1515

Frysta nödlån pressar Grekland

Frysta nödlån, risk för inställda betalningar och en ekonomi som börjat krympa igen. Grekland närmar sig åter en finansiell härdsmälta, med risk för grexit, nyval eller ett fjärde stödprogram med villkorade nödlån.

Grekland är inne på sitt åttonde år av kris, med skyhög statsskuld och en arbetslöshet på drygt 23 procent. Återigen tryter statskassan inför sommaren samtidigt som betalningskraven tornar upp sig.

Manöverutrymmet för den regeringskoalition som styr landet sedan 2015 är mycket litet, med tuffa villkor från långivare och en befolkning som säger nej till nya åtstramningar.

Regeringen i Aten hoppas hitta en väg genom nålsögat, en uppgörelse som öppnar dörren för nya nödlån och som även Internationella valutafonden (IMF) kan skriva på. Då skulle fokus kunna flyttas från åtstramningar till skuldlättnader och kanske även kvantitativa lättnader från Europeiska centralbanken (ECB) på samma villkor som andra euroländer får. Det skulle innebära ett stort steg på vägen mot finansiering på egen hand i stället för med villkorade nödlån från EU och IMF.

Men det ser kärvt ut. Mer stöd till Grekland ser än en gång ut att kunna bli en olöst fråga när eurozonens finansministrar träffas på fredag.

Kristecken syns numera nästan överallt. Greklands BNP började krympa igen under fjärde kvartalet i fjol och inköpschefsindex från landets industri har med en nedgång i mars fallit sju månader i rad, med vikande orderingång, ökade varsel och produktionsneddragningar.

Greklands centralbank har begärt en höjning av taket för likviditetsstöd från ECB, för att kunna ge mer akut hjälp till landets banker. Samtidigt visar statistik att grekiska hushåll och företag plockade ut motsvarande 27 miljarder kronor från sina bankkonton under januari—februari. Kontouttagen är därmed på den högsta nivån sedan 2015, när Grekland var nära att sparkas ut ur eurozonen sedan ett tidigare stödprogram till krislandet spårat ur.

Den gången slutade det — efter en dramatisk sommar präglad av våldsamma kravaller, stängda bankomater och kapitalkontroller — med ett tredje stödprogram med nödlån och ett nyval där den bräckliga koalitionsregeringen med vänsterledaren Alexis Tsipras som premiärminister vann med knapp marginal.

Många räknar med att dagens situation utmynnar i ännu ett stödprogram till Grekland, det fjärde sedan 2010. Det kan även bli aktuellt med nyval igen, i ett läge där Tsipras vänsterparti rasat i opinionsmätningarna.

Det skulle bli det sjätte grekiska valet på åtta år.


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?