Hoppa till innehållet

Annons

Ful slang fick hennes affärsidé att slå rot

Linda Brattlöf bytte för fem år sedan restaurangen mot trädgården. Med varumärket Garden Glory har hon skapat en egen nisch för lyxiga trädgårdsaccessoarer som exporteras till över tjugo länder.

VÄXTKRAFT. Linda Brattlöfs sökande efter en vit vattenslang blev starten för hennes växande företag Kolibri & Fjäder med varumärket Garden Glory.
VÄXTKRAFT. Linda Brattlöfs sökande efter en vit vattenslang blev starten för hennes växande företag Kolibri & Fjäder med varumärket Garden Glory.Bild: Bo Håkansson

”Allt började med att jag ville ha en vit trädgårdsslang till vårt nyköpta hus. Den missfärgade gröna som kom med huset förfulade fasaden. Men jag hittade ingen vare sig i Sverige eller utomlands. Så då började idén om att designa eget gro”, säger Linda Brattlöf, grundare och ägare till Kolibri & Fjäder med varumärket Garden Glory.

Företaget har sina lokaler i en sekelskiftsvåning i centrala Göteborg inredd med vita väggar, designlampor och möbler i svart.

Här sker design och produktutveckling av mer exklusiva trädgårdsredskap såsom trädgårdsslangar paketerade som designväskor i färger som vit, svart, guld och rosa som kan matchas med munstycken i guld, rosa eller leopardmönster. Och slangen kan hängas på ett väggfäste i form av renhorn. Blommor kan vattnas med en diamantformad vattenkanna och plantorna planteras med en planteringsspade i mässing.

”Detta är inte för alla, vi satsar inte på massmarknaden, prylarna kostar lite mer men målgruppen är designintresserade som vill ha något utöver det vanliga och då kan vi som företag också ta ut svängarna lite mer i vår produktdesign och nya produktidéer”, säger Linda Brattlöf.

Kolibri & Fjäder omsatte 5,2 miljoner kronor för räkenskapsåret som slutade sista juni 2016. För det innevarande räkenskapsåret beräknas omsättningen landa på 10 Mkr. Försäljningen sker via distributörer och återförsäljare såsom design- och inredningsbutiker kompletterat med den egna webbshopen som står för 10 procent av omsättningen.

Produkterna säljs till ett tjugotal länder runt om i världen. Största marknader utanför Sverige är Norge och Australien. Största marknaden på nätet är USA.

En stor del av produktionen sker i Sverige och slutmontering och lager finns i Halland.

”På mässor har vi i stort sett varit ordermottagare, återförsäljarna söker upp oss så vi har inte behövt ha någon uppsökande försäljning ännu”, säger hon.

2010 blev Linda Brattlöfs jakt på en vit vattenslang en övning i marknadsundersökning när hon pluggade till projektledare på IHM. Innan dess hade hon arbetat tolv år i restaurangbranschen bland annat som restaurangchef för krögaren Melker Andersson i Stockholm.

”Jag såg ett glapp i marknaden och presenterade min idé på Venture Cup i Göteborg och vann första pris som var konsulttimmar från managementkonsulten McKinsey.”

Under konsulttimmarna bollades och renodlades hennes affärsidé. Målet blev att visa upp produkterna på inredningsmässan Formex i Stockholm i januari 2012. För att lyckas med det behövde hon en tillverkare som hon hittade i Sverige. Formex blev en framgång men sedan kom problemen.

”Tillverkaren försökte lura på oss usel kvalitet. Det blev en tuff motgång att hantera i starten och många tårar blev det. Men vi lyckades hitta en ny pålitlig leverantör i Danmark som vi fortfarande samarbetar med”, säger Linda Brattlöf.

”Och min lärdom är att alltid ha skrivna kontrakt och ställa krav på kvalitet vilket jag har nytta av i dag.”

Startkapitalet till Kolibri & Fjädrar fick hon bland annat genom att belåna huset. I starten 2012 stod hon och maken Jonas hemma på Donsö i en lada och slutmonterade vattenslangar för försäljning. Efter några månader gick dock flytten till ett garage på 32 kvadratmeter inne på fastlandet. Några flyttar till har man hunnit med innan man förra året flyttade in i sina nuvarande lokaler.

Under sina fem år som företagare har Linda Brattlöf varit duktig på att ta hjälp från de nätverk som finns för nya entreprenörer.

”På arbetsförmedlingen träffade jag en fantastisk handläggare som trodde på mig och hjälpte mig med starta eget-bidrag, Connect Väst har hjälpt mig med goda råd och från Almi har jag fått lån för att kunna expandera de första åren”, berättar hon.

Förra året kom hon dock till ett vägskäl i bolagets framtida utveckling. Hon insåg att hon hade fel fokus när hon och en anställd stod fyra timmar per dag på lagret och slutmonterade vattenslangar.

”Det tog tid från det som jag borde göra när det gäller att utveckla sortimentet och expandera och utveckla företaget. Beslutet blev att lägga ut lagerhanteringen”, säger Linda Brattlöf.

Hon hittade två kvinnor i Halland som driver ett tredjepartslogistikföretag som nu sköter Kolibri & Fjäders lager, montering av produkter och leveranser till kunder.

Nu står hon inför nästa stora beslut efter att företaget vuxit organiskt i fem år för det går inte tillräckligt fort.

”Varenda krona vi tjänar går tillbaka i företaget men det räcker inte om vi ska nå våra tillväxtmål. Lösningen blir att ta in externt kapital för att snabba på expansionen. Jag kan på sikt också tänka mig att ta in en extern vd bara jag får behålla kontrollen som kreativt ansvarig”, säger hon.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera