio dagarna på presidentposten kommer tillträdande president Biden att vidta handlingskraftiga åtgärder mot dessa fyra kriser”, skriver Klain och fortsätter:

”Tillträdande president Biden kommer att agera – inte bara för att vända tillbaka de allvarligaste skadorna som Trumpsregeringen har åsamkat – utan också för att föra vårt land framåt.”


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?