1515
Annons

Fuglesang säljer sin rymdklocka på Bukowskis

Sveriges första astronaut, Christer Fuglesang, säljer det armbandsur som han hade på sig under sin andra rymdfärd 2009. Rymdklockan säljs genom auktionshuset Bukowskis och har ett utropspris på 300.000-500.000 kronor. 

Christer Fuglesangs rymdklocka till salu.
Christer Fuglesangs rymdklocka till salu.

Christer Fuglesangs Omega är toppnumret vid Bukowskis auktion ”Important Timepieces”, som hålls två gånger per år. Den går under namnet Omega Speedmaster X-33, ”Space-Flown”, och bars av den svenske astronauten ombord på rymdfärjan Discovery under resan till den internationella rymdstationen ISS. 

Rymdfärden, som var Christer Fuglesangs andra, varade mellan den 28 augusti och den 11 september 2009. Under den tiden färdades klockan 219 varv runt jorden, eller 9.262.217 kilometer och befann sig som högst 350 kilometer över jordens yta. 

Nasa utrustade sina astronauter med den modell som 1998 presenterades som Omega Speedmaster Professionell X-33, eller ”Mars Watch”. Vanligtvis lånades armbandsuren bara ut av Nasa, men astronauterna erbjöds också att köpa dem. Det gjorde Christer Fuglesang och lät gravera baksidan med sitt namn och den officiella beteckningen på rymdfärden, STS-128/17A. Där syns också Nasas logotyp. Som om inte den proveniensen var tillräcklig medföljer ett äkthetsintyg signerat av Christer Fuglesang. 

Trots att rymdklockan är unik är den inte det dyraste uret som säljs på auktionen den 10 november. Fyra andra klockor ropas ut för samma pris eller högre. Allra dyrast är en Rolex Cosmograph Daytona med ett utropspris på 500.000-700.000 kronor. 

 

 

 

 

 

Valet 2022

L lovar sänkta skatter för småföretag: ”Behövs en vitamininjektion”

Liberalerna går till val på sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och vill dessutom förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader på cirka 7 miljarder kronor, som partiet vill få med i höstens budget.

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.
Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna.Foto:Pontus Lundahl/TT

Med en månad kvar till valet ser läget betydligt bättre ut för Liberalerna än vad det gjort under större delen av mandatperioden.

Partiet har klättrat upp över spärren och enligt de två mätningar som gjorts under sommaren ligger partiet nu runt 6 procent.

”Vi känner en enorm medvind och Johan Pehrsons förtroendesiffror ökar kraftigt. Vi ser väldigt goda förutsättningar för ett maktskifte”, säger Mats Persson, partiets ekonomiskpolitiska talesperson.

Vid sidan av de stora profilfrågorna, skolan och integrationen, kommer Liberalerna att satsa stort på att lyfta fram ekonomin och företagandet under valspurten.

Partiet har tidigare flaggat för skattesänkningar på framför allt låga inkomster och även lanserat flera förslag för att sänka skatten på sparande, bland annat på ISK.

Nu går man fram med två nya förslag riktade mot landets småföretag.

Det ena tar sikte på arbetsgivaravgifterna och det så kallade växa-stödet.

”Det måste bli enklare och billigare att anställa. Nu går vi in i ett nytt läge med lågkonjunktur nästa år, och då behövs en vitamininjektion i de mindre företagen för att vi ska kunna pressa tillbaka arbetslösheten”, säger Mats Persson.

Enligt växa-stödet kan småföretag som anställer sin första medarbetare få en sänkning av arbetsgivaravgifterna, från 31,42 procent till 10,21 procent, under som mest två år.

Sedan förra sommaren, fram till 31 december i år, finns även tillfällig möjlighet att få nedsatt arbetsgivaravgift för ytterligare en anställd.

Det Liberalerna föreslår är stödet utvidgas så att det ska omfatta upp till tio anställda.

Fullt utbyggt räknar partiet med att förslaget kan kosta 6,7 miljarder kronor, i form av uteblivna skatteintäkter.

Finns det inte en risk att ni lägger väldigt mycket pengar på att skapa jobb som kanske skulle komma till ändå?
”Vi ser inte den risken i det här läget. Vi är väldigt oroliga över den lågkonjunktur vi har framför oss och att hushållens pessimism ska leda till hög arbetslöshet”, säger Mats Persson, som pekar på både inflationen och den nya prognosen från Konjunkturinstitutet.

Tidigare har det framför allt varit Centerpartiet som drivit på för sänkta arbetsgivaravgifter och även C har argumenterat för en utbyggnad av växa-stödet.

Men för att det bli en större sänkning av arbetsgivaravgifterna kommer det att krävas ett maktskifte, hävdar Mats Persson.

”Centerpartiet kommer inte att kunna genomföra det de säger. De är en stor skillnad mellan Liberalerna och Centerpartiet. Vi kan leverera det vi säger, det kan inte Centerpartiet. De kommer att stånga sig blodiga i förhandlingarna med Socialdemokraterna”, säger han.

Även om sänkningen av arbetsgivaravgifterna ses som en viktig konjunkturåtgärd, anser Liberalerna att förändringen ska vara permanent.

Mats Persson säger att han kommer att driva frågan i de budgetförhandlingar som väntar i höst, om högerpartierna vinner valet.

”Den kommer att vara prioriterad i det här tuffa ekonomiska läget som vi ser nu”, säger han.

Utöver att sänka arbetsgivaravgifterna vill Liberalerna även sänka skatten för fåmansbolag, genom att förändra de så kallade 3:12-reglerna.

Totalt handlar det om skattelättnader i storleksordningen 300 miljoner kronor.

”Det är en viktig reform för att få till bättre marginaler och därmed fler jobb i den sektorn”, säger Mats Persson.

”Industrin tuffar på och är väldigt konkurrenskraftig. Men vi är oroliga för att pessimismen bland hushållen sprider sig till övriga ekonomin och att arbetslösheten ska gå upp särskilt i de här jobben”, fortsätter han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera